szerző:
MTI

Balázs Péter átadta szerdán Washingtonban amerikai kollégájának Bajnai Gordon miniszterelnök Barack Obamának szóló levelét, amelyben a kormányfő utal arra, hogy szerinte hasznos lenne egy találkozó közte és az amerikai elnök között. Erről a magyar külügyminiszter a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban tartott tájékoztatóján beszélt.

"Elmondtam (Hillary Clintonnak), hogy nagyon örülnénk, ha a magyar miniszterelnök alkalmat kapna, és személyesen is elmondhatná Obamának terveit és elképzeléseit" - tájékoztatta az újságírókat egy kérdésre válaszolva.

Az amerikai és a magyar sajtó képviselőinek kifejtette: Magyarország egyik fő célja a roma lakosság integrációjának felgyorsítása, s erről Clinton külügyminisztert is biztosította szerdán. Megjegyezte, hogy ez az integrációs folyamat időbe fog telni, de a visegrádi négyek alkotta keretben sikerült meggyőzni a környező országokat arról: a roma integráció legyen az országcsoport egyik legfontosabb feladata. Elmondta, hogy a romák mélyszegénységgel terhelt, alacsony fokú integrációja jellemző Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, de még inkább Romániában és Bulgáriában.

A romák kapcsán rámutatott, hogy a Magyarországon teret nyerő szélsőjobb egyik jellemzője a romellenes propaganda. "Ez nincs így jól" - fogalmazott. Bár ezek az erők némi támogatást élveznek a társadalomban, a kormány feladata fellépni az ilyen nézetek ellen.

Az MTI kérdésére hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy megfékezzék Magyarországon a romákkal szembeni erőszakot, megtalálják azokat, akik a sorozatnak tűnő faluszéli gyilkosságokat elkövették. "Nagyon fontos lenne, hogy eredmény szülessen, és ne éljenek félelemben a romák (...) a cél az, hogy békében és biztonságban éljenek, tanuljanak, integrálódjanak, és illeszkedjenek be a társadalomba, csak ez lehet a magyar többségi társadalom érdeke és célja" - mondta a miniszter.

Balázs arról is beszélt: Magyarország érdeke a jó kapcsolatok ápolása Oroszországgal, továbbá az orosz gazdaság megerősödése, "ugyanakkor ellenőrzés alatt szeretnénk tartani országunkban az orosz beruházásokat, amelyeknek arányosaknak, átláthatóknak és kiszámíthatóknak kell lenniük".

Az MTI kérdésére elmondta: Oroszország májusban tette közzé új külpolitikai doktrínáját, amelyben nyíltan szerepel, hogy az ország nemzetközi befolyásának egyik kulcsa az energia. "Ebben semmi meglepő nincs" - mondta, hozzátéve, az oroszok ezzel az eszközzel élni akarnak, s ez is természetes. Szerinte "Oroszország gazdasági érdekeit meg kell érteni, és tárgyalni kell vele".

Hangsúlyozta, hogy Magyarország szorgalmasan dolgozik a Nabucco gázvezeték tervén, és egyike volt azon első országoknak, amelyek utazó Nabucco-nagykövetet neveztek ki. Meggyőződése szerint ez a projekt előbb-utóbb eléri a kritikus tömeget az Európai Unióban ahhoz, hogy több pénzt és támogatást kapjon. Balázs egynapos munkalátogatása után helyi idő szerint szerda este elutazik az Egyesült Államokból.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Orbán: azt mondtam Surányinak, kérem, maradjon!

A jobbközép ellenzék tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) jövőre egy új hitelcsomagról, ha megnyeri a parlamenti választásokat, és a gazdaság növekedésére összpontosít, miközben az euró bevezetése 2014-ig nem valószínű - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz elnöke a Reutersnak.

MTI Itthon

Lemondott az SZDSZ négy ügyvivője

Lemondott posztjáról az SZDSZ négy ügyvivője - Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer András - az ügyvivői testület szerda délutáni ülésén.

Itthon

Mit kajál a Jobbikon a magyar társadalom?

Társadalmi értelemben törvényszerű volt-e a Jobbik áttörése az EP-választáson, vagy derült égből villámcsapás? Szociológusok szerint legfeljebb a siker mértéke meghökkentő, de a ténye semmiképpen sem. Legtöbbjük a cigányellenességben találta meg az eredmény kulcsát, de akad olyan is, aki a politikai fősodor érzéketlenségével hozza összefüggésbe a Jobbik nagy ugrását.

MTI Itthon

Orbán: a Jobbik-szavazók előtt "minden kapunk nyitva van"

Orbán Viktor szerint amit meghirdetett, az megvalósult: "egy a tábor, egy a zászló". A Fidesz elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az európai parlamenti (EP) választás eredményével kapcsolatban, kérdésre válaszolva beszélt erről.

MTI Itthon

Lendvai: a luftballon most elszabadult

A baloldali politikusoknak újra kell értelmezniük egész szerepüket, magatartásukat ahhoz, hogy képesek legyenek a politika megroggyant hitelének, morális tisztaságának helyreállítására - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a Népszabadságnak adott interjúban.

hvg.hu Itthon

Orbán Viktor: követeljük

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levélben követeli az MSZP elnökségétől, hogy a Bajnai-kormány távozzék, és tegye lehetővé az előrehozott választások kiírását.

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Több száz Kispaládra bejelentett ukrán szavazhatott a választáson

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon