szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nettó 200 millió forintot folyósít pályázat nélkül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Tv2 üzemeltetőjének, amely vállalta, hogy a Jóban Rosszban szappanoperában bemutatják egy uniós pályázat alakulását - tudta meg a HVG.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egy 2008. február és december között hatályos szerződés alapján 200 millió forint plusz áfa összeget ad a kereskedelmi tévét üzemeltető MTM-SBS Televízió Zrt.-nek azért, hogy Jóban rosszban sorozatának forgatókönyvbe beleszőjenek egy EU-pályázatról szóló történetszálat.

Április közepéig kell várnia a Tv2 tájékoztatása szerint annak a sorozatrajongónak, akit lázba hoznak az uniós projektek. A televíziónál hangsúlyozzák, nem filmgyártásról, hanem koprodukciós szerződésről van szó. Közös előállításra utal az NFÜ-honlap is, az ügynökségnél azonban időhiányra hivatkozva nem tették lehetővé a HVG munkatársának az eredeti szöveg megismerését.

Az NFÜ és a Tv2 tájékoztatásából az szűrhető le, az ügynökség postázta a tévének a közép-magyarországi régió egészségügyi vállalkozásai számára megnyíló pályázatok listáját, a stáb ebből válogatott, majd elküldte a cselekmény leírását az NFÜ-be, ahol egy államigazgatási főiskolát végzett egykori tévészerkesztő "cenzori irányítása" alatt jóváhagyták azt.

Mindenesetre az biztos: a Tv2 82 adásban összesen 164 műsorpercet garantál, az NFÜ - miután átnézte a dvd-n megküldött részeket - havonta fizet. A pénz egy egész estés magyar nagyjátékfilm átlagos költségvetésének felel meg.

Az NFÜ-döntést nem előzte meg pályázat. Lantos Gabriella, a tévétársaságot az ötlettel megkereső ügynökség kommunikációs főigazgatója a közbeszerzési törvényre hivatkozott, amely - értelmezése szerint - koprodukció esetén ezt lehetővé teszi. Az ominózus paragrafus így szól: kivétel a jogszabály alól "műsorszám (műsoranyag) műsorszolgáltató általi vétele, fejlesztése, előállítása vagy közös előállítása". Lantos - valamint az NFÜ és a Miniszterelnöki Hivatal jogászai - szerint a szöveg egyértelmű, más jogászok szerint nem az. 

Az EU kötelezi a magyar kormányt az uniós fejlesztések propagálására, a hivatal ennek keretében több televízióval is együttműködik: a köztévén futó Modern képmesék oktatóanimációba, az RTL Klubon Miniszéria című, úgymond sikerprojektet bemutató sorozatba, valamint egy vasárnap délelőtti EU-magazin készítésébe is beszálltak. A közös filmkészítés mégis újdonság, s alighanem nemzetközi - demokratikus államokat érintő - összehasonlításban is szokatlan.

"Fontos, hogy az is képbe kerüljön, aki soha nem fog pályázni" - indokolták a döntést az NFÜ-ben. Hangsúlyozva: a felnőtt lakosság nem kevesebb mint 92 százalékát meg tudják szólítani majd e módon. Ehhez képest március közepén az egyik napon például 1,37 millióan nézték a szappanoperát, ez a lakosság 14,6 százalékát, az éppen tévézők 30 százalékát tette ki. Az NFÜ-nél egyébként állítják, tavaly nyáron először a rivális RTL Klub sorozatát keresték meg az ötlettel, de ott "nem volt pozitív fogadókészség".

A cikket részletesen elolvashatja a csütörtökön megjelenő HVG-ben.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Nincs engedélye a TV2-show poligráfos cégének

Nem kérte meg a szükséges engedélyeket a TV2 új show-műsorában szereplő játékosok hazugságvizsgálatát elvégző cég, az Infográf Kft. a poligráffal való szolgáltatási tevékenységre – tájékoztatta a hvg.hu-t a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. A cég szerint erre nem is volt szükség. A törvény szövege másképpen szól.

hvg.hu Gazdaság

NFÜ: 34 milliárd forint ipari parkokra

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség most induló pályázati csomagja a régiókban található ipari parkok, ipari területek és inkubátorházak fejlesztését tűzte ki célul - közölte az NFÜ sajtóosztálya.

MTI Gazdaság

Társadalmi vitára bocsátja regionális pályázattervezeteit az NFÜ

Társadalmi vitára bocsátja a regionális operatív programok pályázati kiírásainak tervezeteit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ); egyebek mellett akadálymentesítésre, kerékpárutak építésre vagy közoktatási intézmények fejlesztésére igényelhetnek majd uniós forrásokat a regionális önkormányzatok.

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok