szerző:
hvg.hu

Nettó 200 millió forintot folyósít pályázat nélkül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Tv2 üzemeltetőjének, amely vállalta, hogy a Jóban Rosszban szappanoperában bemutatják egy uniós pályázat alakulását - tudta meg a HVG.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egy 2008. február és december között hatályos szerződés alapján 200 millió forint plusz áfa összeget ad a kereskedelmi tévét üzemeltető MTM-SBS Televízió Zrt.-nek azért, hogy Jóban rosszban sorozatának forgatókönyvbe beleszőjenek egy EU-pályázatról szóló történetszálat.

Április közepéig kell várnia a Tv2 tájékoztatása szerint annak a sorozatrajongónak, akit lázba hoznak az uniós projektek. A televíziónál hangsúlyozzák, nem filmgyártásról, hanem koprodukciós szerződésről van szó. Közös előállításra utal az NFÜ-honlap is, az ügynökségnél azonban időhiányra hivatkozva nem tették lehetővé a HVG munkatársának az eredeti szöveg megismerését.

Az NFÜ és a Tv2 tájékoztatásából az szűrhető le, az ügynökség postázta a tévének a közép-magyarországi régió egészségügyi vállalkozásai számára megnyíló pályázatok listáját, a stáb ebből válogatott, majd elküldte a cselekmény leírását az NFÜ-be, ahol egy államigazgatási főiskolát végzett egykori tévészerkesztő "cenzori irányítása" alatt jóváhagyták azt.

Mindenesetre az biztos: a Tv2 82 adásban összesen 164 műsorpercet garantál, az NFÜ - miután átnézte a dvd-n megküldött részeket - havonta fizet. A pénz egy egész estés magyar nagyjátékfilm átlagos költségvetésének felel meg.

Az NFÜ-döntést nem előzte meg pályázat. Lantos Gabriella, a tévétársaságot az ötlettel megkereső ügynökség kommunikációs főigazgatója a közbeszerzési törvényre hivatkozott, amely - értelmezése szerint - koprodukció esetén ezt lehetővé teszi. Az ominózus paragrafus így szól: kivétel a jogszabály alól "műsorszám (műsoranyag) műsorszolgáltató általi vétele, fejlesztése, előállítása vagy közös előállítása". Lantos - valamint az NFÜ és a Miniszterelnöki Hivatal jogászai - szerint a szöveg egyértelmű, más jogászok szerint nem az. 

Az EU kötelezi a magyar kormányt az uniós fejlesztések propagálására, a hivatal ennek keretében több televízióval is együttműködik: a köztévén futó Modern képmesék oktatóanimációba, az RTL Klubon Miniszéria című, úgymond sikerprojektet bemutató sorozatba, valamint egy vasárnap délelőtti EU-magazin készítésébe is beszálltak. A közös filmkészítés mégis újdonság, s alighanem nemzetközi - demokratikus államokat érintő - összehasonlításban is szokatlan.

"Fontos, hogy az is képbe kerüljön, aki soha nem fog pályázni" - indokolták a döntést az NFÜ-ben. Hangsúlyozva: a felnőtt lakosság nem kevesebb mint 92 százalékát meg tudják szólítani majd e módon. Ehhez képest március közepén az egyik napon például 1,37 millióan nézték a szappanoperát, ez a lakosság 14,6 százalékát, az éppen tévézők 30 százalékát tette ki. Az NFÜ-nél egyébként állítják, tavaly nyáron először a rivális RTL Klub sorozatát keresték meg az ötlettel, de ott "nem volt pozitív fogadókészség".

A cikket részletesen elolvashatja a csütörtökön megjelenő HVG-ben.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Nincs engedélye a TV2-show poligráfos cégének

Nem kérte meg a szükséges engedélyeket a TV2 új show-műsorában szereplő játékosok hazugságvizsgálatát elvégző cég, az Infográf Kft. a poligráffal való szolgáltatási tevékenységre – tájékoztatta a hvg.hu-t a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. A cég szerint erre nem is volt szükség. A törvény szövege másképpen szól.

hvg.hu Gazdaság

NFÜ: 34 milliárd forint ipari parkokra

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség most induló pályázati csomagja a régiókban található ipari parkok, ipari területek és inkubátorházak fejlesztését tűzte ki célul - közölte az NFÜ sajtóosztálya.

MTI Gazdaság

Társadalmi vitára bocsátja regionális pályázattervezeteit az NFÜ

Társadalmi vitára bocsátja a regionális operatív programok pályázati kiírásainak tervezeteit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ); egyebek mellett akadálymentesítésre, kerékpárutak építésre vagy közoktatási intézmények fejlesztésére igényelhetnek majd uniós forrásokat a regionális önkormányzatok.

Több korszakváltásnak is tanúi lehetünk a 80 éves Bak Imre kiállításán

Több korszakváltásnak is tanúi lehetünk a 80 éves Bak Imre kiállításán

Majdnem 1100 milliárd forintot hagytunk a boltokban egy hónap alatt

Majdnem 1100 milliárd forintot hagytunk a boltokban egy hónap alatt

Bejelentették: visszatér a Motorola a csúcskategóriába

Bejelentették: visszatér a Motorola a csúcskategóriába

Megvan 2020 hivatalos színe

Megvan 2020 hivatalos színe

Rászólt a BKK a sofőrökre, hogy ne legyenek bunkók az utasokkal

Rászólt a BKK a sofőrökre, hogy ne legyenek bunkók az utasokkal

Kirúgják Karácsonyék az FKF vezérét

Kirúgják Karácsonyék az FKF vezérét