szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A BKV vezérigazgatója feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen a menedzserszerződések kapcsán, különösen nagy vagyoni kárt okozó bűncselekmény gyanúja miatt. Kocsis István ezt a lépését szerdán sajtótájékoztatón jelentette be Budapesten.

A BKV belső ellenőrzése szerdára készült el azzal a 400 oldalas vizsgálati anyaggal, amely annak a 96 volt vagy jelenlegi dolgozónak a foglalkoztatásával, bérével, premizálásával foglalkozik, aki menedzserszerződéssel volt a cégnél vagy 10 millió forintnál nagyobb összegű végkielégítést kapott. Kocsis István e vizsgálat nyomán tett feljelentést.  A vizsgálati anyagot a cég a honlapján is közzé fogja tenni - mondta a vezérigazgató, aki szerint a feljelentés nyomán az elmúlt három év vezetői közül bárki felelősségre vonható, de ez a rendőrség feladata.

Az ellenőrzés mind a 96 munkavállaló foglalkoztatását egyenként vizsgálta meg, és ennek alapján megállapítható: 48 esetben történt olyan többletkifizetés, amely a társaság számára előnytelen és nem volt benne a szerződésekben - ismertette Kocsis István. Konkrét neveket azonban a sajtótájékoztatón nem mondtak.

Trükköztek a végkielégítések növelése érdekében - mondta a vezérigazgató. Úgy fizettek ki titoktartási pénzt, hogy az nem szerepelt a szerződésben, a szerződés szerinti 12 havi átlagbérhez plusz kéthavi keresetet adtak, vagy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt röviddel elbocsátották a dolgozót, és így járt a munkavállalónak a végkielégítés.

Voltak olyanok is, akiknek bár határozatlan idejű szerződésük volt, mégis a jóval kedvezőbb, határozott idejű megállapodásra vonatkozó feltételeket alkalmazták, és többen voltak, akiknek egyéves felmondási idejük volt. Mindezzel mintegy félmilliárd forint kárt okoztak a cégnek - közölte Kocsis István. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy 15, átlagosan egy évig a cégnél dolgozó munkavállaló több lelépési pénzt kapott, mint 51 olyan, aki 30 évet dolgozott a cégnél. Nehéz elhinni, hogy ezeket a szerződéseket tévedésből kötötték volna - tette hozzá.

A vezérigazgató közölte továbbá: a BKV minden élő - több mint ezer - szerződést kitett a honlapjára, ezek tartalmazzák, hogy ki, mit, mennyiért, milyen határidővel csinál. Felkerülnek a honlapra a 2006 januárjától megkötött tanácsadói szerződések is. Annak érdekében pedig, hogy a jövőben ne legyenek ekkora összegű kifizetések, a BKV új koncepciót készít a menedzserszerződésekre.

Mint azt Kocsis István elmondta, a jelenlegi határozott idejű szerződések helyett a határozatlan idejűekre szándékoznak áttérni, a munkaviszony megszűnése esetén pedig a munka törvénykönyvét tekintik majd mérvadónak. Közölte továbbá, a koncepció szerint a jövőben csak előre kiírt, majd elbírált feladatok után volna adható prémium, amelynek összege nem haladhatja meg a bruttó keresetet. A tervek szerint a távozó vezetők a jövőben nem kaphatják meg ingyen az általuk használt szolgálati gépkocsit és az egyéb nagy értékű használati tárgyakat.

Kocsis István a sajtótájékoztatón bejelentette: harminc vezetőtársával együtt lemondtak a negyedik negyedéves prémiumuk 50 százalékáról. Ezt az 55 millió forintot a cég a buszpark javítására fogja fordítani - tette hozzá.

Vitézy Dávid, a felügyelőbizottság Fidesz által delegált tagja az MTI megkeresésére közölte: Székely Gábor (SZDSZ) elnök az ő kezdeményezésére mégis összehívta az fb ülését jövő hét csütörtökre.  Álláspontja szerint az fb mulasztásos törvénysértést követett volna el, ha nem tárgyalják meg időben az elkészült 400 oldalas dokumentumot.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Itthon

Kocsis István szerint a felelőssége "zéró"

Kocsis István szerint az ő felelőssége "zéró" a BKV-nál kifizetett sokmilliós végkielégítések ügyében. A cég vezérigazgatója erről kedden a nagykörúti villamospálya felújításáról tartott sajtótájékoztatón beszélt a budapesti Moszkva téren.

MTI Itthon

BKV: fénymásoló-ügy és Kocsis végkielégítése

A Magyar Nemzet hétfőn arról ír, 19,2 millió forintot költött el 2007-ben a BKV a saját fénymásoló-állományának teljes felmérésére. "Még meggondolja", lemond-e a neki járó, 43 millió forintos végkielégítésről Kocsis István, a BKV vezérigazgatója - állt a Népszava pénteki interjújában.

MTI Itthon

BKV: a felügyelőbizottság nem tudott a szerződésekről

A BKV felügyelőbizottsága (fb) nem tudott a cég vezetőivel aláírt menedzserszerződésekről, mert azok megkötése nem az fb, hanem a mindenkori vezérigazgató feladatköre - mondta Székely Gábor, a bizottság elnöke hétfőn a testület ülésének szünetében újságíróknak Budapesten.

HVG Itthon

Hagyó szóvivőjét a BKV főállásban alkalmazza

Több mint 800 ezer forintos prémiumot kapott a BKV-tól Hagyó Miklós szóvivője néhány nappal azelőtt, hogy kitört a BKV-t felügyelő főpolgármester-helyettes és a BKV-vezér, Kocsis István közötti háborúskodás - írja az Index.

HVG Itthon

Hagyó Miklós bukása és a Városháza bizantikus viszonyai

A nagypolitikai érdekek sajátosan jelennek meg a Budapest irányításában részt vevő pártok összecsapásában, sok esetben meglepő együttműködésében. Így például kitörő örömmel fogadták az MSZP bizonyos köreiben, amikor a BKV közgyűlési felügyeletét a szocialista Hagyó Miklós helyett Horváth Csabára bízták. A szocialista pártközpontban sokan ugyanis a Hagyó-csapat országos hatalomátvételétől tartanak. Demszky húzása ezekre az ambíciókra mért óriási csapást – írja a HVG csütörtökön megjelenő száma.

Itthon

Szemfényvesztés volt a BKV-nál a Kocsist beszámoltató fb-ülés

Továbbra sem világos, hogy milyen szerepet játszott Kocsis István BKV-vezér a Magyar Villamos Művek (MVM) horvátországi szállodabotrányában, mivel az általa bemutatott, "tisztázó iratnak" szánt okmányok szakértők szerint tisztázásra alkalmatlanok. Az MVM egykori vezérét a jelenleg általa vezetett BKV felügyelőbizottsága sem szorongatta meg, éppen ellenkezőleg: a jegyzőkönyv tanúsága szerint az fb-tagok hímes tojásként bántak vele.

Karrier

Menedzserszerződések: ha elindul a lavina

Nem lenne szabad nyilvánosságra hozni a menedzserszerződéseket, mivel ez visszaélésekre adna okot - állítják a munkajogászok. Szakemberek szerint az üzleti titkok és az adatvédelmi szempontok miatt is aggályos lehet egyes adatok közzététele.

hvg.hu Itthon

BKV: átlag másfél év után is járt a tízmilliós végkielégítés

Mintegy 284 millió forintot fizetett ki a BKV Zrt. Kocsis István vezérigazgatóvá való kinevezése óta a fővárosi cégtől távozó vezetőknek. A több tízmillió forintos végkielégítések közül csupán öt volt olyan, amelyet 30 év feletti munkaviszony után kaptak az illetékesek.

MTI Itthon

Ikvai-Szabó nem engedi el a BKV-vezér kezét

Szakmailag is megindokolt, írásos javaslatot vár a városvezetés a szocialistáktól a BKV-vezérigazgató cseréjéről - írja közleményében Ikvai-Szabó Imre. A fővárosi szocialisták menesztenék Kocsis Istvánt.

MTI Itthon

Kocsis István vagy Hagyó Miklós szóvivője hazudik

Hagyó Miklós szóvivője, Horváth Éva azt állítja, a BKV vezére, Kocsis István személyesen kérte tőle, maradjon a BKV alkalmazásában. Kocsis viszont az ellenkezőjét állítja. Valamelyikük biztosan nem mond igazat.

Müller Cecília: 29 évesnél fiatalabb áldozata nincs a járványnak

Müller Cecília: 29 évesnél fiatalabb áldozata nincs a járványnak

Tengerparti út helyett vidéki nyaralásra készülnek a magyarok

Tengerparti út helyett vidéki nyaralásra készülnek a magyarok

Matthew McConaughey maszkokat fuvarozott a kórházaknak

Matthew McConaughey maszkokat fuvarozott a kórházaknak