szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz nem szavazza meg hétfőn a parlamentben az adótörvényeket, ugyanakkor az ingatlanadó bevezetésének megakadályozása érdekében támogatja az önkormányzati és területfejlesztési bizottság MSZP-s módosító javaslatát, amely meghagyná az önkormányzatok jelenlegi lehetőségeit az építményadó tekintetében - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

A Fidesz hétfőn támogatja majd az önkormányzati és területfejlesztési bizottság zárószavazás előtt benyújtott MSZP-s módosító indítványát, amely szerint továbbra is megmaradna az önkormányzatok választási lehetősége, vagyis maradna a jelenlegi gyakorlat 2008-ban is - közölte Varga Mihály. A politikus közölte azt is, hogy a Fidesz maga is benyújt egy módosítót, amely végképp kizárná a lehetőségét az ingatlanadózás bevezetésének, és arra kéri a kormánypártokat, hogy támogassák majd ezt az indítványt.

A Fidesz frakcióvezetése pénteken döntött arról, hogy erre a két módosítóra szavaznak majd igennel, a törvény egészét azonban elutasítják, mert szerintük "több sebből vérzik", és növeli az adóterheket.

Erre a megoldásra azért van szükség, mert ezen a héten hétfőn, az adótörvényekhez érkezett módosító javaslatok szavazásakor ugyan a Fidesznek és az MSZP-nek is volt ehhez hasonló javaslata, azonban egyik sem kapott többséget. A szocialistákét a Fidesz akkor azért nem szavazta meg, mert az MSZP indítványa feltételekhez közötte volna, hogy az önkormányzatok mi alapján választhatnak az említett két lehetőség közül - mondta Varga Mihály.

Kisvállalkozásokat érintő adókedvezményi javaslatról is döntés születik a parlament hétfői ülésén, amely szerint hat százalékponttal csökkenhet az érintettek befizetési kötelezettsége - erősítette meg Veres János pénzügyminiszter nyíregyházái sajtótájékoztatúján.

A javaslat szerint 50 millió forint adóalapig az eddigi 16 százalékos mértékű általános társasági nyereségadóval szemben 10 százalékot kell majd fizetniük a kisvállalkozásoknak - mondta a tárca vezetője. A tervezetet a kormányzó pártok támogatják, így minden bizonnyal elfogadják az adótörvények hétfői, országgyűlési végszavazásán - tette hozzá. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Általános vitára alkalmasak az adótörvény javaslatok

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága az egyes adótörvényekre illetve az általános forgalmi adóra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat keddi ülésén. A kormánypárti képviselők támogatták az általános vitára való alkalmasságot, az ellenzékiek nem.

MTI Vállalkozás

Adótörvényekről egyeztetne a kormány

A jövő évi adótörvényekre vonatkozó több javaslatról kész egyeztetni a parlamenti vitával párhuzamosan a kormány - közölte Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.