szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország számára az amerikai vízummentesség a jövő év folyamán valósulhat meg – jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese Washingtonban, ahol a szocialista párt országgyűlési képviselőcsoportjának küldöttsége tárgyal.

A négytagú MSZP-s küldöttség találkozott Robert Wexler demokrata párti képviselővel, a képviselőház külügyi bizottsága európai albizottságának elnökével. A felek örömmel nyugtázták, hogy az Egyesült Államokban megvan a pénzügyi fedezet a vízummentességet biztosító rendszer kialakításához és a menetrend is a program kibővítésére, „már látni az alagút végét”.

A magyar delegáció megköszönte, hogy az Egyesült Államok ugyanúgy kezeli a tavaly 10,3 százalékos vízumelutasítási rátát elért Magyarországot, mint azokat az államokat, amelyek már a 10 százalékos küszöb alá kerültek.

A szerdai tárgyalásokon a republikánus Lincoln Diaz-Balart kubai származású kongresszusi képviselő kifejezte elismerését a magyar kormánynak, amiért Kuba-politikájában határozottan kiáll a demokratikus értékek és átalakulás mellett. A magyar delegáció hangsúlyozta, hogy ez a politika ötpárti konszenzust élvez.

A képviselők biztosították az MSZP-delegációt arról, hogy az amerikai elnökválasztás kimenetele nem fogja befolyásolni az amerikai-magyar viszonyt.

Mesterházy elmondta: szeretné, ha a jövőben minden félévben a mostanihoz hasonló konzultációt tartanának, amelyen az MSZP kifejezhetné véleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

USA-vízum: az SZDSZ nem érti, Magyarország miért nem tiltakozik

Értetlenül áll az SZDSZ az előtt a döntés előtt, hogy Magyarország egyedüliként nem írta alá a régió országainak tiltakozó jegyzékét az amerikai vízummentesség kiterjesztése érdekében - közölte az MTI-vel szombaton a párt külügyi kabinetének vezetője, aki kifogásolta, hogy ennek oka nem közismert.

MTI Világ

Csehország: vízumügyben nincs barátság a szomszédokkal

Csehország az amerikai vízummentesség ügyében a saját útját fogja járni, nem fog várni a többi kelet-európai országra és politikai támogatást sem kíván nyújtani nekik ezen a téren - állítja a Právo című baloldali cseh napilap keddi kiadásában.

MTI Világ

Magyarország nem vár másokra vízumügyben

Magyarország, habár a szolidaritás elvét tiszteletben tartja, nem vár a többi új uniós tagállamra az amerikai vízummentességi tárgyalások megkezdésével - mondta Horváthné Fekszi Márta államtitkár. A Külügyminisztérium képviselője a Szigeten tartott előadást.

MTI Világ

Egyelőre nem lesz áttörés az amerikai vízum ügyében

A következő egy-másfél évben nem várható áttörés az amerikai vízummentesség ügyében, annak ellenére, hogy George Bush elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a vízummentességi program kiterjesztését - mondta Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szombaton az MTI-nek.

Itthon

Még várni kell az amerikai vízummentességre

Átmeneti kudarcot szenvedett az amerikai vízummentesség ügye, miután nem sikerült tíz százalék alá szorítani az elutasított kérelmek arányát - írja a Népszabadság. A szeptemberben zárult 2007-es pénzügyi év hivatalos adatai szerint a budapesti amerikai nagykövetség a kérelmezők 10,3 százalékánál tagadta meg a turistavízumot.

Meghalt a zongoraművész, aki egy kézzel is karriert tudott építeni

Meghalt a zongoraművész, aki egy kézzel is karriert tudott építeni

Most először videózták le a trükkös bogarat, ami egyszerűen kimászik az őt lenyelő békából – hátul

Most először videózták le a trükkös bogarat, ami egyszerűen kimászik az őt lenyelő békából – hátul

A világhírű magyar tudós, akiből nem tudott kémet csinálni a kommunista belügy

A világhírű magyar tudós, akiből nem tudott kémet csinálni a kommunista belügy