szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a magyar-amerikai információcseréről szóló megállapodást kihirdető törvényt. Az Amerikai Egyesült Államokkal a terroristák kiszűrését szolgáló megállapodás alapján a két ország hozzáférhet egymás, terroristákról vezetett adatbázisaihoz.

 

A májusban megkötött megállapodás értelmében az Egyesült Államok és Magyarország átadja egymásnak a terroristák kiszűrésére szolgáló információkat, kivéve, ha az átadó fél úgy ítéli meg, az információ átadása belső jogával, vagy nemzeti érdekeivel ellentétes lenne.

A szerződés alapján a magyar fél hozzáférhet az Egyesült Államok Terroristák Kiszűrésére Szolgáló Központjának (U.S. Terrorist Screening Center, TSC) adataihoz, az amerikai fél pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal terroristák azonosítására szolgáló adataihoz.

A kicserélt információ tartalmazza a személy nevét, ismert álneveit, születési adatait, útlevélszámát vagy más személyazonosító okmányának számát és jelenlegi vagy korábbi állampolgárságára vonatkozó adatok is. Más azonosításra szolgáló információt - például biometrikus azonosítókat - is át lehet adni, amennyiben törvény lehetővé teszi, és az átadó fél úgy ítéli meg.

Az információcseréről szóló megállapodás az egyik feltétele annak, hogy Magyarország csatlakozhasson az amerikai vízummentességi programhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt