szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy 200 ezer dollár, vagyis körülbelül 44 millió forintos csalás gyanúja miatt indult nyomozás az elmaradt újpesti uszodaépítési ügyhöz kapcsolódva. Mint korábban a hvg.hu megírta, Sági Gábor, az UTE vízilabda szakosztályának vezetője és a vízilabda szövetség elnökségi tagja egy sportuszoda megépítésére hivatkozva vett fel jelentős összegeket, amelyeket eddig nem fizetett vissza.

Több magánszemély szeretett volna hozzájárulni ahhoz, hogy a jobb időket látott, BEK-et is megnyerő UTE vízilabda csapata saját sportuszodát kapjon. A rejtélyes amerikai cégnek kölcsönadott millióikat azonban a mai napig nem látták viszont. Az ügyből rendőrségi eljárás is lett, mivel az OTP-be beadott csekkűrlapokról kiderült, hogy hamisítványok.

Az alaphelyzet az, hogy a lila-fehéreknél nagy problémát jelent a saját uszoda hiánya, így sportolóik kénytelenek máshol edzeni. Ezt a helyzetet orvosolandó sportuszodát terveztek Újpestre. A Tímár utcai sportttelepre megálmodott létesítmény mellé egy négycsillagos, százszobás hotelt is álmodtak, hogy így fedezzék a sportkomplexum üzemeltetésének költségeit. A 6,7 milliárd forintos beruházás megvalósítására 2007-ben külön céget hozak létre, az UTE Szálloda és Sportközpont Kft.-t, amelynek tulajdonosai között ott volt a sportegyesület cége, az UTE Sport Reklám Kft., Őze István klubigazgató, Sági Gábor, a vízilabda szakosztály vezetője, aki a cég ügyvezető igazgatója lett, valamint a System Consulting Zrt. is, amely a milliárdos üzletemberé, Kapolyi Lászlóé, aki az MSZDP elnökeként 2010-ig tagja volt az MSZP parlamenti frakciójának. A komplexumot tavaly nyáron kellett volna átadni, ám a cég ellen felszámolás indult, mert a leigazolt teljesítések ellenére nem fizette ki a létesítmény terveit elkészítő építészirodát.

A Tímár utcai sporttelep. Vizet fakasztanának
©

Miközben a sportuszoda terve kudarcba fulladt, a vízilabda szakosztályt vezető Sági Gábor továbbra is egy ilyen létesítmény megépítésére hivatkozva kért kölcsön magánszemélyektől – állította a hvg.hu-nak az egyik befektető. Piros Zoltán idén januárban mintegy húszmillió forintot bízott a szakosztályvezetőre. A férfi az amerikai székhelyű Royle International Llc. számlájára fizette be az összeget. Piros mellett mások is hónapok óta várják pénzüket a Sági Gábor által képviselt vállalkozástól.

A hitelezők sürgetése miatt Sági – úgy tudjuk – felajánlotta, hogy értékesíti cégének bankgaranciáját, majd kérte azt is, legyenek türelemmel addig, amíg egy biatorbágyi vállalkozótól megkapja a pénzét. Miután ezek nem jöttek össze, a tartozások kezelésére megbízást kapott vagyonvédelmi cég illetékeseinek – mint a hvg.hu-nak elmondták – Sági Gábor tartozása fedezeteként az amerikai társaság bankja által a bankgaranciára kiállított, bármelyik pénzintézetben beváltható biankó váltókat kínálta fel. A vagyonvédelmi cég ezeket a csekkeket a letéti szerződéssel és a beszedési megbízással együtt beadta az OTP Bankba. A pénzintézet viszont meglepetésükre közölte, hogy a 99 darab, egyenként kétezer dollár összegű csekkűrlap egytől egyig hamisítvány. Az OTP ezért feljelentést tett a XIV. kerületi kapitányságon. A pénzintézet a hvg.hu-val közölte, hogy mivel folyik a nyomozás, nem kívánnak nyilatkozni.

Sági megszólal

A történtekkel kapcsolatban Sági Gábor azt mondta, miután Kapolyi László 2009. februárjában úgy döntött, hogy kiszáll a sportuszoda megépítéséből, arra kényszerültek üzlettársával, hogy új befektetőt keressenek. „Egy amerikai pénzügyi befektetői társaság hajlandónak is mutatkozott erre, de csak úgy, ha létrehoznak egy amerikai projektcéget, ez lett a Royle International Llc., amiről a hitelezők is tudtak.” Sági Gábor hangsúlyozta: a hitel folyósításához fedezetként szükség volt egy bankgaranciára, és ennek a költségeit állták a kölcsönt nyújtó magánszemélyek.

„Miután a hitelezők egy idő után mindenképpen vissza akarták kapni a pénzüket, a garanciát biztosító külföldi cégtől kapott, a garancia nyújtására biztosításul szolgáló biankó fizetési utalványokat, amelyekről a Bank of Amerika visszaigazolta, hogy rendben vannak, átadtuk a követeléskezelő cég illetékeseinek.” Hogy ezek miért minősülnek az OTP Bank szerint hamisítványoknak, Sági Gábor elképzelni sem tudta. A hvg.hu-nak ezzel együtt hangsúlyozta, hogy találtak egy olyan magyar befektetőt, amellyel a napokban aláírják a szerződést, hogy a hitelezőket minél előbb kifizethessék. „Mi nem azok az adósok vagyunk, akik elszaladunk a hitelezők elől” – fűzte hozzá Sági Gábor. A Royle International a szükséges szerződések megkötését és a hitel folyósítását követően megalapítja magyarországi projektcégét, hogy a tervezett sportközpont beruházását megvalósítsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével