szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem kér bocsánatot Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő az egyházügyi törvény vitájában tett kijelentéseivel kapcsolatban, amelyek hétfőn késő este hangzottak el a parlamentben – ezt mondta kedden újságíróknak a Jobbik szóvivője is. Mirkóczki Ádám hozzátette: ha a jövőben a hasonló kijelentéseket pénzbírsággal szankcionálják, akkor a Jobbik fizetni fog. Novák Előd már a hétfői ülésen sem kért bocsánatot.

Keddre virradó éjszaka az egyházügyi törvényjavaslat parlamenti záró vitájában Novák Előd úgy fogalmazott: Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkártól "mit is várhatnánk mást", mint a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség bevett egyházként történő elismerésének javaslását.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bocsánatkérésre szólította fel Novák Elődöt a plenáris ülésen, valamint közölte: pártja nem tudja tovább tiszta lelkiismerettel tűrni "azt a zsidózást és cigányozást", amit a Jobbik egy éve folytat a parlamentben.

Novák Előd
©

Novák Előd ezt követő felszólalásában nem kért bocsánatot az államtitkártól, Fónagy János pedig közölte: nem is várja ezt el a jobbikos politikustól, hiszen szerinte ő nem mondott mást, mint amit "szellemi példaképei" is mondtak.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője úgy foglalt állást: a vita hevében "elnézhetőek" Novák Előd szavai, ahogy az is, hogy Fónagy János "gyilkosok utódainak nevezte" a Jobbik 850 ezer szavazóját. A Jobbik elnöke szerint a vitában kizárólag a bocsánatkérést váró Lázár János felszólalása volt "kígyó, (..) farizeus magatartás". 

Az esettel kapcsolatban  Lázár János a Fidesz frakcióülése után kedden arról tájékoztatott: Kövér László házelnök mérlegeli annak lehetőségét, hogy akár a legszigorúbb európai szabályokat vezesse be ebben a kérdésben. Ha a házelnök ősszel ilyen jellegű házszabály-módosítást terjeszt elő, a Fidesz-frakció támogatja azt – közölte a frakcióvezető.

Mirkóczki Ádám jobbikos szóvivő kedden azt mondta: Novák Előd "egyáltalán nem" Fónagy János vallási hovatartozását becsmérelte, hanem eljárását. Szerinte az eddigi törvényi szabályozásban is szereplő három zsidó vallási felekezet odatartozását a Jobbik sohasem kritizálta, az azonban, hogy negyedikként a 2004-ben bejegyzett és mindössze néhány száz taggal rendelkező Szim Slom Progresszív Zsidő Hitközséget is "megpróbálták behozni, az a politikai lobbi és a gazdasági érdekek menti paktumok eredménye." A Jobbiknak ezzel van problémája és "az, hogy ez történetesen egy zsidó hitközséget érint", arról nem ők tehetnek - tette hozzá a szóvivő.

Azt ugyanakkor Mirkóczki Ádám is elismerte, hogy Novák Előd "szerencsétlenül fogalmazott, mert félreérthetőek voltak a szavai'" és erre "Lázár János azonnal lecsapott".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!