szerző:
Sarkadi-Nagy Márton
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Banknak is milliárdokba kerülő Volkswagen-ügy főszereplője mellett is feltűnt az a Walter Hediger, aki ügyvezető a jobboldali kapcsolatairól ismert Simicska Lajos és Nyerges Zsolt üzletemberek svájci vállalkozásában.

Az első Orbán-kormány alatti cégfantomizálási botrányok figuráival - Kaya Ibrahimmal vagy Josip Tottal - szemben nagyon más kalibernek számít az a svájci üzletember, akinek a neve felbukkan a magyar hirdetési piac több szereplője mögött álló cég adatai között. A Walter Hediger vezette zollikoni társaság ott bábáskodott egy ma jó hátszéllel futó energetikai cég beindításánál, egy másik Hediger-cég tulajdonosai közt pedig - mint az Origo megírta - ott vannak Nyerges Zsolt és Simicska Lajos üzletemberek is.

Hediger neve már 1987-ben feltűnt az úgynevezett Volkswagen-ügyben, ami a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) akkori árfolyamon több tízmillió márkás kárt okozott. A svájci férfit a részleteiben a mai napig tisztázatlan pénzpiaci csalás főszereplője mellett találjuk. A Volkswagen-ügy kapcsán annak idején egy másik jobboldali hátterember, Töröcskei István neve is szóba került.

Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben
©

A történet összes szereplője (Simicska Lajos, Nyerges Zsolt, Töröcskei István és a Walter Hediger által vezetett cégek) egyaránt fontos játékosok a sajátosan működő mai magyar média-, illetve hirdetési piacon. (Erről bővebben lásd Koprodukciós hirdetések című írásunkat a cikk végén.)

A VW-ügy

Az úgynevezett Volkswagen-ügyben hozott 1990-es bírósági ítélet a német Der Spiegel szerint a világháború utáni Németország egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményét zárta le. Az elsőrendű vádlottat, Hans-Joachim Schmidtet hat év börtönre ítélték, miután több százmillió márkásra becsült kárt okozott a Volkswagennek azzal, hogy a cég határidős devizaügyleteinek lebonyolítása közben néha “eltérítette” és saját hasznára használta a pénzt.

Az ügynek fontos magyar vonatkozása is volt. Schmidt frankfurti brókerként kapcsolatban állt az MNB-vel, és a kritikus szerződéseket a jegybank nevében hamisított dokumentumokkal igazolta a VW-nek. Amikor a dollár-márka árfolyam a VW szerződéses kötelezettségei számára rossz irányba mozdult, a veszteség a jegybankkal kötött - hamis - szerződések miatt a magyaroknál csapódott volna le. Az MNB ekkor jelezte, hogy nem tud ilyen ügyletről, és mosta kezeit, a németek viszont "bennragadtak".

A VW nem érezte ártatlannak a magyar bankot és perre ment. Az elsőfokú ítélet 55 millió márkás jogosulatlan árfolyamnyereséget állapított meg az MNB-nél. Végül ez a verdikt szolgált alapul az 1993-as peren kívüli megegyezéséhez. A kaland 69 millió márkájába (mai árfolyamon tízmilliárd forintos nagyságrendű összegbe) került az MNB-nek és közvetve a magyar adófizetőknek.

Töröcskei és a frankfurti bróker

A németek különösen a magyar jegybank devizapiaci műveletekért felelős részlegének helyettes vezetőjének szerepét firtatták. E pozíciót akkor Töröcskei István, a ma jobboldali háttéremberként ismert vállalkozó töltötte be. Töröcskeinek köze volt a korábbi MNB-VW-üzletekhez, és a jegybank részéről kapcsolatot tartott a gyakran Budapestre látogató Schmidttel, akinek számlája is volt az MNB-ben.

A frankfurti tőzsde
©

1985 nyarán, vagyis abban az időben, amikor a VW és az MNB közti vitatott devizaügyleteket Schmidt közvetítésével megkötötték, a bróker egyszer különös szívességet tett magyar barátainak. Schmidt az egyik magyarnak nagyjából kétharmad áron szerzett egy Golf GTI-t. A kedvezményezett Töröcskei jó barátja, egyben jegybanki munkatársának testvére volt. A férfi akkor azt mondta, ő kérte Schmidtet a szívességre. “Tudom, hogy ezek a dolgok most rossz fényt vetnek rám. De nem vagyok korrupt."

A frankfurti bróker és a svájci üzletember

Töröcskei a frankfurti brókeren keresztül akár találkozhatott is Walter Hedigerrel, azzal a svájci ügyvéddel, akiről mostanában azért cikkeznek, mert üzleti kapcsolatban áll Töröcskei jó ismerőseivel, két szintén jobboldali kötődésűként emlegetett magyar pénzemberrel, Simicska Lajossal és Nyerges Zsolttal.

Hans-Joachim Schmidt 1986 novemberében, a VW devizaügyletei körül tapasztalható anomáliákról megjelent első híradások idején ugyanis lemondott a zollikoni bejegyzésű Effekten und Anlagen AG igazgatótanácsában betöltött posztról, és ott egy Walter Hediger nevű svájci üzletember váltotta. A cég ügyvezetője a Der Spiegelnek akkor arra utalt: Hediger viszi tovább Schmidt érdekeltségeit.

A svájci üzletember és Töröcskeiék

Az MNB egykori devizafelelőse így vallott egyszer hármukról és a Fideszről: “Simicska Lajos urat 1992-ben ismertem meg, mikor a Hitelbank elnök-vezérigazgatója voltam. Izgalmas vitákat folytattunk, amiből mély baráti kapcsolat alakult ki. Kevés ember van megáldva hozzá hasonló jó képességekkel. A Fidesszel ezt követően alakult ki szorosabb kapcsolat. Nyerges Zsolt úrral 2001-ben találkoztunk, és azóta építgetjük a baráti kötődéseinket.”

Walter Hediger az ügyvezetője a zollikoni bejegyzésű Basis Invest AG-nak, amelyben Simicska és Nyerges tulajdonostársak. Ugyanezen a zollikoni címen bejegyzett és Hediger vezette cégek tulajdonnal bírtak vagy bírnak több magyarországi média- vagy hirdetési cégben is, emellett a közpénzes energetikai megbízások új üdvöskéje, az Eos születésénél is segédkezett az egyik ilyen vállalat.

Koprodukciós hirdetések

- A Publimont Kft.-ben (korábban Europlakát Kft., mai tulajdonosai a Töröcskei vezetése alatt álló Pro Aurum Zrt., Nyerges Zsolt, valamint egy Simicska Lajos és felesége, Pusztai Zsuzsanna tulajdonolta vállalat) tulajdonnal bírt a Zollikon, Alte Landstrasse 40. alatt bejegyzett, ma Hediger vezette Publimont AG;

- az A Plakat (korábban Avenir Budapest) Kft.-nél ugyanaz a helyzet, mint a Publimontban;

- a Euro Publicity Kft.-t a Media und Marketing Group Ag tulajdonolja, a svájci cég címe Zollikon Alte Landstrasse 40., ügyvezetője Hediger. Kecskemét, Szolnok, Mosonmagyaróvár és más önkormányzatokkal, valamint a Szerencsjáték Zrt.-vel is vannak, illetve voltak reklámszerződései.

 

Mindhárom cég aktív a közterületi reklámpiacon. A Média- és Reklámszövetség közterületi szekciójának nyolc tagja közül a három Hediger-féle vállalat mellett van még a Simicska által irányított Magyar Hirdető Zrt. (Mahir) tulajdonában álló Mahir Cityposter, valamint a Mahir Cityposter ügyvezetője, Fonyó Károly résztulajdonolta álló Euro AWK. Ez a nyolcból összesen öt.

 

Fonyó ügyvezeti a Metropolt nemrégiben felvásárló, ismeretlen hátterű céget is.

 

Simicska Lajos és az általa ügyvezetett Mahir tevékenysége közismert.

 

A Töröcskei István ügyvezette Pro Aurum Zrt. a Magyar Nemzetet kiadó és a Hír Tv-t működtető cégekben érdekelt.

 

Nyerges Zsolt a Class FM-et működtető Advenio Zrt. fő- és a Heti Választ és az Advenión keresztül a Class FM-et is birtokló Infocenter.hu 52 százalékos tulajdonosa, emellett az RTL Klub igazgatósági tagja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Simicska informatikai tanácsadója zsarolt?

Az APEH egykori elnökének, Simicska Lajosnak informatikai tanácsadója az egyik gyanúsítottja annak az ügynek, amelyben 12,5 milliárd forintot követelt három ember egy vezető banki tisztviselőtől - értesült az MTI az ügyet jól ismerő hivatalnoktól szerdán.

hvg.hu Itthon

Simicska ijesztget Schmidt Mária pártalapítási terveivel?

A Schmidt Mária Terror Ház-igazgatót pártalapítással hírbe hozó hétfői Magyar Nemzet-cikk hangneme kísértetiesen hasonlít a tavaly júniusban megjelent és Pokorni Zoltán Fidesz-alelnököt, liberális kapcsolatai miatt támadó írásra – jelezték a hvg.hu-nak a legnagyobb ellenzéki párt ügyeiben bennfentes forrásaink. Egyesek feltételezik, hogy Simicska Lajos megrendelésére készülhetett az írás.

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről

Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona