szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

A magzati élet védelméért még keményen kiálló kereszténydemokrata frakció váratlan pálfordulással a dohányipari és vendéglátóipari érdekek védelme érdekében frontális támadást indított a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény felpuhítására a Füstirtók Egyesülete szerint.

Frontális támadásba lendült a KDNP a nemdohányzók védelméről szóló törvény felpuhítása érdekében a Füstirtók Egyesülete szerint. "A magzati élet védelméért még keményen kiálló kereszténydemokrata frakció váratlan pálfordulással a dohányipari és vendéglátóipari érdekek védelme érdekében frontális támadást indított a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény felpuhítására. Az általános vitán még a szigorítások maximális támogatása mellett érveltek, míg ma már a televíziókban Harrach Péter frakcióvezető és helyettese Rubovszky György olyan ötleteket vetettek fel, amelyek értelmetlenné és követhetetlenné tennék a módosítást" - olvasható a Füstirtók Egyesületének közleményében.

Az egyesület szerint "a dohányipari lobbi befolyásának kiváló példája a KDNP frakció szellemiségével gyökeresen ellentétes a halál és a gazdasági érdekek melletti kiállás az élet és az egészség védelmével szemben". A közlemény emlékeztet: Puskás Tivadar a párt e témában kijelölt vezérszónoka a törvénymódosítás általános vitájában még mellszélességgel kiállt a koalíciós társ Fidesz 16 képviselője által benyújtott javaslat mellett.

Mint kijelentette: "A múlt hónapban került be a Ház elé a törvény, úgyhogy volt időnk ezt megtárgyalni, és egyébként is, úgy gondolom, Heintz Tamás nagyszerű bevezetője és a népegészségügyi adatok részletes ismertetése után mindenkinek teljesen egyértelmű, hogy ez a törvény bevezetendő. (…) Hát, itt az alkalom, hogy ezt a törvénytervezetet fogadjuk el.".

Ezzel szemben "a horribile dictu volt szociális és családügyi miniszter Harrach valamint Rubovszky is a kulturált dohányzás zárt térben történő engedélyezését – vagyis a jelenlegi áldatlan állapotok fenntartását" – szorgalmazták csütörtök reggeli tv nyilatkozataikban, amely teljesen kiherélné a törvényt - írják közleményükben.

A Füstirtók szerint az ÁNTSZ 11 éve szabotálja a vendéglátóhelyek ellenőrzését, mivel bármilyen elkülönítésre vonatkozó szabályozás betarthatatlan. Vajon milyen dokumentumok és érvek hatására változtatta meg a KDNP 10 nappal korábbi álláspontját e témában? - teszik fel a kérdést. 

"A pillanatnyi állás szerint a KDNP felvállalva a konfrontációt a koalíciós partner Fidesz-szel, lelkiismereti kérdésnek tekinti e törvény módosításánál a szavazást, tehát minden frakciótag úgy szavaz, ahogy neki tetszik" - írják. Felhívják a figyelmet: évi 2500 egyáltalán nem dohányzó hal meg Magyarországon félárvák százait hagyva a társadalomra, csupán azért, mert a dohányosok "megölik őket a cigarettájuk füstjével". "Miközben a KDNP a család szentségéről és védelmének fontosságáról szónokol, a dohányipari lobbi gazdasági érdekeinek védelmét fontosabbnak tartja a nem dohányzók egészségének védelménél" - vélik.

Felszólítják a KDNP frakciójának tagjait, álljanak ki az élet és az egészséghez való jog mellett és ne próbálják felpuhítani a Fidesz törvénymódosító javaslatát. "Ezzel ugyanis a KDNP a mellé a hagyományosan a dohányipari lobbi érdekvédelmét ellátó MSZP mellé sorakozna fel, amely 8 évig tűrte a gyermekdohányzás és a szülőképes korú nők rászoktatását elképesztő hatékonysággal növelő dohányipar tevékenységét" - zárul a közlemény.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!