szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Az LMP parlamenti képviselői szerint a következő hetek, hónapok során a Lehet Más a Politkának el kell döntenie, milyen stratégiát követ: néppárt (nagypárt) vagy középpárt - 15-20 százalékos támogatottságú erő - akar lenni, vagy marad elitpárt tíz százalék alatti eredményekkel.

Jávor Benedek LMP-s képviselő szerint „nem titok, hogy különböző stratégiák vannak az LMP előtt”. Ennek „a két szélső pontja”, hogy a Lehet Más a Politika a Fidesz váltópártjává, illetve kemény arcélű, radikális, tíz-tizenöt százalékos ökopárttá váljék, de e két szélső pont között „számos átmenet lehetséges”. A párt által követendő stratégiáról a pártkongresszusnak és a választmánynak „a vitákat le kell folytatnia” – fogalmazott az LMP volt főpolgármester-jelöltje a hvg.hu-nak. A következő kongresszus időpontja még nem ismert, de „fél éven belül mindenképpen szükség lenne rá” – mondta.

Jávor szerint a választmány és a frakció november 20-ei együttes ülésén a párt vezetői egyfelől értékelik az elmúlt három – európai és magyar parlamenti, önkormányzati – választást, illetve az LMP ezeken nyújtott teljesítményét, másfelől terítékre kerül a „hogyan tovább?” kérdése is. Az ellenzéki politikus szerint a stratégiáról szóló végső döntést a kongresszusnak kell meghoznia, mégpedig úgy, hogy – bázisdemokrata párt lévén – a kongresszust megelőzően ezt a párttagság is megvitatja. Jávor nem számít arra, hogy „kenyértörésre kerülne sor” a stratégiával kapcsolatban.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke úgy fogalmazott: „indíttatásomnál fogva a környezetvédelem hatékony képviseletét tekintem elsődleges célnak”. A hvg.hu felvetésére, hogy ezzel az LMP aligha lesz néppárt, Jávor úgy reagált: „nem gondolom, hogy az LMP néppárt szeretne lenni”.

Szakpolitikai viták folynak a pártban

A pártot vezető testületekben folyamatban van a választások értékelése – fogalmazott a hvg.hu-nak adott interjújában Kaufer Virág, a párt választmányi tagja. Az országgyűlési képviselőnő szerint csak az értékelések után jöhet a politikai stratégia. A pártban most zajló viták inkább szakpolitikai témájúak, például a költségvetéssel, az adórendszerrel kapcsolatosak – mondta az ellenzéki politikus.

Jávor Benedek szavaz az önkormányzati választásokon
©

Azt még nem tudni, hogy legközelebb mikor lesz pártkongresszus, de – tekintettel arra, hogy az alapszabály szerint a rendes kongresszus és annak összehívása között legalább harminc napnak kell eltelnie – egy hónapon belül biztos, hogy nem. A pártstratégiára vonatkozó vitát még nem folytatták le, ezért nincsenek is a párton belül idevonatkozó különbségek – hangsúlyozta Kaufer. Arra a kérdésre, hogy személyes véleménye szerint inkább közép- avagy néppárti pozícióra kell-e pártjának törekednie, Kaufer azt mondta: „Ebben a kérdésben nincsen személyes véleményem. A programunk megvalósítása a cél.” Ennek érdekében „arra kell orientálnunk erőforrásainkat és a figyelmünket, ahol erre érdeklődés és nyitottság van”. Mint az ökopárt választmányi tagja aláhúzta, nem azért tagja az LMP-nek, mert azt kívánja meghatározni, hogy pártja nagy váltópárttá váljék vagy ökopártként tízszázalékos középpárt legyen, „hanem mert az alapító okirattal egyetértek”.

Elitpárt?

A Kauferhez hasonlóan a frakcióban és a párt választmányában egyaránt tag Mile Lajos szerint a Hírszerző idevonatkozó írása „elnagyolt”. (A Hírkereső az LMP váltópárttá válásának esélyeiről, illetve középpártiságáról írt nemrégiben.) Az Országgyűlésben húsz éve még az MDF-et erősítő képviselő azt mindenesetre elismerte: „az LMP távlati céljait tekintve van ilyen polémia a párton belül”, de ez nem váltópárt-középpárt, hanem középpárt-elitpárt dilemma. Mile igennel válaszolt a hvg.hu kérdésére, hogy a középpárt tizenöt-húsz, az elitpárt kevesebb mint tíz százalékot jelent.

A középpárt adott esetben váltópárt is lehet – árnyalta a képet az ellenzéki politikus. Mile szerint „akik komoly jövőt szánnak a LMP-nek, tehát stabilizálni szeretnék a közéletben és távlatosabb elképzeléseik is vannak, azok nem elégednek meg a 'mérleg nyelve' pozícióval, és az alapdokumentumainkból sem ez következik”.

Egy név nélkül nyilatkozó LMP-s képviselő mindehhez még azt tette hozzá: a választmány és a frakció november 20-21-ei együttes ülésén „ha anyázások nem is, de éles viták mindenesetre várhatóak mindezzel kapcsolatban”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Politikai celebek Magyarországon

A politika bulvárosodásának egyik állomása, hogy szereplői mellett egyre gyakrabban tűnnek fel ismert személyiségek, celebek. Persze országonként változik ennek mikéntje: hazánkban a pártok melletti kampányolás jellemző - olvasható a Politka 2.0 blogon.

MTI Itthon

Magyarok Afganisztánban: az LMP a honvédelmi bizottság összehívását kéri

A Lehet Más a Politika (LMP) kezdeményezi az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását, hogy a pártok tájékoztatást kapjanak az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar csapatok tevékenységéről - közölte a párt pénteken. Az LMP kivonulási stratégia kidolgozását szolgalmazza.

MTI Itthon

Karácsony: az LMP-nek egyszerűbb, érthetőbb nyelvet kell találnia

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke szerint pártja tisztességesen helyt állt a vasárnapi helyhatósági választásokon és bebizonyították, hogy az "LMP nem egynyári kaland". A politikus azt mondta, hogy az alacsony részvétel, a párt foghíjas szervezeti hálója, az önmaguk által előre behatárolt kampányköltségek kedvezőtlenül befolyásolták eredményüket. Hozzátette, hogy ettől függetlenül erre a szereplésre hosszú távon tudnak építeni és fel kell készülniük arra, hogy 2014-re kormányképes erővé tudjanak válni.

hvg.hu Itthon

Az LMP leállítaná a devecseriek és kolontáriak visszatelepítését

Az ajkai vörösiszap-tározó katasztrófája által sújtott településekre múlt héten megkezdték a lakosság visszatelepítését. A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika szerint felelőtlenek az erre vonatkozó kormányzati intézkedések. A két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint tíz négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyezőanyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése.

hvg.hu Napi merítés

Az LMP megszégyenítően kozmetikázza a kudarcot

Az LMP kampányfőnöke Nyakót és Szijjártót megszégyenítően kozmetikázza sikernek a kudarcot. Azonban kiderült: az LMP nem országos párt, nem profi médiapárt, sőt, még csak nem is párt - olvasható a Véleményvezér blogon.

MTI Itthon

Az LMP akciócsomagot dolgozott ki újabb katasztrófa megelőzésére

A Lehet Más a Politika a katasztrofális ajkai vörösiszap-ömlés további károkozásainak megállítására, a következmények felszámolására és a hasonló események későbbi bekövetkezésének megelőzésére tizenkét pontos akciócsomagot dolgozott ki, amely rövid- közép- és hosszú távú intézkedéseket tartalmaz.

MTI Itthon

LMP: a kormány vonja vissza az egykulcsos szja tervezetét!

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) és a 10 százalékos társasági adó tervét, és koncentráljon a valós gazdasági problémák kezelésére, elsősorban a foglalkoztatás növelésére, az oktatásra és a fenntartható vidékfejlesztésre.

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba