szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Borkai Zsolt személyes kudarca a Győri Aréna felépítésének elvetése - hangoztatja az MSZP csütörtöki közleménye két nappal azt követően, hogy Győr polgármestere bejelentette: elegendő forrás híján visszavonják a multifunkcionális csarnok tervpályázatát.

A szocialisták szerint Borkai Zsolt "polgármesteri programjának ez volt az egyetlen konkrét ígérete", s úgy vélik, hogy az elállás okaként megjelölt magyarázat a Magyar Olimpia Bizottság elnökétől elfogadhatatlan. "Joggal kérdezi mindenki, ha Kósa Lajos és Debrecen képes egy új stadion építésére 10 milliárdos költségvetési támogatást szerezni, akkor miért nem lehetséges a szükséges közel 5 milliárdos támogatást kiharcolni Győrnek?" - teszik fel a kérdést.

Egyben megjegyzik: a városházi MSZP-frakció már a 2011-es költségvetés elfogadásánál irreális álomnak tekintette az Aréna felépítését, az elhalasztását célzó határozati javaslatukat idén március 25-én valamennyi fideszes képviselő szavazatával lesöpörték, mondván, meglesz a szükséges támogatás. "A helyzetet elemezve két lehetőség adódik: a polgármester vagy tájékozatlanul ígérget, vagy súlytalan az országos politikában. Mindkét lehetőség szomorú Győr számára" - zárul a közlemény.

A polgármester keddi közleménye szerint egy ekkora beruházás tervezésénél számoltak a társasági adóra vonatkozó kedvezmények igénybevételi lehetőségével, és azoknak a nagy vállalatoknak a támogatásával, amelyeknek érdekük, hogy ilyen létesítmény épüljön Győrben. A városvezető utal arra: a többi között az Audi is kifejezte, hogy támogatja a beruházást. Mint írják, a társasági adó kedvezményeivel kapcsolatban - a sportági szakszövetségekhez beérkezett pályázatokban igényelt összegek nagysága alapján - "az látható, hogy reálisan nem igényelhető akkora támogatás, amely egy ilyen csarnok megépítését tudná biztosítani".

A bizonytalan gazdasági környezet és a jövő évi adózási kérdések nyitottsága miatt a győri önkormányzat egymaga felelősségteljesen jelenleg nem vállalhatja egy olyan létesítmény megépítését, amely miatt hosszú éveken keresztül nem lenne forrás semmilyen más fejlesztésre. A város vezetése az ország nehéz gazdasági helyzetében Győr stabil költségvetési helyzetének fenntartását, intézményeinek biztonságos működtetését továbbra is elsőrendű feladatának tartja - olvasható a közleményben. A győri közgyűlés március 25-én hagyta jóvá a város 2014-ig szóló gazdasági programját, amelyben az áll: jövőre megkezdődhet, 2014 nyarán vagy őszén pedig befejeződhet a létesítmény építése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!