szerző:
MTI

Kövér László szerint ha a Fidesz megnyeri a választást, kormányzása első félévében azt kell megmutatnia az embereknek, hogy "lehet jobb"; megszorítások pedig nem lesznek. A Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy az ország talpon maradásáért azzal az IMF-fel kell megegyezni, amely egyébként cinkos volt a hazugságokban.

Kövér László megismételte pártja álláspontját: az ország sokkal rosszabb állapotban van pénzügyi-gazdasági szempontból, mint amilyennek látszik, vagy mint amennyit enged láttatni a kormány. "A 3,8 százalékos hiánycél nyilvánvalóan nem tartható" - szögezte le, hozzáfűzve: a kérdés az, hogy a valóságos hiány mennyi, 4,5-6 százalék közötti-e. Szerinte ha ez kiderül a kormányváltás pillanatában, az év felénél, akkor az lesz a következő kérdés, hogy mit fog ehhez szólni az az IMF, amelynek pontosan tudnia kellett, a 3,8 százalékos hiánycél irreális.

Arra a felvetésre, hogy ez alapján két út áll a Fidesz előtt: vagy az IMF-fel kell megegyeznie a hiány emeléséről, vagy megszorító intézkedéseket kell hoznia, úgy reagált, nem ismer ő sem harmadik utat, de a "további megszorításokat kizárhatjuk", mert azok jó néhány területen az állam működésének beszüntetését jelentenék. "Be kellene zárni az ajtót, le kellene kapcsolni a villanyt, és ki kellene írni az ajtóra, hogy az IMF és Bajnai Gordon jóvoltából átmenetileg zárva"; ezt a táblát ki kellene rakni a kórházakra, oktatási intézményekre, tömegközlekedésre - fogalmazott. 

Kövér László úgy vélekedett: ehelyett inkább civilizált megoldásra kellene jutni az ország talpon maradásáért az IMF-fel, azzal, amely "egyébként is cinkos módon rész vett ennek a hazugságnak az előállításában". A lehetséges menetrendről szólva kiemelte: a leltárkészítés után a hivatalba lépő kormánynak lehet tárgyalásokba bocsátkoznia a Nemzetközi Valutaalappal, és fel kell mérnie a helyzetet, hogy miként lehet finanszírozni az országot az év hátralévő hat hónapjában.

Az intézkedésekről szólva megismételte: arra törekednek, hogy minél előbb legyen nagyarányú adócsökkentés; de - fűzte hozzá - a Fidesz politikai szándékai világosak, és ismert az is, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie, azonban konkrétumok ismerete nélkül "nagy bátorság" lenne lépéseket mondani.  Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Fidesz-kormányzás első félévének szinte minden területen meg kell hoznia azt az eredményt, amellyel az emberek látják az elmozdulás irányait, a perspektívát, azt a lehetőséget, hogy "lehet jobb", ha azon az úton megyünk tovább, amelyen az első félévben elindulunk. Ezt az eredményt kell december végére a leendő kormánynak elérnie. Ha ez nem sikerül, abból komoly problémák lehetnek - jelentette ki.

2011 első félévétől lesznek olyan lépések - folytatta -, amelyek azt mutatják meg, miként fog anyagilag és gazdaságilag talpra állni az ország. Ezek mellett pedig kellenek olyan intézkedések is, amelyek hosszú távon alapoznak meg egy belátható pályát egy-egy társadalmi csoportnak. Ezzel kapcsolatban kitért a nemzeti konzultációkra, amely - mint fogalmazott - normális törekvés a demokráciában. Ráadásul az Országgyűlés leendő összetétele sem kecsegteti sok jóval a leendő kormányt a parlamenti mozgásteret illetően, hiszen "nem nagyon látszik korrekt, tisztességes, számba vehető partner a másik oldalon, amellyel értelmes párbeszédet lehet folytatni". Ha erre a parlamenten belül nincs lehetőség, akkor elvégezve a kötelező feladatokat, "kívül", a társadalom különböző csoportjaiban kell keresni a partnereket - vélekedett. 

Kövér László nem tart attól, hogy a Fidesz-kormányzás kezdete után kiábrándulnának pártjából a szavazóik. Hozzátette, minden attól függ, hogyan tudják elindítani a kormányzati munkát, minként tudnak kommunikálni, párbeszédet kezdeni. Szerinte pártjának az a stratégiai kérdés, hogy a jó irányú változás esélye fennmarad-e az emberek számára az első hónapok után. "Abban bízom, hogy az emberek jelentős része már tudja, érzi, milyen állapotban van az ország. Akik higgadtan gondolkoznak, látják, ez olyan mély válság, amelyből rövid távon nem lehet érzékelhetően elindulni felfelé, jó ha a kilábalás esélyét meg tudjuk őrizni" - mondta. 

A kétharmados parlamenti többség megszerzésének esélyével összefüggésben kifejtette: a választásokat még nem nyerték meg, azt 11-én döntik el az emberek. A választójogi rendszer miatt könnyű a kétharmad alá kerülni 3-4 mandátummal, úgy, hogy a közvélemény-kutatásokban az erőeltolódás nem mutatkozik - hívta fel a figyelmet. A választmányi elnök június első felére teszi az új kormány megalakulását, de a leendő kabinetről csupán annyit mondott: a jelenlegi, 16 tagú kormányhoz képest jelentősen "karcsúbb" lesz, létszámát tekintve a legkisebb kormány az elmúlt 20 év alatt. Az önkormányzati képviselő-testületek létszámának felezéséről szólva kiemelte: ahhoz, hogy már ősszel e szerint lehessen voksolni, gyors, precíz és hatékony törvényalkotói munkát kell végezni. 

Szólt arról is, hogy a Fidesznek a frakciója létszámától és az ellenfelektől függetlenül meg kell majd fogalmaznia törvényjavaslatok formájában a kétharmados parlamenti többséget igénylő elképzeléseit. Példaként említette a kisebb parlamentet, az önkormányzati rendszert, a médiatörvényt, a nemzetbiztonsági szolgálatok struktúrájának átalakítását, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának ügyét. 

A Jobbikkal kapcsolatban kifejtette: most először kerülhet be olyan párt a parlamentbe, amelyik ennyire nyilvánvalóan kétségbe vonja a fennálló alkotmányos kereteket. "A Jobbikot, ha csak az alapján ítéljük meg, amit eddig a kampányban tanúsított, az sok jót nem ígér" - fogalmazott, hozzátéve: a Jobbik európai parlamenti jelenléte is azt mutatja, hogy politikusai nem tudnak alkalmazkodni a parlamenti demokrácia szabályaihoz.

bhz \ bte \ bhi

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kövér László: Lakoljanak, akik ezt tették velünk

A leltárkészítés az egyik legfontosabb teendő a Fidesz kormányra kerülése esetén, vagyis szembesülni kell azzal a valósággal, amit most csak sejteni lehet - jelentette ki Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, országgyűlési képviselő szerdán a Borsod megyei Edelényben.

MTI Itthon

Kövér: számot kell adniuk a kormányt hatalmon tartóknak

Kövér László szerint olyan kormányra van szükség, amely nem az emberek útjában, hanem mellettük áll; ha a Fidesz újból bizalmat és lehetőséget kap, elkezdi újraépíteni Magyarországot. Kiemelte: számot kell adniuk tetteikről azoknak, akik hatalmon tartották a "reménytelenség kormányát".

hvg.hu Itthon

Kövér László: "Önnek nem válaszolok"

Amikor Király András, a Jobbik szóvivője Magyar Írószövetség csütörtöki budapesti rendezvényén agresszíven kérdőre vonta Kövér Lászlót, aki Radikalizmus Magyarországon címmel tartott előadást, a Fidesz választmányi elnöke egyszerűen nem volt hajlandó szóba állni a szóvivővel, aki egyszersmind a szélsőjobbos Barikád hetilapnak is munkatársa. Mindez előrevetíti, milyen viszonyban lesz a Fidesz és a Jobbik az áprilisi választásokat követően.

MTI Itthon

Kövér László: idén nincs mozgástere az új kormánynak

Kövér László szerint a költségvetési hiánycél tarthatatlansága miatt "lenullázódott" az áprilisi választások után megalakuló új kormány idei mozgástere, így csak 2011-től indulhat el az ország a kilábalás útján.

Mégsem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd

Mégsem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd

Lószolárium félmillióért: kontárkodva zárták le a fideszes képviselőnek kínos nyomozást

Lószolárium félmillióért: kontárkodva zárták le a fideszes képviselőnek kínos nyomozást

Halálos baleset Balkányban

Halálos baleset Balkányban

Őskáosz a NAT-körül: hat különböző verzió kering, a kormány még nem döntött

Őskáosz a NAT-körül: hat különböző verzió kering, a kormány még nem döntött

Irán továbbra sem akarja kiadni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

Irán továbbra sem akarja kiadni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

Megszentelték a Balatont - fotó

Megszentelték a Balatont - fotó