szerző:
MTI

Soha nem háborúzna Lázár János Kövér Lászlóval, de a törvényalkotás lassításában "a házelnök úr téved". A Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak adott interjúban úgy fogalmazott: "jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem koalíciós kormány".

A napilap hétfői számában megjelent interjúban Lázár János reagált a házelnök szavaira, miszerint a törvényalkotási hajsza nem mehet így tovább.

"Nagyra becsülöm Kövér Lászlót. Sok kérdésben hasonlóan gondolkodunk. De ebben az esetben a házelnök úr téved. Amíg több mint húsz sarkalatos törvény elfogadása vár ránk december végéig, nem tudunk lassítani. Azokkal az érvekkel, hogy a törvényhozás menetrendjét a megszokott állapotába kell visszaállítani, amikor is kevesebb a parlamenti ülés, alaposabb a javaslatok áttekintése - beszéltünk erről házelnök úrral négyszemközt is -, maximálisan tudok azonosulni. De ha a sarkalatos törvények nem lesznek meg, káosz lesz" - fogalmazott Lázár János.

Arra a kérdésre, hogy tudta-e követni az egyházügyi törvény változásait, igennel válaszolt. Mint mondta, a törvény 95 százalékban készen volt, elfogadták az egyházak, az ellenzéki pártok sem vonták kétségbe például, hogy mi az egyház. A vita az 5 százalékon tört ki: ki van a listán és ki dönt a listáról. "Én frakcióvezetőként - és lehet, hogy ez nagy bűnöm - azt mondtam: azokat a sarkalatos törvényeket, amelyek közel vannak az elfogadáshoz, szavazzuk meg a tavaszi ülésszakban, még a 'szünet' előtt" - fogalmazott.

Mint mondta, a törvényjavaslat politikai felelőse volt a KDNP. "Nézetem szerint nem voltak a belső egyeztetések kielégítőek." Azzal kapcsolatban, hogy a KDNP állítja: egyeztetett a törvényről, úgy felelt: nem tudom, kivel egyeztetettek. A Fidesz-frakció múlt hétfőn tárgyalt először a szövegről. "És igen, végig át tudtam tekinteni, és kézben is tartottam a törvényjavaslatot. Mások helyett. Mert a Fidesz elnöksége előző szombaton szembesült a kritikus pontokkal. Voltak vállalhatatlan részek. Ha múlt hétfőn elhalasztottuk volna a zárószavazást, azzal semmit sem oldottunk volna meg. Ezek a kérdések álltak volna elő ősszel is" - mondta a politikus.

Közölte: a Fidesz elnöksége felülírta azt a koncepciót, amelyet a kereszténydemokraták az egyházzá válás feltételeként megszabtak. "Lépni, dönteni kellett."

Az alkotmánymódosító képviselői indítványokról szólva megjegyezte: "ez egy olyan parlamenti többség, mármint a Fidesz-frakció, amely annak a felelősségét, hogy a gombot neki kell megnyomnia, viseli". Ennek kapcsán az "és a KDNP?" kérdésre Lázár János azt mondta: "jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány. Eljött az ideje, hogy ezt fölmérjék. Ezzel mindent elmondtam".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

Brexit: már csak az ír-északír határkérdésre nincs válasz?

Brexit: már csak az ír-északír határkérdésre nincs válasz?

Vajon hatékony az online terápia?

Vajon hatékony az online terápia?

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács