szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kíváncsi arra, mi jelent meg egy-egy politikusról a hvg.hu-n az elmúlt években? Vagy csak megnézné egy honatya, szakpolitikus vagy önkormányzati vezető weboldalát, blogját, facebookos vagy twitteres oldalát? Itt mindent megtalál, egy helyen.

Újonnan induló Politikusfigyelő adatbázisunkban több mint száz politikai szereplőről gyűjtöttük össze az őket érintő cikkeket. Listánk folyamatosan bővül, és valószínűleg a választások után jelentősen át is alakul majd. A tájékozódást megkönnyítendő az egyes személyekhez rövid névjegyet készítettünk. Ebben pár szóval bemutatjuk a politikust, megjelölve eddigi fontosabb posztjait, az általa képviselt pártot, illetve főbb internetes elérhetőségeit.

Gyűjtésünk során azt tapasztaltuk, hogy a politikusok egy része már megtanulta, milyen fontos lehet számukra az online kommunikáció, olyanokkal azonban csak elvétve találkoztunk, akik minden lehetőséget kiaknáztak volna.

Persze az online kommunikáció csak akkor lehet eredményes és hatékony, ha a megnyitott csatornákat folyamatosan figyelemmel kísérjük, az ott publikált adatokat rendszeresen frissítjük, a beérkező kérdésekre pedig érdemben válaszolunk. Ez azonban idő, és a feladatok egy része nem bízható titkárra, hiszen ezzel éppen a személyességet ölnénk meg.

2010 tavaszán, egy hónappal a parlamenti választások előtt azt tapasztaltuk, hogy a politikusok nagy részének még saját honlapja sincs. Ebben az esetben - jobb híján - a politikus pártjának weblapján elhelyezett profilját linkeltük be, ha ilyen sem volt, akkor a róla szóló wikipédiás bejegyzést vagy a parlamenti oldalon lévő profilját. Akinél találtunk honlapot, ott sem volt sokkal jobb a helyzet: az adatok frissítése sok helyen esetleges, még az önéletrajzi adatok követése sincs megoldva.

Sok oldalba van bekötve blogmotor is, ám magukat a politikusokat talán nem is értesítették erről. Találtunk olyan oldalt is, ahol egyetlen bejegyzés sem született (ezeket be sem linkeltük), és olyat is, amely már évek óta működik, napi rendszerességgel. A blogoldalak alá soroltunk esetenként a flickeres fotóblogokat és a YouTube-os videocsatornákat is.

Ami a közösségi oldalakon történő megjelenést illeti, megfigyelhető, hogy a választások közeledtével rengeteg új, valószínűleg központi utasításra létrehozott rajongói oldal nyílt meg, míg a politikusok egy másik része személyes profillal van fent a Facebookon. A Twitterre még náluk is kevesebben merészkedtek, akik viszont ott vannak, azok aktívak.

Az egyes személyekhez rendelt, narancssárga ikonnal jelölt rss-csatornák segítségével folyamatosan figyelemmel kísérheti az adott politikusról megjelenő híreket.

Ízelítőnek álljon itt néhány azon politikai szereplőink közül, akiknek a neve a legtöbbet forog a hírekben: Orbán Viktor, Hagyó Miklós, Mesterházy Attila, Bokros Lajos, Dávid Ibolya, Vona Gábor, Schiffer András, Csapody Miklós, Bajnai Gordon,  Gyurcsány Ferenc, Demszky GáborSeres Mária, Pokorni Zoltán, Debreczeni József, Varga Mihály, Somogyi Zoltán.

Mint írtuk, listánkat folyamatosan bővítjük, és a meglévő profilokat is kiegészítjük. Ehhez várjuk olvasóink (vagy maguk a politikusok) segítségét, vagy ennek a cikknek a hozzászólásai között, vagy levélben a [email protected] címre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit tud a Huawei legjobb órája? Teszten a Watch GT 2 Pro

Mit tud a Huawei legjobb órája? Teszten a Watch GT 2 Pro

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban