szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökön megkezdte munkáját az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma. A testület létrehozásáról októberben kormányrendelettel döntöttek. A szervezet feladata a konzultáció az éves költségvetés önkormányzatokat érintő kérdéseiről, továbbá a hatáskörébe tartozik a kabinet számára történő javaslattétel, különös tekintettel a jogalkotási feladatokra.

Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón Tállai András önkormányzati államtitkár a kormány határozott céljának nevezte, hogy minél több vélemény és javaslat ismeretében hajtsák végre az átalakítást. Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen nagy horderejű átalakítás nem történhet mindenki konszenzusával. Közölte, hogy a Belügyminisztériumban korábban minden érdekszövetséggel egyeztettek, majd csütörtökön az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma keretében újra tárgyalóasztalhoz ültek velük.

Hangsúlyozta, hogy a mostani egyeztetést továbbiak is követni fogják. Kiemelte: az érdekszövetségek koncepcionális elfogadják az általuk korábban meghatározott irányt, emellett viszont feltételeket fogalmaztak meg, és sok esetben kérik, hogy a koncepciót számításokkal támasszák alá. Tállai András a megbeszélést ismertetve azt mondta, hogy ott mindenki választ kaphatott az őt érdeklő felvetésekre, de még maradtak nyitott kérdések és olyanok is, amelyekben valószínűleg nem fognak egyezségre jutni.

A politikus hangot adott annak a véleményének is, hogy mindenki elfogadja az olyan változásokat, amelyek szerint újra kell szabályozni az állam és az önkormányzatok közötti feladatokat, társulásokat kell létrehozni, a területfejlesztést megyei szintre kell emelni és meg kell erősíteni az állami szerepvállalást. Az államtitkár kitért arra, hogy az egyeztetés után belekezdenek az anyag kidolgozásába, s az - reményeik szerint - még a nyáron a kormány elé kerül. Azt tervezik, hogy a kormány döntését követően augusztus végén, szeptember elején előállhatnak egy végleges változattal.

A Magyar Közlönyben tavaly október 26-án jelent meg az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat, amely szerint a kabinet létrehozta az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumát. A testület egyik fő feladata a konzultáció a helyi önkormányzati rendszert, valamint a helyi önkormányzatok által ellátott közszolgáltatásokat érintő stratégiai kérdésekről, különös figyelemmel az önkormányzati rendszer megújítására. Ezzel egy időben hatályát veszítette az a 2006-os kormányhatározat, amely a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának létrehozásáról szólt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!