szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyhangúlag, vita nélkül elfogadták a 23 fővárosi kerület vezetői a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökségének az önkormányzati törvényre vonatkozó koncepcióját az érdekképviselet szerdai közgyűlésén - tájékoztatott Riz Levente, a BÖSZ elnökségi tagja.

Riz Levente elmondta: a szervezet elnöksége beszámolt a 23 kerületi polgármesternek, illetve alpolgármesternek a kormányzattal folytatott nyári egyeztetéseiről, illetve az önkormányzati törvény módosításának jelenlegi állásáról, ismertette azokat a javaslatokat, amelyeket az elnökség átadott a kormányzatnak. Hozzátette: ezt követően a BÖSZ közgyűlése egyhangú döntéssel elfogadta az elnökség javaslatait. A XVII. kerületi polgármester fontosnak nevezte a megerősítést, mint mondta, a koncepcióban foglalt elvek alapján folytatják az egyeztetéseket.

Tájékoztatása szerint hamarosan a normaszöveg kialakítása következik, mint mondta, úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium a parlamenti frakciók véleményét is kikéri ezzel összefüggésben. Az elnökségi tag megerősítette, hogy nem lesz külön Budapest-törvény, hanem az önkormányzati törvény egyik fejezete Budapesttel foglalkozik majd.

Tarlós István
©

Azt mondta, nem dőlt még el a főpolgármester választásának módja sem, erről  várhatóan a választási törvény fog rendelkezni, hogy továbbra is közvetlenül vagy a listán megválasztott képviselők közül választaná a Fővárosi Közgyűlés a főpolgármestert. Mint kifejtette, hogy a BÖSZ javaslata szerint a Fővárosi Közgyűlés tagja lenne 2014-től az összes megválasztott budapesti polgármester, valamint egy listán megválasztott további 11 ember, tehát a jelenlegi létszámot tartva, és nem növelve, 34 taggal működne a testület.

A listán megválasztott képviselők közül választaná az Fővárosi Közgyűlés az elnökét, vagyis a főpolgármestert - ismertette Riz Levente, hozzátéve, nem biztos, hogy még az ősszel a parlament elé kerül a választási törvény, elképzelhető, hogy csak tavasszal. Az elnökségi tag azt is elmondta: a BÖSZ együttműködésre épülő politikai és közigazgatási rendszert szeretne Budapesten "azután a 20 év után, amikor gyakorlatilag a kerületek és a főváros között folyamatos konfliktusok voltak". Álláspontja szerint Demszky Gábor korábbi főpolgármester "fittyet hányt" a kerületek javaslataira, véleményére, ezért új alapokra kell helyezni a rendszert. Emiatt is fontos - tette hozzá -, hogy a polgármesterek a Fővárosi Közgyűlés tagjaivá váljanak.

Riz Levente úgy fogalmazott: a javaslatuknak alapvetően az a célja, hogy Budapest jobban működjön, "ne egymásra várjon a főváros és a kerület" egy-egy városüzemeltetési feladat elvégzésével kapcsolatban, vagy ne kétszer végezze el ugyanazt, illetve "az egyik ne csinálja ötször drágábban mint a másik".

Az önkormányzati érdekképviselet azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati törvényben rögzítsék egyértelműen és világosan, kihez mi tartozik. Egy melléklet formájában szerepeljen például, hogy melyek a főváros által fenntartott főutak, hidak, közterületek - mondta, hozzáfűzve, "ami nem tartozik ide, az összes többi, az a kerületek hatáskörébe tartozó feladat lesz a jövőben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen