szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly traumaként élhetik meg szerencséjüket azok, akik hatalmas összegeket nyernek a lottón – állítják pszichológusok. Bár a külföldi példák valóban ezt az állítást támasztják alá, a magyar szerencsések sorsáról keveset tudni, mivel a legtöbbjük sosem áll a nyilvánosság elé. Persze akadnak kivételek.

„Ahogy Máté Péter dalában. Csak ez egy picit más vasárnap volt ez nekem. Hirtelen milliárdos lettem. Még most sem fogtam fel, persze a pénzt is csak 2 hét múlva kapom meg, de akkor is. Pedig bizonyos értelemben fel voltam rá készülve, hiszen minden szelvényt úgy adok (adtam) fel, hogy ezzel akár nyerhetek is” – írta tavaly a kérészéletű Lottónyertes című blogban a hatos lottó jackpot állítólagos nyertese. Bár a szerző azt ígérte, részletesen leírja, mihez kezd majd a hatalmas összeggel, néhány bejegyzéssel később már nem frissült naplója, s persze semmi nem bizonyítja, hogy valóban ő nyerte meg a milliárdokat. Az viszont egyre valószínűbb, hogy minden idők hatodik legnagyobb lottónyereményén, 2,2 milliárd forinton hét budaörsi rendőr osztozkodhat, miután múlt vasárnap az ő számaikat húzták ki. Ha a nyereményen egyenlően osztoznak, akkor a fejenként mintegy 312 millió forintot bezsebelő zsaruk élete gyökeres fordulatot vehet, a hírek szerint eddigi munkahelyüket ott is hagyják.

Bár idehaza a legtöbb, nagyobb összeggel gazdagodó lottónyertes kiléte titokban marad, azért akadnak kivételek. Tavaly például az egyik kereskedelmi televízió kamerája elé állt egy vidéki házaspár, akik 2004 nyarán több mint 250 millió forinttal lettek gazdagabbak. Az addig 84 ezer forintból élő négyfős család házakat, autókat vásárolt maguknak, de a pénzt nem herdálta el. A kistelepülés lottózóját (ahol a szelvényt feladták) megvásárolták és működtetik, az asszony pedig visszament korábbi munkahelyére, egy szociális otthonba.

Lottónyeremény. Szerencsés budaörsi rendőrök
© MTI
Az eddigi legnagyobb összegű magyar lottónyereményt, 5,2 milliárd forintot 2003 novemberében húzták ki. Két évre rá Lottón nyertem – egy lottómilliárdos igaz története címmel jelent meg egy könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában. A kötet szerzője azt állította, ő nyerte meg a pénzt, könyvében pedig leírta mindazt, ami a nyeremény felvétele után történt vele és akkori feleségével. A vidéken élő diplomás, művezetőként dolgozó mérnökember, a könyvben Istvánként szereplő férfi és párja, Zsuzsa élete egy csapásra megváltozott: az addig egy szakadt Opel Astrával közlekedő férfi kétszázezer eurós Ferrarit vett, és a legelképesztőbb tettekre képes, hogy egy kiszemelt budai villához hasonló házat építtessen magának. Felbérelt egy helikopterpilótát, hogy a villa fölé emelkedve fotókat készítsen az ingatlanról, csakhogy a helikopter az úszómedencés kertbe zuhant, István pedig kénytelen volt 40 millió forint készpénzt adni a tulajdonosnak, hogy az eltekintsen a feljelentéstől. A sztori szomorú véget ér: Istvánról időközben kiderül, hogy halálos beteg. Egy németországi magánklinikán hunyt el.

A kiadóhoz a kéziratot – halála előtti kérésének megfelelően – a felesége juttatta el, aki később a Magyar Televíziónak adott e-mail interjúban elmondta: először nagyon nehéz volt levetkőzniük a régi szokásaikat. „Aki sokáig élt szerényen, az nehezen szokja meg a hirtelen gazdagságot. Csináltunk egy listát, hogy mire szeretnénk az első időben költeni. Nekem a gyermeknemzés volt a legfontosabb, amire akkor már csak mesterségesen volt bármi esély. Elkezdtünk egy komoly beültetési programot. Persze a családnak is adtunk a pénzből. Telefonkönyvből és minden ismeretség nélkül kerestünk ingatlanügynököt, ügyvédet, autókereskedőt. A ház megvásárlásával kezdtük, de ez a könyvből kiderül, hogy sajnos többször kudarcba fulladt. Sok pénzt fordítottunk jótékonyságra, erről István a könyvben nem beszél, de talán én már csak büszkeségből is megemlíthetem” – írta az állítólagos feleség. Az, hogy István története igaz-e vagy sem, s a könyvet valóban a lottómilliárdos írta-e, nem tudni, de tény, hogy a szerző teljes honoráriumát egy rákalapítványnak ajánlotta fel. A Szerencsejáték Zrt. szóvivője akkor úgy nyilatkozott: több olyan dolog is van a könyvben, amit csak az tudhat, aki már nyert ekkora összeget, vagy pedig valaki elmondta neki.

Szakemberek szerint a milliárdos összegeket nyerő lottózók komoly traumaként élhetik meg szerencséjüket. A sorsolás után egy rövid ideig egészen biztosan felhőtlen a boldogságuk, de ezt az érzést sokkhatás, depresszió és ürességérzés követheti. A nyertesek egy idő után rádöbbennek arra is, hogy akkora vagyon szakadt a nyakukba, aminek kezeléséhez nem szoktak hozzá. Pszichológusok szerint a gazdag emberek hétköznapjai jóval stresszesebbek ugyanis, mint azoké, akik fizetésből élnek. A nagyobb vagyon felett rendelkezők ugyanis sokkal nagyobb anyagi kockázatot vállalnak egy-egy döntésükkel – márpedig aki egyik pillanatról a másikra lett nagyon gazdag, nincs hozzászokva ehhez a kockázatvállaláshoz. Külföldön – ahol egyes országokban nyilvános a lottónyertes személye – erre rengeteg példát találunk. A brit Callie Rogers 16 éves korában nyert kétmillió fontot a lottón. Azonnal költekezni kezdett: négy házat is vásárolt (egyet magának, kettőt szüleinek és egyet a nagymamájának), luxusautókra, luxusnyaralásokra herdálta el a pénzt. Élete azonban megváltozott: lelki válságba került, kétszer próbált meg öngyilkos lenni. 22 éves korára majdnem minden fillérét elköltötte, ma takarítónőként dolgozik és a szüleinél lakik. „Bárcsak sosem nyertem volna a lottón. Ilyen fiatalon nem tudtam mit kezdeni azzal a nyomással, ami a hatalmas vagyonnal jár. Tönkretette az életemet" – nyilatkozta nemrég.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
ESG: Iránytű vagy divatos marketingtrükk?

ESG: Iránytű vagy divatos marketingtrükk?

Lázár János kerülhet a teniszszövetség élére

Lázár János kerülhet a teniszszövetség élére

Meghalt Földi Teri, a Vígszínház egykori tagja

Meghalt Földi Teri, a Vígszínház egykori tagja