szerző:
MTI/hvg.hu

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél voltak. Este negyed hétkor még tartottak a rendőrök és az ellentüntetők összecsapásai.

Városi folklór. Új magyar paraszttánc
© MTI - Koszticsák Szilárd
A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé 16 óra után. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak. Mindkét felvonulást rendőrök vették körbe.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. A legerősebb támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Az események percről-percre
A felvonulás eseményeinek leírását  időrendben itt tekintheti meg.
A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegek menete az összecsapás miatt kénytelen volt egy mellékutcán keresztül megközelíteni az 56-osok terét. Korábban az Oktogonnál az ellentüntetők felgyújtottak egy rendőrségi kisbuszt.

A rendőrség 18 óráig több mint negyven embert állított elő. A rendőrség honlapja szerint két rendőr könnyebben megsérült. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy öt sérültet kellett ellátniuk.

A rendőrség azt közölte, hogy egy Andrássy úti lakásban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak. A lakásban tartózkodó hat férfit előállították, ellenük közveszély okozás bűncselekményekének elkövetése megalapozott gyanúja miatt indul eljárás.

A melegfelvonuláson résztvevők olyan világhírű művészek portréit vitték, akik nyilvánosan vállalták másságukat. Sokan transzparensekkel, szivárványszínű napernyőkkel vonultak fel. A menetet kamionok kísérték, amelyekről zene szólt.

Az ellentüntetők folyamatosan gyalázták a felvonulókat. A „buzizás” mellett szidták a zsidókat és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is.

Az Erzsébet téren, a felvonulás előtt beszédet mondott Szetey Gábor volt államtitkár, aki kijelentette: Magyarországnak cselekedetben, politikai nézetben és gondolatokban is változatásra van szüksége.

Elég volt a félelemből és a gyűlöletből, a Meleg Méltóság Napja a magyar méltóság napja - fogalmazott a másságát nyilvánosság előtt felvállaló volt politikus. A rendezvényen több ismert közéleti személy is megjelent, köztük Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő és Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő.

Az egyik szervező az MTI-nek elmondta, hogy az egyik kamionon állt, ahol többször is eltalálták tojással. Czakó Péter úgy vélekedett, hogy Magyarország még nem kész a másság elfogadására, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy az idén többen vettek részt a felvonuláson, mint tavaly.

A Jobbik szombat délelőtt közleményben fenyegette meg a melegeket, azt írva, hogy „most még visszafordulhatnak, még mielőtt az ébredő és szerveződő társadalmi ellenállás falaiba ütköznek!”

Este negyed hétkor a melegfelvonulás résztvevőinek jelentős része még az 56-osok terén volt, mert az ellentüntetők újra és újra megpróbálták megtámadni őket. A rendőrök a Városliget környékén több helyen is összecsaptak az ellentüntetőkkel.

Este hétkor újabb menet indul az 56-osok teréről az Erzsébet tér irányába, az úgynevezett „Egészséges emberek, párok és családok felvonulása”, amelyet a Rendszerváltó Fórum szervezett.

A melegfelvonulás résztvevői előtt végül megnyitották a kisföldalattit, így tudták elhagyni az 56-osok terét, rendőri segítséggel. A megállókban mindenütt rendőri biztosításra volt szükség, mert az ellentüntetők kövekkel, tojásokkal dobálták őket. Orosz Józsefet, a Klubrádió újságíróját a Kodály köröndnél két férfi megtámadta, szidalmazta, majd leütötte. Mint az újságíró az MTI-nek elmondta, az arcán és a vállán sérült meg. Este fél nyolckor megérkezett a Hősök terére az úgynevezett "Egészséges emberek, párok és családok felvonulása", amelyet a Rendszerváltó Fórum szervezett. Az Erzsébet térről indult menetben nagyjából kétszázan vannak.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az Indexnek mondta el, hogy a Városligetben három suhanc szidalmazta, leköpte, sörrel lelocsolta, majd megpofozta. A politikus egy motoros rendőrtől kért segítséget, de az elmondása szerint ott akarta hagyni, végül civil ruhás nyomozók rendőrautóval vitték ki a ligetből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Támadás melegek ellen

Molotov-koktélos támadást hajtottak végre péntek hajnalban a budapesti Magyar utcában egy homoszexuálisok látogatta...

hvg.hu Vélemény

A pesti flaszter a közelgő melegfesztiválról

Videostábunk felmérése szerint megosztott a közvélemény a július 5-ére tervezett melegfesztivált illetően. Van, aki záptojások és rohadt paradicsomok beszerzésén töri a fejét, van, aki betiltaná, van, aki Isten szándékai ellen valónak tartja. Mások viszont nyitottak a rendezvény iránt, nincs ellenvetésük, "ha nekik ez jó, miért kellene tiltani?"- kérdezik. Az egyik interjúalany szerint a homofóbia mögött személyiségi problémák rejlenek.

MTI Itthon

Négy ellendemonstráció lesz a melegfelvonulás napján

Szombaton négy - a rendőrség megfogalmazása szerint ellentétes célú - demonstráció lesz a fővárosban, csaknem azonos helyszíneken; a rendőrség következetesen és szigorúan, a fokozatosság elvét betartva lép fel az esetleges rendbontókkal szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a távirati irodával.

MTI Itthon

A rendőrség felkészült a melegfelvonulásra

A rendőrség a szokásoknak megfelelően nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora erővel készül a szombati budapesti demonstrációkra, mindazonáltal pénteken tudatta, hogy felkészült az események biztosítására.

MTI Itthon

Verók Terézvárosért aggódik a melegfelvonulás miatt

A terézvárosi polgárok nyugalmáért és a világörökségnek nyilvánított Andrássy út értékei miatt aggódik a VI. kerület polgármestere; Verók István arra számít, hogy a szombati melegfelvonulás utáni rendezvény nem lesz atrocitásmentes.

Medipress Plázs

Mitől lesz valaki meleg?

A homoszexualitást az öröklött tényezők és a környezeti hatások együttesen okozzák – derült ki a világ legnagyobb ikerkutatási tanulmányából.

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek