szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyenesei István nem kíván távozni a Somogy megyei közgyűlésből, azt mondja, nem tud semmiféle botrányról, csak alaptalan vádaskodásról. Gyenesei a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, Ormai István, akit a Gyenesei vezette egyesület színeiben választottak meg, lemondott közgyűlési mandátumáról. Ormai szerint viszont az ezt bizonyító irat hamis.

Előzőleg Jakó Gergely, a Fidesz Somogy megyei szervezetének elnöke arra szólította fel Gyenesei Istvánt, hogy a napokban kitört, a személyét érintő botrány miatt "haladéktalanul távozzon a közgyűlésből".

Gyenesei István (aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott) a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. Ormai István, aki korábban kilépett a Somogyért Egyesületből, azonban közölte a bizottsággal, hogy nem mondott le a tisztségéről.

Gyenesei István azt mondta, nem tartja érdemesnek, hogy foglalkozzon Jakó Gergely gyanúsítgatásaival. A fideszes politikusra utalva azt mondta: "ki mint él, úgy ítél". Gyenesei István álláspontja szerint azért nincs ügy és nincs botrány Ormai István megyei közgyűlési mandátumával kapcsolatban, mert arról az érintett "kulturáltan lemondott". A Somogyért Egyesület elnöke kifejtette, hogy amikor Ormai István szeptember 12-én hivatalosan, írásban lemondott az egyesületi tagságáról, érvényesíthetővé tette a mandátumról szóló lemondó nyilatkozatát.

Magyarázatul hozzátette: az egyesület elnöksége, "köztük Ormai István is", tavaly úgy határozott, hogy minden mandátumhoz jutott képviselő - a Somogyért Egyesület esetében három ember - elfogad egy lemondó nyilatkozatot, arra az esetre, ha kilépne, vagy kizárnák az egyesületből. Erre azért volt szükség - mutatott rá Gyenesei István - mert az előző választási ciklusban két közgyűlési tag is úgy távozott a szervezetből, hogy nem mondott le a mandátumáról, gyengítve az egyesület pozícióját.

Gyenesei István elmondása szerint a nyomtatott nyilatkozatot egészítette ki egy kézzel írott szöveggel Ormai István, amelyben közölte, hogy "saját elhatározással, minden külső hatás nélkül" döntött, továbbá megbízta az egyesület titkárát, hogy a nyilatkozatot helyette és a nevében eljárva továbbítsa a választási bizottsághoz. Arra a kérdésre, hogy a kézzel írott nyilatkozat mikor keletkezett, Gyenesei István azt mondta, akkor, amikor Ormai István jelezte egyesületi tagságáról való lemondási szándékát.

Csütörtök este Ormai István azt közölte, hogy a kézzel írott szöveg egy időben keletkezett a mandátumról való lemondásról szóló nyilatkozattal. Nagyatád polgármestere, aki idén májusban lépett ki a Somogyért Egyesületből, de megtartotta az egyesület színeiben szerzett megyei képviselői mandátumát, a nap folyamán korábban azt közölte: egyelőre nem kívánja sem a rendőrségtől, sem a bíróságtól annak tisztázását kérni, hogy jogszerűek voltak-e a történtek, a választási bizottság döntését várja az ügyben.

Mint kifejtette, a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) értesítette arról, hogy benyújtották a választási bizottsághoz egy korábban kitöltött lemondó nyilatkozatát. Ezt követően megnézte a beadványt, amelyhez egy kísérő levél is társult az egyesület elnökségének ezzel kapcsolatos döntéséről. A lemondó nyilatkozaton azonban nem keletkezésének ideje, 2010. októbere, hanem a 2011. szeptember 12-i dátum szerepelt, amely az egyesületi tagságáról való lemondása írásos megerősítésének időpontja.

Ormai István szerint idén szeptemberben semmilyen iratot nem írt alá. A lemondásáról szóló irat hamis - jelentette ki, hozzátéve, ezt írásban tudatta a választási bizottsággal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Napokig várta a kórház előtt a gazdáját egy kutya Törökországban

Napokig várta a kórház előtt a gazdáját egy kutya Törökországban