szerző:
Csikász Brigitta

Egy rejtélyes amerikai cég számlájára gyűjtött jelentős összegeket Sági Gábor, az UTE vízilabda szakosztályának vezetője és a vízilabda szövetség elnökségi tagja egy sportuszoda megépítésére hivatkozva - állították a hvg.hu-nak. A hivatalosan bejelentett újpesti beruházás azonban áll, a megvalósítására létrehozott kft. pedig felszámolás alatt van.

Az Újpesti Torna Egylet (UTE) néhány napja Schmitt Pál köztársasági elnöktől kért segítséget ahhoz, hogy a Szilágyi úti sporttelepet, amelyet be akarnak zárni, tovább használhassa a klub. A lila-fehéreknél egy másik korábbi probléma volt az, hogy nincs uszodájuk, így sportolóik kénytelenek más uszodákban edzeni. Talán ez a mostoha körülmény is hozzájárult ahhoz, hogy az egykor szebb napokat megért, BEK-et is nyerő UTE vízilabda csapata kiesett az I. osztályból.

A csapat játékosainak – mint a hvg.hu-nak többen elmondták – a klub milliós összegekkel tartozik, s akadtak olyanok, akik perre mennek jogosan járó jussukért. „Kérték, legyünk türelmesek, mert a felépülő sportuszodából és a hozzá tartozó szállodából szponzorálják majd a csapatot, ám egy idő után ez a hivatkozás már csak időhúzásnak tűnt” – közölte az egyik egykori lila-fehér pólós, megjegyezve „Újpesten már 25 éve építik a vizes létesítményt.” Arról, hogy komoly összegekkel tartozik a szakosztály, az újpesti szurkolói portálon is beszámoltak 2010 februárjában.

©

Befogadott számlák, felszámolt cég

A sportuszodát egyébként tavaly nyáron kellett volna átadni. Az uszoda mellé egy négycsillagos, százszobás hotelt álmodtak, hogy így fedezzék a sportkomplexum üzemeltetésének költségeit. A 6,7 milliárd forintos beruházás megvalósítására létrehozták az UTE Szálloda és Sportközpont Kft-t, amelynek tagja az UTE tulajdonolta UTE Sport Reklám Kft., Őze István klubigazgató és Sági Gábor, a vízilabda szakosztály vezetője, aki a cég ügyvezető igazgatója lett. Mellettük tag a cégben két magánszemélyen kívül a Genév Kft. is. A vállalkozás legnagyobb, 50 százalékos tulajdonosa a System Consulting Zrt., amely a milliárdos üzletemberé, Kapolyi Lászlóé, aki az MSZDP elnökeként 2010-ig tagja volt az MSZP parlamenti frakciójának.

A tervekről hírt adó, nagy csinnadrattával megtartott sajtótájékoztató után azonban a lendület – úgy látszik – megakadt. A sportuszoda és a hotel terveit az A+D Architecture+Design Építésziroda elkészítette, és a cég a jogerős építési engedélyt is megszerezte, ám az építkezés nem kezdődött el. A beruházás építésze, az iroda vezetője, Tompos Csaba a hvg.hu-nak elmondta, az UTE Szálloda és Sportközpont Kft. leigazolta a teljesítést, befogadta a számlákat, ami után ők az áfát be is fizették, ám munkadíjukhoz, mintegy 50 millió forinthoz nem jutottak hozzá. „Miután két éven át hiába vártuk a pénzünket, tavaly év elején benyújtottuk a bíróságra a felszámolási kérelmünket.” A bíróság az eljárás lebonyolítására idén tavasszal jelölte ki a Dr. Felső felszámoló céget.

Kifizetetlen generálkivitelező

Nem csatlakozott a felszámoláshoz, de szintén szívesen látná viszont pénzét a debreceni Keviép Kft., amely az építkezés generálkivitelezője lett volna. Szerződés szerint 50 millió forint járna neki meghiúsulási kötbérként. A cégvezető, Miklóssy Ferenc a hvg.hu-nak arról számolt be, kapcsolatuk a felszámolás elindítása óta az UTE Szálloda és Sportközpont Kft-vel teljesen megszakadt, a cég illetékesei 2009-től „eltűntek” és ma már kilátástalannak tartja, hogy a Keviép bármit is visszakap.

Miközben kezdetét vette a cég megszüntetéséhez vezető folyamat, a sportuszoda megépítésére hivatkozva kért kölcsönt a vízilabda szakosztályt vezető Sági László – állította a hvg.hu-nak Piros Zoltán befektető, aki idén januárban mintegy húszmillió forintot bízott a szakosztályvezetőre. Mint mondta, az UTE biztosítékot jelentett számára, és mivel úgy gondolta, szívesen hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek sportolhassanak, egy hónapra kölcsön adta azt az összeget, amit a bankgarancia lehívásához kértek tőle. „Ügyvéden keresztül bonyolítottuk az ügyletet, ezért nem akadtam fenn azon, hogy egy amerikai bejegyzésű cég, a Sági Gábor által képviselt Royle International Llc. számlájára került az összeg.” Az egy hónapból viszont több lett, és mint a férfi elmondta, most bizonytalannak tartja, hogy visszakapja-e millióit.

A hvg.hu információi szerint Piros Zoltán nem az egyedüli, aki kölcsön adott az újpesti sportuszoda felépítésére. Egy hölgy 52 ezer eurót „fektetett be”, az összeget másfél hónapra adta, amiért meglehetősen erős, 50 százalékos hozamot ígértek neki – számolt be erről egy e-mailben. Állítólag akadt olyan is, aki 24 millió forintot adott a sportkomplexum megvalósítására. A befektetők óvatosságát nyilvánvalóan a felkínált extranyereség altatta el.

Már másik uszodára gyűjt?

Sági Gábort szerettük volna megkérdezni ezekről az összegekről, illetve arról, hogy miért az egyesült államokbeli Royle International Llc. számlájára kellett a kölcsönöket átutalni, ám nem értük el őt. Őze István klubigazgató pedig azt közölte, az UTE sportkomplexuma a válság miatt nem épülhetett meg, ugyanis nem tudtak bankkölcsönt felvenni. Hozzátette, a beruházáson Kapolyi László bukott a legtöbbet, neki több százmillió forintja lett oda.

„Sági jelenleg nem az eredetileg tervezett projektre, hanem egy másik uszodára gyűjtheti a pénzt” – vélekedett a klubigazgató, aki azonban arról, hogy milyen létesítményről lenne szó, semmit nem tudott mondani. Őze István még megjegyezte, az tény, hogy vízilabda szakosztályuk évek óta jelentős anyagi gondokkal küszködik. Amennyiben nem találnak szponzort, elgondolkodnak azon, hogy átmenetileg esetleg szüneteltetik a működést. A klubigazgató elismerte azt is, hogy néhány játékossal szemben vannak pénzügyi elmaradásaik. „Folynak munkaügyi perek, de ez normális egy ekkora egyesületben. Az elmaradásainkat pedig igyekszünk teljesíteni és mindent kifizetni.”

©

Kapolyi László a megkeresésünkre szintén azt közölte, hogy tudomása szerint Sági Gábor az UTE Szálloda és Sportközpont Kft.-től függetlenül, másik területen építene uszodát, de ezekről a tervekről semmi közelebbit nem tud. „Az UTE Szálloda és Sportközpont Kft. semmilyen offshore céggel nem állt kapcsolatban. Amikor pedig problémák merültek fel, Sági Gábor leváltották az ügyvezetői posztról” – írta válaszában az üzletember. Ezzel együtt hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai cégbe gyűjtött pénzekről sem hallott. Kapolyi nem részletezte a Ságival szemben felmerült problémákat, de információnk szerint azt írták a számlájára, hogy nem tudott pénzt szerezni a sportkomplexum felépítésére. Emellett úgy tudjuk, hogy a pénzük után futók még nem tettek feljelentést a nyomozó hatóságnál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyenis Ágnes Gazdaság

Halál az offshore-ra

Nem lehet élni a januártól hatályos adóamnesztiával, mivel máig nem jelölték ki az ügyeket az adózók névtelenségét garantálva intéző bankokat.

HVG HVG Hetilap

Miért nem visznek több pénzt az offshore-paradicsomokba?

Világszerte 7400 milliárd dollárra rúgott tavaly az offshore-központokban elhelyezett vagyon értéke – derül ki az amerikai központú Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi tanácsadó cég jelentéséből. Az összeg egy év alatt 600 milliárd dollárral nőtt, a növekmény a szerzők szerint elsősorban az ott lévő beruházások értékének emelkedéséből fakadt.

Hatalmas sikere volt a korrupt és pedofil papokról szóló filmnek a lengyel mozikban

Hatalmas sikere volt a korrupt és pedofil papokról szóló filmnek a lengyel mozikban

A KDNP-s politikus last minute lakástakarékot kínál

A KDNP-s politikus last minute lakástakarékot kínál

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Vajna Tímea barátnője és Rogán Antal körei is az uniós programokat dicsérik egy 11 milliárdos projektben

Vajna Tímea barátnője és Rogán Antal körei is az uniós programokat dicsérik egy 11 milliárdos projektben

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból