Személyiségi jogi sérelme miatt Sólyom Lászlót, Vastagh Pált, Lomniczi Zoltánt, közigazgatási eljárásban okozott kárért pedig több hivatalt is beperelt a sajtóban csak perkirályként ismert Minda Zoltán.

Múlt hét csütörtökön tárgyalta a Fővárosi Bíróság azt a kártérítési pert, amely eredetileg Vastagh Pál és Lomniczi Zoltán alperesek ellen folyik. A felperesek egyike, a sajtóban csak perkirályként emlegetett Minda Zoltán az ügyet tárgyaló bírónőtől kérte, egyesítsék a Lomniczi és Vastagh ellen indított kártérítési pert azzal az üggyel, amelyben – ugyancsak Mindáék – Sólyom László köztársasági elnököt és hivatalát is perlik.

Az államfőből azért lett alperes, mert a Pécsi Városi Bíróság tavaly márciusban az ő döntését követően szüntette meg az eljárást három szegedi táblabíró ellen, akiket Minda Zoltánék magánindítványban rágalmazással és becsületsértéssel vádoltak meg egy gazdasági ügyben született határozat miatt. A Pécsi Városi Bíróság csak akkor tudott volna eljárni, ha Sólyom László felfüggeszti a bírók mentelmi jogát, az államfő azonban ezt nem tette meg. Szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a „kis tárgyi súlyú” cselekményeknél a köztársasági elnök általában nem függeszti fel a bírák mentelmi jogát.

Minda Zoltán
© Túry Gergely
Az ügy 1993-ig nyúlik vissza, amikor is a Legfelsőbb Bíróság hozott egy másodfokú ítéletet Minda Zoltán édesapja cégével, a Pepszolg Kft-vel kapcsolatban. Az ítélet ellen Mindáék jogorvoslattal éltek, mivel azt hibásnak és hatálytalannak tartották. A Legfelsőbb Bíróság ezt követően többször és többféle módon átírta az ítélet fejrészét, Mindáék szerint azért, hogy ezzel leplezzék annak hatálytalanságát.

Mivel az ítélet fejrészének átírására az eljárásjogi szabályok nem adnak lehetőséget, Mindáék feljelentést is tettek. Ennek ugyan nem lett következménye, ügyük – Szili Katalin közbenjárására - 2005 áprilisában mégis Vastagh Pál elé került, aki akkor az alkotmányügyi bizottság vezetője volt. 2005 decemberében Vastagh arról tájékoztatta az érintetteket, hogy azért nem vizsgálja ügyüket, mert Nagy Lajos (a Pepszolg Kft. vezetője) nem képviselheti a céget. Ez azonban nem felelt meg a valóságnak, Nagy ugyanis ekkor még képviselhette a céget – ezt a cégjegyzék akkori adatai is igazolják. Mint kiderült, Vastagh Pált az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökeként Lomniczi Zoltán tájékoztatta tévesen arról, hogy Nagy Lajos nem jogosult a Pepszolg képviseletére. (Más kérdés, hogy Mindáék szerint Vastaghnak abban az esetben is vizsgálnia kellett volna az ügyet, ha ők nem lettek volna képviselői a társaságnak.)

A bíróság az otthona
Jóllehet Minda Zoltán teljesen normális, tény, hogy már-már fanatikusan látogatja az igazságszolgáltatás különböző fórumait, neve pedig nemcsak bírói, ügyészi, de politikai körökben is ismerősen cseng. S bár a legtöbb pert eddig elvesztette, voltak sikerei is: legutóbb a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 25 ezer euró nem vagyoni kártérítést és ezer euró perköltséget ítélt meg az eljárások indokolatlan elhúzódása miatt.
A Sólyom által „megmentett” három táblabíró pedig úgy került képbe, hogy jogerős határozatban írták: Mindáék alaptalanul állítják, hogy az 1993-ban hozott ítélet hibás. Válaszul Mindáék feljelentették a bírókat. Szerintük a három bíró - megsértve a gazdasági törvény rendelkezéseit - tudatosan valótlan tényeket foglalt közokiratba, s ezzel jogellenesen védelembe vette azt a cselekményt, amelynek nyomán valakik cégénél tiltott apport elvonásával sikkasztást követtek el. Ezzel pedig Mindát és jogi képviselőjét rossz színben tüntették fel.

A Pécsi Városi Bíróság tárgyalta is volna az ügyet, s kérte a bírók mentelmi jogának felfüggesztését. Ekkor azonban Lomniczi Zoltán szembehelyezkedett a bíróság döntésével, javasolva, ne függesszék fel az érintett bírák mentelmi jogát. Az ügy ezt követően került Sólyom László asztalára, aki úgy döntött, a bíráknak nem kell bíróság elé állniuk.

1993 óta a Pepszolgba egykor bevitt, apportált vagyont a társaság ellenkezése dacára már többször értékesítették, számos privatizációs és kétes cégértékesítési ügylet alapját képezte, ezek közül talán a legismertebb az ún. gyémántügy.

Dezső András

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Ejtették a perkirály elleni vádat

Bűncselekmény hiányára hivatkozva váratlanul ejtette a vádat az ügyészség a perkirályként elhíresült Minda Zoltán ellen, akit évekig azzal vádolt, hogy közokiratot hamisított. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán tavaly törvénytelenül (és végül eredménytelenül) gyámsági eljárást indítottak Minda ellen.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: strómanok és éceszgéberek

Hubertus Jacobus, Berodzke Gregory, Gotlieb Áron, dr. Matula és Janca mérnök – nem egy ismeretlen Rejtő-regény figurái, hanem a „gyémántügy néven” elhíresült nagyszabású csalássorozat szereplői ők. Vannak köztük fiktív személyek és valóságosak is. Az ügyészség két személyt vádol.

hvg.hu Itthon

A Siemens haragosára vallottak a gyémántügyben

A gyémántügy néven elhíresült büntetőper tárgyalásán az egyik tanú azt állította, hogy a Siemens magyar érdekeltségeivel perben és haragban álló Farkas Imre vállalkozó fontos szerepet kapott egy fantomcég, a Voluta Kft. ügyvezetőjének kiválasztásában.

Itthon

Rászálltak az ügyészek a perkirályra

Közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a magyar perkirályként elhíresült Minda Zoltánt. Az első, személyeskedésektől sem mentes tárgyalást kedden tartották a csepeli bíróságon. A perkirály szerint koncepciós eljárás folyik ellene. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán nemrég gyámsági eljárást indítottak Minda ellen, törvénytelenül és eredménytelenül.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: Lengyel tűnődött, aztán visszavonta

Újabb vallomást tett Lengyel Gáspár orvos, eszerint mégsem a Siemens-ügy kapcsán elhíresült Farkas Imre kérte fel, hogy vizsgálja meg a stróman ügyvezetőnek kiválasztott Janca Józsefet. Szakértő állítja, hogy az ügyben szerepet kapó üzletrész-átruházási szerződés aláírása hamis. Új fejlemények a gyémántügy tárgyalásán.

Itthon

Gyémántügy: a vádlottak szórakoztatták a kisdedet

Családias körülmények között folytatódott a „gyémántügy” néven elhíresült tárgyalás. Az egyik tanú magával hozta másfél éves kislányát is, aki babakocsijából végigkommentálta anyukája vallomását. Még nem hangozhattak el a perbeszédek, mert az ügyészség bizonyítási indítványt tett, és újra meghallgatnak egy vámtisztviselőt, aki még látta a rejtélyes gyémántokat.

hvg.hu Itthon

Gondnokság alá helyeznék a magyar perkirályt

Gondnokság alá helyezési eljárást indított az egyik fővárosi gyámhivatal a magyar „perkirály”, Minda Zoltán ellen. Az ügy szépséghibája, hogy a hivatal ezt törvénytelenül tette, mivel az eljárást nem - a pszichológus szerint egyébként teljesen normális - Minda valamelyik hozzátartozója, hanem egyik haragosa kezdeményezte.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: tanúk kínos helyzetben

Képes-e az emberi elme felidézni azt, amiről már megtörténtekor se tud? Hogy van az, hogy valaki négy évig ügyvezető, aztán meg nem emlékszik, volt-e kapcsolata a cégével? Miért is hívták egykoron hitesnek a könyvvizsgálókat? Folytatódott a gyémántügy tárgyalása, s ha választ nem is kaptunk e kérdésekre, de számos ismeretelméleti adalékkal gazdagodtunk.

Hét nap

BÍRÓSÁGON A GYÉMÁNTÜGY

"Strómanok voltunk" - védekezett az adócsalással és magánokirat-hamisítással vádolt Janca József a Budai Központi...

49 milliárd forintot nyaraltak el a magyarok Horvátországban

49 milliárd forintot nyaraltak el a magyarok Horvátországban

Feje tetejére áll az egészségügy a következő években, ha végre kezünkbe vesszük az irányítást

Feje tetejére áll az egészségügy a következő években, ha végre kezünkbe vesszük az irányítást

Ködös, borongós idő várható, ónos szitálás ie lehet

Ködös, borongós idő várható, ónos szitálás ie lehet

Négy autó karambolozott az M7-es autópályán

Négy autó karambolozott az M7-es autópályán

Olyat láttak a tudósok a Napon, amit korábban még senki

Olyat láttak a tudósok a Napon, amit korábban még senki

Több ember megsérült egy balesetben a 44-es főúton, teljes útzár

Több ember megsérült egy balesetben a 44-es főúton, teljes útzár