szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vasárnaptól olvasható a Magyar Közlönyben, jövő hét vasárnaptól pedig hatályba lép az az igazságügyi miniszteri rendelet, amelynek értelmében a szonda elszíneződésekor a jogosítványt a helyszínen be kell vonni - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az Országgyűlés múlt évi utolsó ülésén elfogadta a közlekedési törvények módosítását, amely szigorította a közúti pontrendszert is. Január 20-tól pedig életbe lép az a miniszteri rendelet, amelynek értelmében a szonda elszíneződésekor a jogosítványt a helyszínen be kell vonni - tette hozzá a kormányszóvivő.

Az elsőre talán kicsit szigorúnak tűnő szabályozás lényege éppen az, hogy jelentősen csökkenjen az ittas vezetők által okozott balesetek száma - jelentette ki a kormányszóvivő. Felidézte, hogy Magyarországon 2006-ban 21 ezer személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ebből 2271 volt az ittasan okozott közúti balesetek száma, és 154-en haltak meg ittas vezetés miatt bekövetkezett balesetben.

A kormányszóvivő szerint szintén sokatmondó adat, hogy az 1,4 millió ellenőrzésből 42 ezernél jelzett a szonda alkoholfogyasztást. Mint emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc kormányfő tavaly ősszel - 48 pontjában - hirdetett nulla toleranciát a közlekedés biztonságát veszélyeztetőkkel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTA Itthon

Lejár a jogosítványa! - értesítés e-mailben

A rövidesen lejáró személyi igazolványról, útlevélről vagy a jogosítványról küld figyelmeztető értesítést január végétől a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal azok számára akik már "beléptek" az úgynevezett ügyfélkapun.

MTI Világ

Jön az egységes uniós jogosítvány

Még az idén elfogadhatja az EU az egységes uniós jogosítvánnyal kapcsolatos szabályozást. A tervek szerint ez helyettesíti a most forgalomban lévő 110 különböző engedélyt.

euractiv.hu Autó

Egységes európai jogosítvány 2013-tól

Második olvasatban is elfogadta az Európai Parlament az európai jogosítványokkal foglalkozó irányelvet. A képviselők azt szeretnék, ha 2013-tól egységesen, minden tagállamban kártyaformátumú uniós jogosítványt adnának ki. Újdonság, hogy nagy motorokra a jövőben csak 24 évnél idősebbek kaphatnak majd vezetői engedélyt.

Megmutatta a Samsung, milyen kamera lesz a következő csúcsmobiljában

Megmutatta a Samsung, milyen kamera lesz a következő csúcsmobiljában

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben