szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP és a Jobbik is tervezi részvételét azon a Fidesz frakcióvezetője által a "jóvátételi adóról" kezdeményezett egyeztetésen. Lázár János, a párt frakcióvezetője ötpárti egyeztetésen vitatná meg az adó kérdését, amelyet azoknak kellene megfizetniük, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteinek, illetve politikai apparátusának tagjai voltak.

Az LMP természetesen elmegy a Lázár János által meghirdetett ötpárti egyeztetésre, ugyanis minden ilyen rendezvényen részt vesznek annak témájától függetlenül - mondta az MTI-nek Schiffer András. A frakcióvezető hozzátette: örülnének annak, ha a Fidesz sűrűbben és más témákban is kezdeményezne ötpárti egyeztetéseket.

A Jobbik, bár kicsit későinek tartja az egyeztetést, természetesen részt vesz az ötpárti tárgyaláson - mondta az MTI-nek Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselő. A jobbikos politikus hangsúlyozta: pártja hasonló tárgyú javaslata már július óta az Országgyűlés előtt van, sőt, az a tervezet a Fidesz terveinél szélesebb körben vonná el "az előző rendszer vezetőinek és kiszolgálóinak luxusnyugdíját".

A Kereszténydemokrata Néppárt részt vesz az egyeztetésen, a kisebbik kormánypártot Pálffy István frakciószóvivő képviseli. Az MSZP szerda kora estig nem reagált az MTI ezzel kapcsolatos megkeresésére. A Fidesz-frakció sajtóosztályának tájékoztatása szerint Lázár János október 25-ére hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit, illetve a képviselőcsoportok delegáltjait. A megbeszélés célja a Fidesz-frakció által előkészített javaslat "ismertetése és megvitatása", valamint a Jobbik által a témában korábban benyújtott indítvány megtárgyalása - közölték.

©

A jóvátételi adóról a Fidesz hétfői frakcióülése után beszélt Lázár János, kifejtve, hogy az adó kivetését '56-os szervezetek kezdeményezték, majd Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő terjesztette a kormánypárti képviselőcsoport elé, amely még nem döntött róla. A befolyt pénzt '56-os szervezetek támogatására és '56-os túlélők megsegítésére fordítanák. Jóvátételi adó terhelné az egykori munkásőrök nyugdíját is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!