szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára szerint a kormány kitart a reformok mellett, a cél a 3 százalék alatti hiány 2012-ben.

A kormány elkötelezett a reformok végrehajtása mellett, nem puhulnak fel a már elhatározott intézkedések - fejtette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára.

A szerdai számban megjelent interjúban a helyettes államtitkár úgy vélte, hogy a magyar kormány elkötelezettségét és támogatottságát tekintve a végrehajtási kockázatok jóval alacsonyabbak mint más uniós tagországokban. Az Európai Bizottság által 2012-re prognosztizált magyar államháztartási hiányról kifejtette: Brüsszel mindig óvatos becslést készít, és beárazza a végrehajtási kockázatokat, így várható volt, hogy a konveregenciaprogramban szereplőnél magasabb hiányt jelez előre. Hozzátette: azt a bizottság is egyértelművé tette, hogy a Széll Kálmán Terv végrehajtása esetén 3 százalék alatti hiány várható 2012-ben, "azt gondolom, hogy ez a kulcs".

A kormány Banai szerint első lépéssorozatában stabilizálta a 2010. év pénzügyi helyzetét, második szakaszban reális idei költségvetést állított össze, a harmadik fázis pedig a hosszú távú, az államadósság csökkentését tartósan megalapozó intézkedések kidolgozása. A magyar GDP exportfüggő, de a kabinet számos intézkedést hozott a belső piac élénkítésére, amelyek hatása főleg a második félévtől érvényesülhet erőteljesebben Banai Péter Benő szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?