szerző:
Király Dávid
Tetszett a cikk?

Az évekkel ezelőtt bezárt, leromlott épületet már tavaly is megpróbálták eladni, de nem kellett senkinek. A fővárosi Fidesz hat éve úgy tiltakozott a privatizáció ellen, hogy az akkori városvezetés nem is akarta eladni a fürdőt. Újpest fideszes polgármestere a hvg.hu-nak azt mondta: ha a létesítmény üzemképes fürdő lenne, ma is tiltakozna, az épület azonban már csak egy vasbetonszerkezet, "amit az MSZP és az SZDSZ hagyott lerobbanni".

"Sajnálatos módon a fürdő erősen elhasználódott, komoly statikai problémák merültek fel, ezért került sor a bezárásra. A fürdő állaga, sőt, a Széchenyi fürdőből érkező távvezeték is oly módon tönkrement, hogy már nem lett volna megoldás a felújítás, költséghatékonyabb lett volna egy új fürdő építése” – indokolta a fürdő eladását a hvg.hu-nak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója. A BGYH Zrt. három éve döntött úgy, hogy eladja a 2007 májusa óta zárva tartó Újpesti Gyógyfürdő és Uszodát, ám mostanáig nem akadt vevő.

Szőke László szerint a fürdő épülete nem képvisel építészeti értéket, működése utolsó éveiben pedig folyamatosan veszteséget termelt, ezért a BGYH fontosabbnak tartja a meglévő, építészeti értékekkel is bíró, működő fürdők felújítására fordítani a pénzt. A vezérigazgató hozzátette: az évek óta lezárt fürdő őrzése az önkormányzati cégnek évente 7–8 millió forintjába kerül.

Az újpesti uszoda eladását a városvezetés most ismét megpróbálja: fővárosi közgyűlés szerdán szavaz majd arról az előterjesztésről, melyet a budapesti városvezetés készített elő. A dokumentum az értékesítést a „működési veszteségből fakadó likviditási feszültség feloldása és a társaság tőkeszerkezetének javításával” indokolta, ami azt jelenti, hogy a fürdővállalat az eladásból befolyó bevételt működésére, veszteségfinanszírozásra tervezi költeni.

Lenyomott árak

Persze csak akkor, ha el tudja adni, márpedig ez korántsem biztos. A Fővárosi Önkormányzat gazdasági bizottsága már tavaly májusban hozzájárult a fürdő eladásához. Egy 2008 októberében készült értékbecslés alapján a BGYH a fürdőt nettó 466 millió, a hozzá tartozó szolgálati lakást pedig 12 millió 420 ezer forintért árulta (utóbbi összeg a fővárost illeti), eladni azonban szeptemberben és októberben sem tudta; az újpesti fürdő nem kellett senkinek.

©

A főváros, illetve a tulajdonában álló BGYH jelenlegi vezetése most nyomottabb árakkal próbálkozik: idén áprilisban is készült egy értékbecslés, amely a fürdő árát 330 millió, a szolgálati lakásét pedig 10,5 millió forintban állapította meg. Az eladásra vonatkozó pályázati kiírásban az ingatlan funkcióját nem kötik meg, tehát az esetleges vevő azt csinál vele, amit akar, akár le is bonthatja.

A fürdő és uszoda 1974-ben átadott épülete – amint azt a vezérigazgató is jelezte – komolyabb építészeti értéket nem képvisel, ám van benne két, Barcsay Jenő festő- és szobrászművész által készített értékes színes mozaikkép. A vezérigazgató szerint ezeket a gyógyfürdő-vállalat szeretné kibontatni majd, és egy másik fürdőben elhelyezni.

Már a Fidesz sem ellenzi a privatizációt

Az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda sorsa tulajdonképpen már hat éve megpecsételődött: 2005 májusa óta csökkentett nyitva tartással üzemelt, hétvégenként már ki sem nyitott. A létesítmény üzemidejének csökkentése ellen az újpestiek akkoriban aláírást gyűjtöttek, amit a fővárosi Fidesz-frakció támogatásáról biztosított. Az akkor még ellenzéki képviselőcsoport a fürdő privatizációjától tartott.

Az MTI 2005. május 10-i tudósítása szerint Wintermantel Zsolt, aki akkoriban a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese volt, azt mondta: „a jelek arra mutatnak, hogy megkezdődtek a szokásos szocialista, illetve szabad demokrata privatizációs előkészületek. Első lépésben csökkentik az üzemidőt, majd azzal az indokkal, hogy alacsony az uszoda kihasználtsága, bezárják, és áron alul eladják”.

A fürdő privatizációját a városüzemeltetésért felelős akkori főpolgármester-helyettes 2005-ben cáfolta; Vajda Pál közölte: sem az újpesti, sem más, működő önkormányzati fürdőt nem kívánnak eladni. Erről „nekem mint a területért felelős vezetőnek, tudnom kellene” – tudósított hat éve az MTI. A fürdőt akkor valóban nem adták el, a döntésre három évvel később került sor.

A fővárosi fenntartású, 2007-ben bezárt, de milliókért őrzött újpesti strand helyett az újpestiek a Megyeri híd pesti hídfőjéhez közeli Aquaworldben hűsölhetnek nyáron. Az élményfürdőt és a hotelt egy ingatlanfejlesztő vállalkozás építette 17 milliárdból 2008-ban. (A fürdők kánikula miatti extrabevételeiről, a strandolás felfutásáról itt olvashat, a fővárosi strandokon hűsölőkről pedig itt nézegethet képeket.)

"Megalapozatlan, felelőtlen döntés"

Ha a létesítmény ma is üzemképes fürdő lenne, akkor ma is tiltakozna a privatizáció ellen, de „az már nem fürdő, hanem egy vasbetonszerkezet” - mondta a hvg.hu-nak Wintermantel Zsolt, akit tavaly ősszel választottak a IV. kerület polgármesterének. Wintermantel szerint a fővárost korábban vezető MSZP-SZDSZ koalíció bűne, hogy elmulasztották a fürdő karbantartását, így az épület többé nem tud fürdőként üzemelni. Az újpesti polgármester azt mondta, az előző városvezetés „megalapozatlan, felelőtlen döntést hozott”, amikor bezárta a régió számára fontos, meghatározó létesítményt, amely szerinte, ha nyereséges nem is, de nullszaldós lehetett volna.

Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere
©

„Nyílt titok volt, hogy szétlopták a fürdőt. A regisztrált vendégkörnél sokkal magasabb volt a tényleges használók száma. Nem volt gondos és ellenőrzött az üzemeltetés, ezért nem folyt be a tényleges bevétel, ahogy erre fel is hívtam annak idején a vezetés figyelmét” – mondta a hvg.hu-nak Wintermantel Zsolt. A polgármester jelezte: mivel a kerületben végzett közvélemény-kutatás során az újpestiek egy helyi fürdő építését tartották a második legfontosabbnak, a helyi önkormányzat saját uszodát épít, amelynek már elindult az építési engedélyezési eljárása.

Trippon Norbert, az MSZP újpesti frakcióvezetője ehhez annyit tett hozzá: érdekes, hogy most azok adják el az újpesti fürdőt, akik korábban a fürdő teljes nyitva tartását követelték, és akik akkor a privatizációtól tartottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

330 millióért eladó az újpesti fürdő

Újabb nyilvános pályázatot írhat ki a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. az Újpesti Gyógyfürdő és Uszodára, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán ezt előzetesen engedélyezi. A fürdőingatlan minimális vételára nettó 330 millió forint lenne.

hvg.hu Itthon

Melyik a legjobb budapesti strand?

Egyebek mellett esélyegyenlőségi, egészségügyi és környezetvédelmi szempontok szerint vizsgálta a fővárosi és a Budapest környéki strandokat a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Bár a fürdők jellegéből adódóan eleve nagyok a különbségek, az kijelenthető, hogy a strandok minőségében nagy a szórás.

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain

Kutatók mondják: ha keveset alszik, és elmúlt 50, jobb, ha változtat a szokásain