szerző:
MTI

Az Okos városok címmel készült tanulmányt mutatták be csütörtökön Veszprémben; a tanulmányt az IBM Magyarország Kft. megbízásából az MTA Regionális Kutatások Központjának Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete készítette tavasszal kilenc magyar város fejlettségéről, innovációs adottságairól és erőforrásaik felhasználásának hatékonyságáról.

Jó dolog az, hogy a gazdaság, a piac, a közigazgatás és a tudományos szféra talál olyan közös célokat, amelyek érdekében együtt tudnak működni - mondta a rendezvényen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Hangsúlyozta: olyan célról, együttműködésről van szó, amely mindenkit gazdagít. Szavai szerint gazdagítja az IBM-et mint piaci szereplőt, hiszen olyan tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gyarapodik a tudásbázisa, amelyeket a jövőben más országokban vagy éppen saját cégének stratégiai fejlesztésénél jól tud használni. 

Gyarapodik Veszprém is, hiszen "azt akarjuk, hogy stratégiájában is sikeres város legyen, s az innováció, a tudományos kutatás, a kultúra egyik magyarországi központjává váljon" - mondta Navracsics Tibor, megjegyezve: gazdagodik a Pannon Egyetem is, hiszen az IBM és a város együttműködése számára hasznot hoz. "Ahhoz, hogy városainkat vagy tágabb értelemben Magyarországot sikeressé és ismét erőssé tegyük, ilyen jellegű együttműködésekre van szükség" - mondta a miniszterelnök-helyettes. Rámutatott: szükség van arra, hogy a gazdasági, a tudományos és a politikai élet szereplői összefogva tegyenek meg mindent azért, hogy olyan célokat érjenek el, amelyek által mindenki gazdagodik egy kicsit.

Navracsics Tibor szerint csak így valósulhat meg, hogy "Magyarország - lezárva most már az átmenet húsz évét - minőségileg is új szakaszba is léphessen". Egy olyan korszerű, erős és versenyképes gazdasággal rendelkező ország legyen, amely ismét Közép-Európa éllovasának és Európa egyik hajtómotorjának tekinthető - fogalmazott.  Veres Zsolt, az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója hangsúlyozta: a településkutatási tanulmányokat az IBM a fejlesztéseknél "kiindulópontként" használja, továbbá azok a cégek is, amelyek beruházási szándékkal jönnek Magyarországra. Mint mondta: a tanulmány arról is szól, hogy az adott várost miként lehet "attraktívabbá, jobbá tenni"; akár a lakosság, akár a befektetők szemszögéből. Az "okos város" ma már sokféle "okos technológiát" használhat, hiszen "az új információelemzési technológiák révén  képesek vagyunk a különböző érzékelők és mérőműszerek által összegyűjtött hatalmas adatmennyiség értelmezésére, új összefüggések feltárására és a tudás megszerzésére" - mondta a vezérigazgató.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem műszaki, informatikai karának dékánja emlékeztetett arra, hogy nemrég avatták fel az IBM által alapított kutatóközpontot az egyetemen. Lados Mihály, az MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének igazgatója - az "Okos városok" (Smart cities) kutatás témavezetője - ismertette a tanulmány lényegi megállapításait. Elmondta: kilenc városnál - Debrecen, Győr, Kőszeg, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém - hét területre (alrendszerre) koncentrálva végezték a kutatást: emberek (egészségügy, oktatás, közbiztonság), üzleti élet, szolgáltatások, kommunikáció, közlekedés, energia és vízgazdálkodás.

Hangsúlyozta, hogy az emberek alrendszerben a nagy egyetemi központok - Szeged, Pécs - bizonyultak a legsikeresebbeknek, de csatlakozott melléjük a kiváló humán adottságokkal rendelkező Veszprém is. Az üzleti élet területén Győr, Veszprém, Tatabánya és Szeged emelkedik ki - mondta Lados Mihály, a szolgáltatásokat illetően viszont Székesfehérvár kapta a legtöbb pontot. Székesfehérvár és Győr vezető helyzete egyértelmű a kommunikációs fejlettség területén is - közölte. A közlekedési alrendszerben szintén Székesfehérvár emelkedik ki, de kevéssel mögötte ott van Miskolc, Pécs és Veszprém - tájékoztatott az igazgató. Az energia- és a vízgazdálkodás területén nem volt jelentős különbség a vizsgált városok között. 

Összességében a legmagasabb pontszámot Szeged érte el, szorosan követi Veszprém és Pécs, majd Székesfehérvár, Győr és Debrecen következik, végül Miskolc, Tatabánya és Kőszeg szerepel a listán - mondta a kutatásvezető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön