szerző:
Király Dávid

Lehet, hogy a Fidesz parlamenti frakcióját Hajdúszoboszlón meggyőzte a BÖSZ Budapest közigazgatását alaposan felforgató koncepciója, a Fővárosnál nem örvend népszerűségnek az új tervezet. A Fidesz a főpolgármesterhez hasonlóan hallgat, az ellenzék viszont egy emberként utálja a Fővárosi Önkormányzatot kiherélő tervezetet.

Amint arról a hvg.hu hétfőn beszámolt: a kerületi polgármestereket tömörítő Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) koncepciója szerint 2014-ben már nem a budapestiek, hanem a 33 tagú Fővárosi Közgyűlés választaná meg a főpolgármestert. A testületet a jövőben a 23 polgármester és 10 listán megválasztott képviselő, esetleg 10 kerületi küldött alkotná.

A rendszerváltást követően a fővárosiak egyetlenegyszer, 1990-ben nem szavazhattak közvetlenül a főpolgármester-jelöltekre. Jelentős különbség azonban a mostani változatokkal szemben, hogy a kerületi polgármesterek semmilyen szerepet nem kaptak a voksolásnál, a város első emberéről akkor a direkt listás választás alapján kialakult pártfrakciók döntöttek.

Úgy tudjuk, e két, a főváros közigazgatását érintő fontos változás a feltétele annak, hogy a Fővárosi Önkormányzat több hatáskört kapjon, miközben látható: az új koncepció egyértelműen a kerületeket erősíti, és nem a Fővárost.

Noha Tarlós István – miként azt a Városháza kommunikációs igazgatója hétfőn a hvg.hu-val közölte – az új önkormányzati törvény benyújtásáig nem nyilatkozik az ügyben, nyilvánvaló, hogy a főpolgármester számára elfogadhatatlan a koncepció. A BÖSZ-t Tarlós korábban „semmire sem jó” gittegyletnek nevezte, amelyet „karriervezérelt” polgármesterek hoztak létre, és azt is kijelentette: nem lesz kinevezett főpolgármester.

Tarlós ugyancsak egyértelművé tette, hogy kizárólag a kerületek megmaradásával, ám a hatáskörök jelentős átcsoportosításával és a főváros megerősítésével operáló tervezetet hajlandó elfogadni, amely egyike a Belügyminisztérium által még a nyáron felvázolt három budapesti közigazgatási koncepciónak. (A másik a kerületek megszüntetésével, elöljárósággá minősítésével, a harmadik a belső kerületek összevonásával, és 3-4 külső kerület létrehozásával számolt.)

Németh Zoltán, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a főpolgármesterhez hasonlóan nem kívánt lapunknak nyilatkozni, mint mondta: erre nincs is felhatalmazása.

Tarlós nem szállt harcba

„Huszonhárom királyság egyéni érdekei szakítják majd szét a várost, amely így jelentéktelenné válik. Budapest lesz az ország legnagyobb faluja” – adott hangot véleményének Horváth Csaba. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője a hvg.hu-nak kifejtette: a főpolgármester közvetlen választása a garancia arra, hogy ne lehessen rá nyomást gyakorolni, ám ha az új tervezet megvalósul, a főpolgármester függőségi viszonyba kerül. „Nem beszélve arról, hogy ha a főpolgármestert a közgyűlés nevezi ki, akkor az vissza is hívhatja” – tette hozzá Horváth.

Tarlós István
©

A szocialista politikus kifogásolta azt is, hogy Tarlós „néhány odamondogatós nyilatkozat kivételével nem szállt harcba” a fideszes kerületi polgármesterek lobbijával. „Tisztességesebbnek tartottam Tarlóst annál, hogy behódoljon a Fidesznek; azt hittem, ez lesz az a pont, amikor azt mondja: eddig, és ne tovább! Ehelyett cinikusan asszisztál Budapest szétszedéséhez.”

A szocialisták egyébként kétkamarás önkormányzatot javasoltak, ahol a kerületi polgármesterek a stratégiaalkotásban, az előkészítő munkában részt vehetnének, véleményezhetnék a vezetés döntéseit, de nem lennének tagjai a döntéseket meghozó közgyűlésnek. Sőt, a polgármesterek tanácsa a már meghozott döntéseket egyszer visszaküldhetné a testületnek; Horváth Csaba szerint ezzel a mainál átláthatóbbá válna a döntéshozatali mechanizmus.

Kicsit hisztérikusan

„A főpolgármester közvetlen választása a garancia arra, hogy valódi verseny alakul ki” – mondta lapunknak az LMP fővárosi frakcióvezetője. Kaltenbach Jenő felhívta a figyelmet arra: alkotmányos alapelv, hogy a politikai funkciót betöltő személyeket közvetlenül választják. Az ellenzéki párt frakcióvezetője szerint ugyancsak a választás közvetlenségét sérti, ha a 33 tagú közgyűlést jórészt a kerületi polgármesterek alkotják, s csak a további 10 képviselőre lehet listán szavazni, ami azt jelenti, hogy a budapestiek gyakorlatilag nem szólhatnak bele a főváros irányító testületének összeállításába.

©

A kerületek megerősítéséről szólva Kaltenbach Jenő a hvg.hu-nak elmondta: a szubszidiaritás elve alapján azt kell eldönteni, hogy a fővárost vagy a kerületeket tekintjük alapegységnek; szerinte egyértelmű, hogy Budapesten az alapegység a főváros. „Európában szinte mindenütt a fővárosok jelentik az önkormányzat központját, sok helyen például nincsenek is kerületek” – tette hozzá a frakcióvezető.

„A szokásos magyar politikai huzavona, alkudozás zajlik, amelynek során nem a város hatékonysága a fontos, hanem az, kinek milyen pozíciót lehet adni” – jelentette ki Kaltenbach, aki ugyancsak megemlítette, hogy a helyzet kialakulásában Tarlós Istvánnak is van felelőssége, mivel ahelyett, hogy szövetségeseket keresett volna, a főpolgármester a BÖSZ létrehozására „kicsit hisztérikusan reagált”, és belement az említett huzavonába.

Súlyosan káros

A Jobbik képviselőcsoportjának vezetője úgy látja: „egyértelműen egy Tarlós István elleni támadásról van szó, a saját oldaláról”. Losonczy Pál szerint ezt támasztja alá az is, hogy csak akkor terjesztenék ki a főváros hatásköreit, ha a főpolgármestert a közgyűlés jelölheti ki. „Súlyosan károsnak tartom a közvetlen főpolgármester-választás megszüntetését, hiszen a pártok így nem is tudnák magukat rendesen megmérettetni, belterjessé válna a városvezetés” – mondta lapunknak a frakcióvezető.

Losonczy szerint az, hogy a közgyűlést a jövőben jórészt a kerületi polgármesterek alkotnák, azt jelzi, hogy a Fidesz fél az ellenzéki pártoktól, amelyeket megpróbál kiszorítani. „Ez ugyanaz a hatalomkoncentráció, amely az Orbán-kormányra is jellemző” – mondta az ellenzéki politikus. „A közgyűlési döntéseket a kerületek lobbi ereje alapján hoznák meg, a testület munkája arról szólna, hogy a fideszes kerületek szembemennek az ellenzéki kerületekkel.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kósa András - M. László Ferenc Itthon

A központosítás trükkjével lőnék ki Tarlóst a fideszesek

A jelenlegi állás szerint Tarlós István nem lesz polgármester 2014-től, olyan budapesti közigazgatás formálódik ugyanis a Fideszben, ami a főpolgármester számára elfogadhatatlan. A kerületi polgármesterek erősítenék ugyan a főpolgármesteri posztot, de azzal a feltétellel, hogy a következő választáson ők, és ne a szavazópolgárok választhassák meg Tarlós utódát.

hvg.hu Itthon

Mégsem szúrnának ki Tarlóssal a fideszes polgármesterek

Bár a legfőbb érintett, Tarlós István nem volt jelent a Fidesz–KDNP frakciószövetség hajdúszoboszlói ülésén, a képviselők a kerületi polgármesterek kezdeményezésére megtárgyalták a budapesti közigazgatás átszervezésének ügyét is. Lázár János frakcióvezető pénteki tájékoztatóján azt mondta, a vitás kérdéseket még nem zárták le, de az már biztos, hogy nem lesz önálló Budapest-törvény. A végső szót a kerületek és a főpolgármester közötti vitában a kormány fogja kimondani.

Király Dávid - M. László Ferenc Itthon

Belháború Budapestért? Fideszes kerületek hátráltatják a főváros átszabását

Éveket csúszhat az önkormányzati reform egyik legjelentősebb fejezete a főpolgármester és a Fidesz befolyásos kerületi polgármestereinek egyre durvább konfliktusa miatt. Míg Tarlós István a sajtóban üzenget ellenfeleinek, a 2014-re készülő Rogán Antal, Pokorni Zoltán és a társult polgármesterek egy júniusban létrehozott önkormányzati szövetséggel, a BÖSZ-szel zsarolják a főpolgármestert. A kormány egyelőre távol tartja magát a vitától, így a legújabb reformkoncepcióból kimaradt a főváros és a kerületek viszonyának átalakítása.

hvg.hu Itthon

A kormány egyszerűen átnyúlt Tarlós feje felett

A főváros megkerülésével hozzák létre a Budapesti Önkormányzati Szövetséget. Az alakuló ülésre nem hívták meg a főpolgármestert, sőt, a szervezet alapítói közt a Fővárosi Önkormányzat nem is szerepel. A BÖSZ célja a kormánnyal szembeni érdekérvényesítés lenne, miközben az alakuló ülést épp a kormányhivatal hívta össze. Tarlós a szervezetet gittegyletnek nevezte.

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Így igazán gyorsan elérheti kedvenc weboldalait

Így igazán gyorsan elérheti kedvenc weboldalait

Hárommillió forintot szerzett egy unokázós csaló Kaposváron

Hárommillió forintot szerzett egy unokázós csaló Kaposváron

Fegyelmi indult a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ellen

Fegyelmi indult a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ellen

Megbüntették a Gozsdu udvar biztonsági cégét

Megbüntették a Gozsdu udvar biztonsági cégét

Olivia Newton-John és John Travolta 41 év után felvette a Grease-kosztümöt

Olivia Newton-John és John Travolta 41 év után felvette a Grease-kosztümöt