szerző:
MTI

Az SZDSZ a jelenlegi kormányban nem vállal szerepet. Gyurcsány Ferenc hétfőn menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Az SZDSZ ügyvivői testületi ülése után Kóka János bejelentette: visszahívják minisztereiket.

Kóka János az ülés után bejelenti a kilépést
Egyhangúlag
© MTI
Az SZDSZ ügyvivő testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy miután Gyurcsány Ferenc szombati beszédével felmondta a közös koalíciós reformprogramot, ezzel pedig a szocialisták és liberálisok koalíciós megállapodását, a Szabad Demokraták Szövetsége a továbbiakban nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban - jelentette be hétfőn Kóka János pártelnök.

Az SZDSZ-es kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról, addig ellátják kormányzati és parlamenti feladataikat - tette hozzá Kóka János.

Az MSZP ezt követően közleményben tudatta: a párt támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a nyugodt, mérsékelt reformok pártján áll. Nyakó István közölte azt is: az SZDSZ eldönti, hogy kívülről vagy belülről támogatja a kormány programját, erről kedden tárgyalnak a liberális párttal.

Az SZDSZ-frakció még hétfő délelőtt kérte arra a szabaddemokrata ügyvivői testületet (üt), hogy esti ülésén döntsön a párt minisztereinek és államtitkárainak visszahívásáról április 30-i hatállyal. Az üt-ülés este hatkor kezdődött. Az onnan távozó Demszky Gábor azt mondta, a párt vezetői megerősítették a frakció délelőtti döntését. Az ülés után Kóka János tájékoztatta a sajtót az ügyvivők döntéséről. Kóka egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem céljuk kormányra segíteni a Fideszt, s nem állna érdekükben az előrehozott választás sem.

A pártelnök szerint a kormányfő szombati beszédével gyakorlatilag felmondta a koalíciós együttműködést, és paradox módon a Gyurcsány-kormány programjára mondott nemet - mondta még délelőtt, Horváth menesztésére reagálva Kóka, hozzátéve: Gyurcsány Ferenc egyoldalúan, egyeztetés nélkül döntött Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztéséről. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter megerősítette a Kóka János által elmondottakat. Hozzátette: az SZDSZ arra törekszik, hogy egységes álláspontot képviseljen az ügyben.

Kóka János és Horváth Ágnes
© Stiller Ákos
Kóka János azt is elmondta, hogy a koalíció sorsáról nem egyedül az SZDSZ dönt, a két pártnak közösen kell döntést hoznia arról, hogy akarnak-e együtt kormányozni.

Kóka János hangsúlyozta, hogy a frakció döntése nem személyekről szól, de méltánytalannak és tisztességtelennek tartják azt az eljárást, amit a kormányfő Horváth Ágnes menesztése kapcsán választott, de a miniszterelnöknek "ezzel nyílván saját lelkiismeretének kell elszámolnia."

A szabad demokraták szerint Horváth Ágnes támadásával, akiből "a miniszterelnök politikai bűnbakot akar csinálni". Kóka János annak a véleményének adott hangot, hogy reformok nélkül hiábavalóak

Gyengült a forint a hírre
Horváth Ágnes menesztésének híre jelentős forintgyengülést, hirtelen hozamemelkedést okozott; hétfőn fél tíz körül 259,70/75 forint volt az euró árfolyama a péntek délutáni 257,60/80 forint után. Részletek.
lennének az elmúlt év erőfeszítései és így néhány év múlva újabb erőfeszítésekre lehet szükség.

A szabad demokratáknak nincs okuk azt feltételezni, hogy amit Gyurcsány Ferenc elmondott, az nem a Magyar Szocialista Párt hivatalos álláspontja, egyéb értelmű megkeresés az SZDSZ-hez nem érkezett - válaszolt a liberális párt elnöke arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e Gyurcsány Ferenccel tárgyalni a koalícióról, vagy esetleg más szocialista politikust képzelnek el miniszterelnökként.

"Formailag és tartalmilag" is elfogadhatatlan

Kóka János cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a múlt héten a koalíciós egyeztetések során a miniszterelnök nyilvánvalóvá tette volna azt a szándékát, hogy meneszteni akarja Horváth Ágnest. Közölte, hogy őt szombaton tíz óra előtt néhány perccel hívta fel Gyurcsány Ferenc, aki akkor közölte vele, hogy meneszteni akarja Horváth Ágnest és azt szeretné ha a két párt közösen jelölne egészségügyi minisztert. Kóka János elmondása szerint ő akkor közölte a kormányfővel, hogy formailag és tartalmilag is elfogadhatatlannak tartja a döntést.

Gyurcsány Ferenc
© Stiller Ákos
Formailag azért tartotta elfogadhatatlannak a felvetést, mert szerinte egy ilyen fajsúlyú döntésnek koalíciós egyeztetést követően kell megszületnie, tartalmilag pedig azért, mert Horváth Ágnes a Gyurcsány-kormány egészségügyi reform menetrendjét hajtotta végre, nagyon sok esetben az SZDSZ számára nehezen vállalható kompromisszumokkal.

Gyurcsány Ferenc az MSZP országos pártértekezletén szombaton arról beszélt, hogy az egészségügyi reformpolitika mögül elfogyott a támogatás, új megoldásokra és nyugalomra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére.

A miniszterelnök akkor elmondta, hogy ezt közölte már Kóka János SZDSZ-elnökkel és Horváth Ágnessel is, és természetes, hogy egyikük sem örült a dolognak.

A szabad demokraták még aznap közleményben reagáltak, amely szerint a miniszterelnök "egyoldalúan, egyeztetés nélkül" jelentette be, hogy nem kíván Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel együtt dolgozni.

Hiller: az MSZP nem akar szakítani (Oldaltörés)

Előrehozott választások
Egy előrehozott választás esetén akár fél év is eltelhet, mire új kormánya lehet az országnak - közölte Lövétei István alkotmányjogász. Részletek.
A szocialista pártnak nem az a szándéka, hogy felbontsa a koalíciót, hanem hogy jobban működjön a kormányzás - mondta Hiller István az MSZP alelnöke. A szocialista pártnak a pártszavazás révén a politikája
egyértelműen az oktatás, az Új Tudás program, az Új Tulajdonosi program és az Út a munkához program köré csoportosítható - mondta. 

Magánvéleményeként azt mondta, hogy nem új programok hirdetése, felvetése, hanem ezeknek az elfogadott programoknak a színvonalas megvalósítása a megoldás.

Az ellenzék Gyurcsányt (is) menesztené

A KDNP egyetért Horváth Ágnes menesztésével, de úgy véli, a miniszterelnöknek is mennie kell. Dávid Ibolya (MDF) szerint is távoznia kell Gurcsány Ferencnek, mert a "soha nem látott kormányválság" miatt szerinte megszűnt az érdemi kormányzás. A Fidesz várhatóan a parlamenti ülésen fejti ki álláspontját.

Inog a magyar kormánykoalíció az egészségügyi reform miatt címmel közölt elemzést a magyarországi belpolitikai helyzetről hétfői számában a Der Standard című osztrák napilap, amely szerint azzal, hogy a hét végén visszalépett az állami egészségbiztosítás részleges privatizációjától, - mely a szocialista-liberális koalíció reformprogramjának magvát képezte - kétségkívül saját bőrét mentette a pártján belül. Ugyanis a jobboldali-populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor által kierőszakolt március 9-i népszavazás óta az MSZP-ben merő pánik uralkodik.

SZDSZ Új Generáció: Gyurcsány feláldozza a reformokat

Az SZDSZ Új Generáció elnöksége elképesztőnek tartja, hogy a miniszterelnök a saját politikai túlélése érdekében feláldozza az ország és a felnövekvő generációk szempontjából elodázhatatlan reformokat - nyilatkozta a távirati irodának Léderer András, a szervezet elnöke.

Hozzátette, hogy az Új Generáció üdvözölte a liberális frakció liberális kormánytagok visszahívásáról szóló határozatát, és annak támogatására kérte az ügyvivői testületet is.

Léderer András elmondta még, Gyurcsány Ferenc hétfői, parlamenti felszólalásában hangoztatta, hogy egyéni és csoportérdekeket kell összeegyeztetni. "Látjuk, hogy mik a kormányfő érdekei, a viselkedése pedig méltatlan Magyarország miniszterelnökéhez" - mondta a liberális ifjúsági szervezet elnöke.

Gyurcsány Ferenc interjújában - amelyről hétfő délután adott hírt az MTI - visszautasította, hogy felrúgta volna a koalíciós szerződést.  Kijelentette: nagyon mély koalíciós vita van, de ez nem a reformokról, hanem azok sebességéről, intenzitásáról szól. Ezzel együtt, a vita válsággal fenyeget, s az MTI-nek adott interjújában azt is hangsúlyozta: ennek megoldása az ország érdeke, és erre - az SZDSZ javaslata alapján - van 30 napja a két koalíciós partnernek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány kirúgta Horváth Ágnest

Horváth Ágnest április 30-ával menti fel egészségügyi miniszteri posztjáról a miniszterelnök - jelentette be akormányszóvivő azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc és az egészségügyi miniszter négyszemközti egyeztetést folytatott a kormányfő parlamenti dolgozószobájában hétfőn. Az SZDSZ elnöke szerint Gyurcsány felrúgta a koalíciós megállapodást. A kisebbik koalíciós párt ezért visszahívná minisztereit a kormányból. Az ellenzék szerint Gyurcsánynak távoznia kellene.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány menesztené Horváth Ágnest

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint vesztésre áll a nemzeti progresszió ügye a szociális populizmussal szemben. A szocialista párt elnöke az MSZP szombati budapesti országos pártértekezletén úgy fogalmazott, legsúlyosabb személyes felelősségének azt tartja: 2006 tavaszán-nyarán nem közölte az országgal, hogy több dologban tévedtek a kormányzás során, több dolgon változtatni kell, és ehhez segítséget kér.

Vélemény

Gyurcsány beszéde, videóval

Ha eddig valaki elhitte, hogy a népszavazás után minden ugyanúgy mehet, mint azelőtt, azt maga a miniszterelnök győzte meg az ellenkezőjéről. Gyurcsány Ferenc a Syma csarnokban elmondott beszédében kis híján ugyanazt a hangot ütötte meg, mint közel húsz éve Grósz Károly, a MSZMP első titkára, a néhány száz méterrel arrébb álló Sportcsarnokban.

MTI Itthon

SZDSZ: Gyurcsány nem egyeztetett Horváth Ágnes leváltásáról

Az SZDSZ szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „egyoldalúan, egyeztetés nélkül” jelentette be, hogy nem kíván Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel együtt dolgozni. A kisebbik koalíciós párt ezt szombaton közleményben hozta nyilvánosságra.

MTI Itthon

Gulyás: nem szerencsés Horváth Ágnes menesztése

Idő előtti az SZDSZ koalícióból való kilépéséről beszélni, ugyanakkor nem volt szerencsés Gyurcsány Ferenctől, hogy egyeztetés nélkül akarja meneszteni Horváth Ágnest - többek között erről is beszélt Gulyás József, a kisebbik kormánypárt országos tanácsának elnöke a Kossuth Rádióban vasárnap.

MTI Itthon

Gyurcsány megmondta, hogy miért kell távoznia Horváthnak

Gyurcsány Ferenc szerint az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás, új megoldásokra és nyugalomra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért az MSZP országos pártértekezletén szombaton azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére.

MTI Itthon

Gyurcsány: április 30-ig kétéves program az egészségügyről

Gyurcsány Ferenc azt kérte a koalíciós pártoktól, hogy április 30-ig dolgozzák ki az egészségügy átalakításának következő két évre vonatkozó programját, amelyben a fő szempont a napi biztonság, a minőségjavítás, valamint a rend és a kiszámíthatóság.

MTI Itthon

Saját bőrét menti Gyurcsány egy bécsi lap szerint

Inog a magyar kormánykoalíció az egészségügyi reform miatt címmel közölt elemzést a magyarországi belpolitikai helyzetről hétfői számában a Der Standard című osztrák napilap. A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint is válságban van a koalíció.

Radar360: Karácsony totális Fidesz-felügyeletről beszél, lesújtó a véleményünk az egészségügyről

Radar360: Karácsony totális Fidesz-felügyeletről beszél, lesújtó a véleményünk az egészségügyről

Ronaldinhóval bulizott Curtis (fotó)

Ronaldinhóval bulizott Curtis (fotó)

Ha a 90-est behúzta az ötös lottón, akkor még lehet milliárdos

Ha a 90-est behúzta az ötös lottón, akkor még lehet milliárdos

Elon Musk megnyerte a pedofilozós ügyét

Elon Musk megnyerte a pedofilozós ügyét

Megkerestük a legolcsóbb eladó hazai használt Teslát

Megkerestük a legolcsóbb eladó hazai használt Teslát

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot