szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fontolja meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ajánlásait, a további jogalkotáshoz pedig kérjen segítséget a Velencei Bizottságtól és a nemzetközi szervezetektől - jelentette ki Lendvai Ildikó, az országgyűlés emberi jogi bizottságának MSZP-s tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága májusban tartott ülést Magyarország emberi jogi felülvizsgálatáról, amely után el is készítette ajánlásait a magyar kormány számára. A kabinet azóta megjelent választervezete szerint a 29 ajánlásból 20-at visszautasít a kormány, 6-ot elfogad és 3-at pedig csak részben elfogad.

Lendvai Ildikó felhívta rá a figyelmet, hogy a kormány többek között nem fogadja el az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ajánlását a halálbüntetés tilalmának alkotmányba foglalásáról, a médiatörvény és a médiapolitika módosításáról, az új alkotmány abortuszról szóló passzusának megváltoztatásáról, a határon túli magyarsággal kapcsolatos politika változtatásáról, illetve a gyermekszegénység és a családon belüli erőszak elleni intézkedésekről sem.

Az MSZP-s képviselő emlékeztetett rá, hogy a kormánynak szeptember 10-ig kell a végleges választ elfogadnia, ezért az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, hogy fontolja meg az ajánlásokat, kérjen segítséget a további jogalkotáshoz a Velencei Bizottságtól és a nemzetközi szervezetektől. Lendvai Ildikó hozzátette: "az ENSZ nem egy baloldali összeesküvés partizánközpontja, az ENSZ segíteni akar".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Módosítókkal védenék az emberi jogokat a szocialisták

Az MSZP módosító indítványokkal szeretné javítani az emberi jogok pozícióit három törvénynél , mert csütörtökön három olyan törvényjavaslat parlamenti vitája kezdődött meg, amelyek mindegyike szerintük az emberi jogok garanciáit gyengíti.

OS Itthon

Lendvai: a kormány „Nagy Testvérként” viselkedik

A kormány nem tanult a médiatörvény és az egyházi törvény botrányából. A készülő civil törvénnyel harmadszor is ugyanabba a folyóba akar belelépni, és újabb autonóm szervezetek korlátozására tör. "Nagy Testvérként" viselkedik, aki mindent hatalma és ellenőrzése alá akar vonni, és a függetlenség morzsáját is veszélyesnek tekinti – jelentette ki közleményében Lendvai Ildikó, az Országgyűlés Emberi jogi, civil- és kisebbségi bizottságának MSZP-s tagja.

MTI Itthon

Az MSZP az áprilisi törvényekkel állítja szembe az új alkotmányt

Lendvai Ildikó hétfői közleményében emlékeztetet arra, hogy 1848-ban ezen a napon eltörölték a robotot, a kilencedet és a tizedet, megnyitották a jobbágyfelszabadítás útját, jogot adtak a kisemmizetteknek. Ezzel szemben szerinte az új alkotmány aláássa a szociális és állampolgári jogok garanciáit, kisemmizhetővé teszi a legnehezebben élőket, lehetővé teszi a társadalombiztosítás államosítását és "érdemességtől" teszi függővé a szociális ellátásokat.

ATV Itthon

Lendvai: elővette jogi csodafegyverét a kormány

Lendvai Ildikó szerint a civiltörvény olyan, mintha a médiatörvényből és az egyházi törvényből is kivették volna a legrosszabb részeket, és ezeket rakták volna bele, olyan, mint egy "pocsék öszvér".

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Kijev kemény válaszlépéseket ígér Magyarország ellen

Kijev kemény válaszlépéseket ígér Magyarország ellen

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője