szerző:
SNM
Tetszett a cikk?

Nyolc állami cég, a budapesti önkormányzat és egy fővárosi tulajdonú cég is támogatja a nemrég furcsa körülmények közt a CBA-s Lázár testvérek közelébe került Nemzeti Vágtát. Kikértük a szerződéseket.

Úgy fest, az energetikai óriás Magyar Villamos Művek (MVM) a lovakban találta meg a megfelelő eszközt a róla élő kép erősítésére. Az állami tulajdonban lévő MVM és három leánycége is kiemelt támogatója a Nemzeti Vágtának, miközben az egyszerű támogatók között másik négy állami pénzekkel is gazdálkodó cég található. A sajátos együttműködést olyan programelnevezések koronázzák meg, mint például a “Paksi Atomerőmű Kocsitoló verseny”.

Az immár negyedik évébe lépő, vitatható sportértékű fővárosi lóparádé a kormányváltás után is hátszéllel döcöghet tovább: az MVM és társai mellett a kormánypárti vezetésű Budapest városa és egy fővárosi tulajdonban lévő nonprofit kft. is a támogatók között szerepel, Tarlós István főpolgármester pedig a fővédnökséget is elvállalta. Mindezt annak ellenére, hogy az eredetileg mások mellett Geszti Péter által gründolt rendezvényt annak idején a jobboldalon nem mindenki fogadta kitörő örömmel.

Ráró

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, aki önvallomása szerint az életét tette fel "a nemzettudat ápolására", a Heti Válasznak adott 2008-as interjújában arról beszélt, Magyarországon ugyan nemzeti jelkép a fehér ló és versenyló is, de "műhuszárruhában, álhuszárcsákóval száguldozni a Hősök terén" egyszerűen gagyi. A Széles Gábor tulajdonában lévő és jobboldali orgánumként ismert Magyar Hírlap 2008-as cikke szerint "a Nemzeti Vágtán kétmillió forintért rajthoz álló lovak leginkább a szervezőket és a reklámozókat tették boldoggá (...) kis magyar marketinggyakorlat, azaz óriásrendezvény kapcsolati tőkéből és hitelből".

Ahhoz, hogy a megfelelő mértékű kapcsolati tőke a kormányváltás után is a Nemzeti Vágta rendelkezésére álljon, talán volt némi köze a rendezvény idei tulajdonosváltásának is. A versenyhez fűződő jogok a Geszti-féle Vágta G. T. Kft.-től ugyanis átkerültek a Lovas Show Kft.-hez. Utóbbi résztulajdonosa Lázár Zoltán, aki bátyjához, Lázár Vilmoshoz hasonlóan a rendezvénynek is társelnöke (a két testvér HVG-ben külön-külön megjelent portéjának megtekintéséhez kattintson a névre). Mindkét testvér világbajnok fogathajtó, Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is.

Az élemiszer-kereskedelmi franchise-cég CBA-ban társtulajdonos Lázár testvérek a jelenlegi kormánypártokhoz fűződő jó viszonyukról is ismertek. A Nemzeti Vágta márkájának eladása nem történt minden furcsaság nélkül: Geszti az eladást követően azt mondta, azért kellett váltani, mert Magyarországon az számít, ki ő, és nem az, hogyan csinál valamit.

Pejkó

Idén januárban fogadta el a budapesti közgyűlés az éves költségvetési koncepciót, amely szerint a korábbiakkal ellentétben semennyi fővárosi pénzt nem kap a Nemzeti Vágta. Alig pár nappal később a Napi Gazdaság arról adott hírt, hogy az akkor még a Vágta G. T. tulajdonában lévő rendezvénynek előreláthatóan százmillió forint körüli összeget kell területhasználati díjként fizetnie.

A következő hónapokban több híradás is megjelent arról, hogy a Magyar Lovassport Szövetség megkapta az "Új Nemzeti Vágta" rendezésének jogát, a hvg.hu által fellelt híradásokból azonban nem derült ki, hogy kitől és pontosan milyen jogot is nyert el a Lázár-féle szövetség. Új Nemzeti Vágta nevű rendezvényről sem tudunk.

Az "eredeti" Nemzeti Vágta jogai végül május elején kerültek a Lovas Show Kft.-hez. A Lázárék-féle lovascég egyébként nem minden előzmény nélküli: 2007-ben ők szerveztek egy, a Csányi Sándor üzletember érdekeltségébe tartozó OTP Bank szponzorálta lovasversenyt is. Az OTP egyébként az MVM és leányai mellett az egyedüli kiemelt támogatója a Nemzeti Vágtának. Erről a bankról hétfőn Orbán Viktor kormányfő azt mondta a parlamentben: az állam mögötte áll.

Nemzeti hagyományok modernizált közegben
©

A Lovas Show Kft. területhasználati díjként végül ötmillió-tizenhatezer forintot fog fizetni a fővárosnak azért, hogy a Műcsarnok melletti parkolóban Országkonyhát és reklámokat állíthasson fel. A Vágta "kulturális" célra lefoglalt területeiért – például a Hősök teréért – egy fillért sem. Ez az összeg nagyjából megegyezik a Gesztiék által tavaly fizetettel.

A főváros a hvg.hu-t szeptember 13-án, a rendezvénysorozat előtt egy nappal úgy tájékoztatta, az egyébként másnap kezdődő Nemzeti Vágta "szervezőjével kötendő támogatási szerződés még nem került aláírásra", ezért arról sem bizonyosodhattunk meg, hogy Budapest tartja magát a költségvetési koncepciójában foglaltakhoz (az aláírás után "haladéktalanul" ígért tájékoztatás a cikk szerdai megjelenéséig nem érkezett meg).

A brand tulajdonoscseréje előtt szó volt arról, hogy az eredetileg májusra tervezett Nemzeti Vágta a magyar európai uniós elnökség rendezvényei között is szerepelne. Erre végül az adásvételről szóló tárgyalások elhúzódása miatt nem került sor.

Csillag

Az előzmények ismeretében a hvg.hu úgy döntött, hogy kikéri az érintett szervezetek (nyolc állami vagy állami többségű tulajdonban lévő vállalat, egy önkormányzat és egy önkormányzati tulajdonú cég) Nemzeti Vágtával kapcsolatos szerződéseit. Ezeket természetesen a hvg.hu-n ismertetni fogjuk.

Az érintett szervezetek listája

MVM Zrt.

Paksi Atomerőmű Zrt.

MVM Trade Zrt.

MVM Partner Zrt.

Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

Szerencsejáték Zrt.

Magyar Posta Zrt

MÁV-Start Zrt.

Budapest Főváros Önkormányzata

Budapesti Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Sziget után újabb rendezvényt lehetetlenít el a főváros?

A Sziget után a Nemzeti Vágta megrendezése is veszélybe került, mert a főváros százmilliós területhasználati díjat szeretne. Időközben közeledtek az álláspontok a Sziget szervezői és az önkormányzat között, de ezentúl minden területhasználatért fizetni kell majd – írja a Napi Gazdaság mai száma.

Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Ónody Gomperz: Szólt a rádió

"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell