szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Árnyékkormány felállításába kezdett a Jobbik; elsőként a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élére általuk szánt Pősze Lajost, a párt szakpolitikai igazgatóját mutatták be a nyilvánosságnak, pénteken.

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a minisztériumi struktúra kialakításánál a hatékonyság, a jól irányíthatóság és a szakmaiság volt a legfőbb szempontjuk. Mint mondta, a tárcák felállításánál igyekeztek megtalálni az "arany középutat", mivel egyaránt el szeretnék kerülni a széteső kormányzást eredményező decentralizáltságot, valamint a szakmai érdekeket maga alá gyűrő, túlzott politikai koncentrációt. A Jobbik kormányra kerülése esetén tíz, többé-kevésbé ma is meglévő minisztérium felállítását tervezi, kiegészítve a struktúrát egy, a határon túli magyarok ügyével foglalkozó, illetve egy egyházügyi kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszterrel.

Vona Gábor ismét megerősítette, hogy a Jobbik kormányzásra készül, ezért dolgoznak több ezren "hóban-sárban" is. A párt elnöke a közvélemény-kutatások alapján kételkedőknek azt üzente, hogy a Jobbikot a tavalyi EP-választások előtt is "jócskán alábecsülték", ezért azok gyaníthatóan most is "hamis képet" mutatnak, néhány esetben pedig szerinte a felmérések politikai manipulációja is feltételezhető. A demokrácia megcsúfolásának nevezte, hogy 60 nappal a választások előtt a parlament két nagyobb pártja sem programmal, sem lehetséges minisztereinek nevével nem állt még elő. A Jobbik ezzel szemben "nem árul zsákbamacskát", hanem "nyílt lapokkal" játszik - mondta Vona Gábor.

A Jobbik elnöke kifejtette: koncepciójuk szerint a MeH látná el a titkosszolgálatok irányítását, szemben a Fidesz sajtóban megjelent elképzeléseivel, amelyek a fegyveres szervek és a titkos szolgálatok összevonásáról szólnak. A tárcák között felállítanák az Önkormányzati és Igazságügyi Minisztériumot, a Gazdasági és Informatikai Minisztériumot, a Szociális Család- és Munkaügyi Minisztériumot, valamint a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot, amelynek a "reprezentatív feladatok" mellett minél több külföldi piacot is kellene szereznie a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar termékeinek.

A Pénzügyminisztériumról leválasztanák a nemzeti vagyonkezelést, továbbá szükségesnek tartanak egy "viszonylag koncentrált" oktatási, kulturális, ifjúsági és sport ügyekkel foglalkozó minisztériumot is, amelynek célja a magyar nemzettudat helyreállítása lenne. Vona Gábor szerint ugyanis a "nemzettudat szétverése" vezetett a jelenlegi "katasztrofális" gazdasági, közbiztonsági, közigazgatási helyzethez, illetve ez okolható a nyugdíjak, az egyetemek, és a kórházak rossz állapota miatt is. A párt a fentiek mellett megtartaná a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, valamint az Egészségügyi Minisztériumot. A jobbik kormányfőjelöltje megjegyezte: visszaállítanák a közigazgatási államtitkári tisztséget, a politikai államtitkárokat pedig miniszter-helyettesnek neveznék.

Vona Gábor az általuk a MeH élére szánt Pősze Lajosról azt mondta, hogy a Magyar Gárda megalakulása idején ismerték meg egymást, akkor alakult ki közöttük baráti viszony, a miniszterjelölt később személyes tanácsadója is lett és a Jobbik programjának megalakításában is "oroszlánrésze volt". Pősze Lajos azt emelte ki, hogy kormányzati munkájuk első számú meghatározója a "minőség és az igényesség" lenne, a MeH pedig a Jobbik által kívánt erős állam megteremtését segítené. Hozzátette: olyan kapcsolatrendszert szeretnének kiépíteni a társadalommal, amely a Jobbik kormányzati munkáját közelebb vinné a mindennapi élethez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mi a titka a Jobbik sikerének?

Mi lehet a titka a Jobbik sikerének? – ez foglalkoztatja már jó egy éve leginkább a politizáló közvéleményt.

MTI Itthon

Orbán: a Jobbikra szavazni elvesztegetett voks

Orbán Viktor szerint április 11-éig a jobboldalnak, a magyar középerőknek nem szabad mással foglalkozniuk, mint a választások megnyerésével. A Magyar televíziónak adott interjújában egyúttal arra kéri szimpatizánsait, hogy ne osszák meg szavazataikat a Fidesz és a Jobbik között.

Itthon

Török Gábor: Merre fordul a Jobbik?

Török Gábor szerint a radikális párt az elmúlt években az egyik legtudatosabb politikai erőnek tűnt, könnyen észrevehető volt, hogy az akciók kitaláltak, az eseményeik stratégia alapján zajlanak.

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak