szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

Az InfoRádiónak nyilatkozó Zlinszky János volt alkotmánybíró szerint önellentmondás kerül a jogrendszerbe, és sérül a jogbiztonság akkor, ha a kormány mégis átvisz egy, korábban az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített törvényt, azután, hogy a kérdés vizsgálatának lehetőségét elvette a testülettől.

Nincs alkotmányozási kényszer, a mai alaptörvény alapján tökéletesen lehet jogállami módon kormányozni - mondta az InfoRádiónak Zlinszky János, hozzátéve: ám mivel a dokumentum önmeghatározása szerint is ideiglenes, előírás van arra, hogy egy legitim országgyűlés újat készítsen helyette. A volt alkotmánybíró szerint a hatályos Alkotmánnyal kapcsolatban nem lehet legitimációs problémákról beszélni - annak ellenére sem, hogy a parlament, amely meghozta, bármit megszavazott volna, amit elé tettek -, hiszen azóta egy sor törvényesen megválasztott országgyűlés tett rá esküt, és hozott törvényeket az alkotmány alapján, tehát passzívan elfogadta a tartalmát.

Módosításához, újraszövegezéséhez az alaptörvény kétharmados többséget ír elő, márpedig a kormány politikájának végrehajtásához megvan ez a támogatottság. Vagyis a következő alkotmány is legitim lesz - mondta Zlinszky János. Más kérdés - vélekedett -, hogy a dokumentum számára a mostaninál nagyobb stabilitást kellene biztosítani a jogrendszerben. Az Alkotmányban lévő értékek nagy részét egyébként a nemzetközi jog és nemzetközi egyezmények védik, így ma már nem lehetne tetszés szerint átírni. Emellett az alaptörvény formai szilárdsága is megkövetelné azt, hogy nehezebb legyen hozzányúlni - mondta a volt alkotmánybíró.

Az Alkotmánybíróság (Ab) mai szerepkörét meg lehet változtatni, lehetne másképp leosztani a feladatokat, olyan jogrendszert azonban nem szabad létrehozni, amelyben az egyes részeknek nem kell összhangban lenniük az alaptörvénnyel - hangsúlyozta Zlinszky János. Önellentmondás kerül a jogrendszerbe, és sérül a jogbiztonság akkor, ha a kormány mégis átvisz egy, korábban az Ab által alkotmányellenesnek minősített törvényt, azután, hogy a kérdés vizsgálatának lehetőségét elvette a testülettől. Márpedig egy ilyen logikai törés ténykérdés: nem azon múlik, hogy látjuk vagy sem, megállapítjuk vagy sem, többség szavazza meg vagy kisebbség. Vagy van, vagy nincs - fejtegette a volt alkotmánybíró. Márpedig a jogrendszerbe kerülő jogellenesség önmagában való ellentmondás, ami szükségszerűen az egész jogrendszer stabilitását megbontja - fűzte hozzá.

Nagyon komoly kockázatot vállal a kabinet, ha valamely praktikus szempont miatt bizonyos kérdésköröket ki akar vonni az alkotmányos ellenőrzés alól, annak érdekében, hogy egy darabig "elkormányozhasson" - mondta Zlinszky János, aki szerint ezt nem lenne szabad végrehajtani. És nem is jelentene megoldást, ha így történne: ha egy törvény alkotmányellenes, akkor az efféle változtatások ellenére is az marad. Nem éri meg politikai sikert elérni annak árán, hogy egy kormányra rá lehessen mondani: alkotmányellenesen kormányoz - jegyezte meg a volt alkotmánybíró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet