szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nem sztrájkoló BKV-szakszervezetek 7 ezer forintos melegétkezési utalványt harcoltak ki, a sztrájkoló szakszervezetek pedig csak 6 ezer forintosat. Ennek ellenére utóbbiak ragaszkodtak a már kialkudott összeghez, azt hangsúlyozva: a 6 ezer forint a szintén megítélt 45 ezer nélkül nem vezet korrekt számításhoz.

Nem született megállapodás a kollektív szerződésről (ksz) a BKV menedzsmentje és a 26 szakszervezet között a hétfő hajnalig tartó tárgyalásokon - közölte Gulyás Attila, a sztrájkban részt nem vevő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke. A sikertelen tárgyalás oka, hogy   vasárnap a BKV meg tudott ugyan egyezni a sztrájkot hirdető 14 szakszervezettel, de a nem sztrájkoló 12 érdekképviselet szerint a sztrájkmegállapodásban foglaltak rosszabbak, mint amiről ők december végén aláírták a papírokat. Az új ajánlatot ezért nem írják alá.

A nem sztrájkoló érdekképviseletek - Gulyás Attila beszámolója szerint - vasárnap azt javasolták, hogy a sztrájkmegállapodásban szereplő 6 ezer forintos havi melegétkeztetési utalvány összegét emeljék fel 7 ezer forintra. Hosszas vita után a BKV elfogadta, hogy 7 ezer forintra növekedjen a havi utalvány értéke, de ezt meg a sztrájkoló szakszervezetek nem akarták elfogadni - mondta Gulyás Attila, hozzátette: ezután a BKV visszavonta ajánlatát. (A jelenlegi megállapodástervezet a 6 ezer forintos melegételutalvány mellett évente egyszer 45 ezer forint értékű utalványt is juttatna a munkavállalóknak. Lapunk úgy tudja, ez utóbbi összeg is megmaradt volna a magasabb utalvány-összeg mellett.) Ha a 7 ezer forintos ajánlatot elfogadja a menedzsment, akkor visszavonják a sztrájkmegállapodást és újra sztrájkba lépnek - írta a távirati iroda Gulyás Attilára hivatkozva. Ő lapunknak cáfolta, hogy ilyet nyilatkozott volna az eddig sztrájkoló szakszervezetek szándékairól.


Merre tovább, melyik úton?
© Stiller Ákos

Első olvasatra nehezen érthető, hogy a több juttatásért sztrájkoló szakszervezetek miért utasítanak vissza egy magasabb cafeteria-összegről szóló ajánlatot. Információnk szerint presztízsérdekek is közrejátszhattak a meglepő reakcióban. Gulyás Attila szakszervezeti vezető szerint - nem elvitatva a sztrájk hatásait az elért eredményekre -, az általuk, tárgyalásos módon elért magasabb összeg azt is jelezte, hogy nem csak munkabeszüntetéssel lehet eredményt elérni a munkaadóval folytatott egyezkedésben. Az sem kizárt persze, hogy a BKV menedzsmentje kifejezetten azért ment bele kedvezőbb alkuba a nem sztrájkolókkal, hogy a 14 másik szakszervezetnek üzenjék meg ezzel a hatnapos sztrájk hiábavalóságát.   

Szeretném árnyalni a képet, itt most nem 12-szer hat- vagy hétezer forintról beszélünk - mondta lapunknak Gelencsér László, a sztrájkban résztvevő BKV Liga-Munkástanács Szövetség elnöke. Véleménye szerint nem helyes Gulyás Attila megfogalmazása: a nem sztrájokoló szakszervezetek decemberben egy olyan megállapodást írtak alá, amely 8 ezer forintról szólt ugyan, de az éves egyszeri 45 ezer forintos juttatás nem szerepelt benne, ahogy az egészség- és magánnyugdíjpénztári támogatás sem 3+3, hanem 1+1 százalék volt. "Nem tettünk mást a hajnalba nyúló megbeszélésen, csak figyelmeztettük a munkáltatót, hogy ne tegyen olyan ajánlást, amelyre korábbi nyilatkozatai alapján nincsen fedezete" - magyarázta Gelencsér László, hozzátéve: "a vezetés nagyon gyorsan rájött, hogy igazunk van. "Ugyanis ha a plusz ezer forintot be tudná vállalni a cég, akkor vagy nekünk hazudott, vagy felelőtlen vállalást tett volna" - hangsúlyozta.

Gulyás Attila a hvg.hu-nak úgy fogalmazott a megállapodás többi részletével kapcsolatban: ők azt sem tudják vállalni, hogy lemondjanak a 2010-es bértárgyalások lehetőségéről - ahogy ez a sztrájkolók által kialkudott megállapodásban áll. „Vannak olyan tagjaink, akik 160 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkeznek, esetükben az adócsökkentés nem érvényesül, az ő érdekükben nem tehetünk le arról az alkalomról, amikor a munkavállalóval egyeztethetünk legalább az inflációkövető béremelésről” - magyarázta. Kiemelte, hogy bár 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást ígért a sztrájkolóknak a cég, ennek konkrét összegéről az évenkénti bértárgyaláson egyeznének meg. Véleménye szerint az sem elfogadható, hogy itt nem fix 3 százalékról szól a szerződés. Gelencsér László viszont azt mondja: ha a 12, a sztrájkból kimaradó szakszervezet érezte volna az erejét, "az élet szagát", akkor részt vehetett volna a munkabeszüntetésben és előállhatott volna ötletével korábban.

A bértárgyalások hétfő délután folytatódnak, s akkor derül ki az is, hogy kedden mikor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a kollektív szerződés ügyében. Gyulyás Attila szerint hét végéig megtörténhet a szerződés aláírása. Arra a kérdésre, lát-e lehetőséget a 7 ezer forintos melegételutlvány ismételt elfogadtatására, azt mondta: egyelőre nem tudja, milyen ajánlatra nyitott a munkaadó.

Lapunk információi szerint egyébként van olyan szakszervezet, amelynek már holnapra elfogyott volna a pénze, ha nem ér véget a sztrájk, s a megegyezés hiányában ma délutánra tervezett tüntetéstől is óvták a szervezőket szélsőséges csoportok esetleges csatlakozása miatt. Gelencsér László a szakszervezetek sztrájkalapjával kapcsolatban konkrétumokat nem árult el, de azt mondta: már az elején megállapodtak, kisegítik egymást, ha szükséges, de vasárnap hajnalig senkitől nem érkezett ilyen jelzés.

KA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!