szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Soha nem háborúzna Lázár János Kövér Lászlóval, de a törvényalkotás lassításában "a házelnök úr téved". A Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak adott interjúban úgy fogalmazott: "jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem koalíciós kormány".

A napilap hétfői számában megjelent interjúban Lázár János reagált a házelnök szavaira, miszerint a törvényalkotási hajsza nem mehet így tovább.

"Nagyra becsülöm Kövér Lászlót. Sok kérdésben hasonlóan gondolkodunk. De ebben az esetben a házelnök úr téved. Amíg több mint húsz sarkalatos törvény elfogadása vár ránk december végéig, nem tudunk lassítani. Azokkal az érvekkel, hogy a törvényhozás menetrendjét a megszokott állapotába kell visszaállítani, amikor is kevesebb a parlamenti ülés, alaposabb a javaslatok áttekintése - beszéltünk erről házelnök úrral négyszemközt is -, maximálisan tudok azonosulni. De ha a sarkalatos törvények nem lesznek meg, káosz lesz" - fogalmazott Lázár János.

Arra a kérdésre, hogy tudta-e követni az egyházügyi törvény változásait, igennel válaszolt. Mint mondta, a törvény 95 százalékban készen volt, elfogadták az egyházak, az ellenzéki pártok sem vonták kétségbe például, hogy mi az egyház. A vita az 5 százalékon tört ki: ki van a listán és ki dönt a listáról. "Én frakcióvezetőként - és lehet, hogy ez nagy bűnöm - azt mondtam: azokat a sarkalatos törvényeket, amelyek közel vannak az elfogadáshoz, szavazzuk meg a tavaszi ülésszakban, még a 'szünet' előtt" - fogalmazott.

Mint mondta, a törvényjavaslat politikai felelőse volt a KDNP. "Nézetem szerint nem voltak a belső egyeztetések kielégítőek." Azzal kapcsolatban, hogy a KDNP állítja: egyeztetett a törvényről, úgy felelt: nem tudom, kivel egyeztetettek. A Fidesz-frakció múlt hétfőn tárgyalt először a szövegről. "És igen, végig át tudtam tekinteni, és kézben is tartottam a törvényjavaslatot. Mások helyett. Mert a Fidesz elnöksége előző szombaton szembesült a kritikus pontokkal. Voltak vállalhatatlan részek. Ha múlt hétfőn elhalasztottuk volna a zárószavazást, azzal semmit sem oldottunk volna meg. Ezek a kérdések álltak volna elő ősszel is" - mondta a politikus.

Közölte: a Fidesz elnöksége felülírta azt a koncepciót, amelyet a kereszténydemokraták az egyházzá válás feltételeként megszabtak. "Lépni, dönteni kellett."

Az alkotmánymódosító képviselői indítványokról szólva megjegyezte: "ez egy olyan parlamenti többség, mármint a Fidesz-frakció, amely annak a felelősségét, hogy a gombot neki kell megnyomnia, viseli". Ennek kapcsán az "és a KDNP?" kérdésre Lázár János azt mondta: "jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány. Eljött az ideje, hogy ezt fölmérjék. Ezzel mindent elmondtam".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak