szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„És Matolcsy még miniszter?” – kérdezte a Fidesz szerdai elnökségi ülésén a kormányfő-pártelnöktől Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke. A hvg.hu meg nem erősített forrásból úgy értesült, hogy Orbán Viktor ezt megelőzően közölte a párt vezetőségével, hogy a kormány ismét az IMF-hez fordul.

A kormány múlt csütörtökön kezdeményezte, hogy szülessen egy új típusú megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken személyesen közölte is az IMF éves országvizsgálata keretében Magyarországon tartózkodó képviselőivel. A kezdeményezésről a washingtoni székhelyű valutaalap, valamint az Európai Bizottság is hétfőn kapta meg a hivatalos írásbeli megkeresést.

A kapcsolatfelvételi szándék nem volt előkészítve: előzetesen a kormány nem tájékoztatta se a valutaalapot, se a bizottságot. Ők is a sajtóból értesülhettek arról, hogy Magyarország mire készül. De szemmel láthatóan a kormánypárti frakciókat is meglepetésként érte a hír: a frakciótagoknak az utolsó élménye még az lehetett, amint Matolcsy György múlt hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy nem az IMF-re, hanem „az IMF ellen hangoljuk a gazdaságpolitikát”, valamint azt, hogy „ez a hárombetűs intézmény” mélyen ellenez minden olyan intézkedést, ami kihozza a bankok csapdájából az embereket.

Tudták, csak titokban tartották

A hvg.hu kormányfőközeli forrásból úgy tudja, hogy Matolcsy kedden közölte Orbán Viktorral: spekuláció kezd kibontakozni a forinttal, valamint az OTP-vel szemben, és hogy elkerülhetetlennek látszik a kapcsolatfelvétel a Nemzetközi Valutaalappal. Ezen kívül a kormány néhány tagja, egy igen szűk kör kedden értesült arról is, hogy a Standard and Poor’s (S&P) csütörtökön 14 órakor akar kijönni a leminősítéssel, és Matolcsy mindenképp meg akarta előzni a kapcsolatfelvétel bejelentésével a leminősítést. (Az S&P már korábban negatív figyelőlistára helyezte Magyarországot, ami közvetlenül megelőzi az államkötvények vételre nem ajánlott – bóvli – kategóriába helyezését. Ilyenkor a hitelminősítő ad még egy kis időt a leminősítés előtt.)

Matolcsy egy hétvégi konferencián. Megkopott glória
©

Orbán azt mondta Matolcsynak, hogy az IMF-fel való újbóli kapcsolatfelvétel gyökeresen szembemegy eddigi politikájával. De ha mindenképpen szükség van rá, akkor ezt Matolcsynak kell kezdeményeznie, és neki is kell a nyilvánosság felé kommunikálni. Ezenkívül az is fontos volt, hogy a tárgyalások felvételének a ténye maradjon szűk körben, nehogy pénzpiaci spekulációkra adjon lehetőséget – mondta el a hvg.hu-nak a kormány döntéseit közelről ismerő forrás.

Kedden a Fidesz elnöksége hosszasan ülésezett. Az elnökség munkájára rálátó forrás szerint Orbán többször is elhagyta a termet, hogy telefonáljon. Hétfőn ugyanis nem sikerült megfelelő mennyiségű érdeklődőt találni az Államadósság-kezelő Központnak a diszkont kincstárjegyekre, így nem is vontak be forrást az államadósság finanszírozására. Kedden háromszoros túljegyzés érkezett, amit Orbán aztán arra használt fel, hogy megnyugtassa az elnökségi tagokat, nincs akkora probléma. Valójában a túljegyzés ekkor is csak jelentősen emelkedő hozamígéret mellett volt lehetséges.

A szerdai kormányülés után éjszakába nyúló elnökségi ülést tartottak a Fideszben, melyen a gazdaság volt terítéken. Orbán tudomásunk szerint itt közölte a párt legfelső vezetésével, hogy nincs más, megkeresik az IMF-et. Kövér László, a párt választmányi elnöke, aki előző nap a Magyar Hírlapban tett hitet az IMF-típusú diktátumok elutasítása mellett, úgy tudjuk, csak annyit kérdezett: „És Matolcsy még miniszter?”. A kormányfő erre kurtán csak annyit válaszolt: "Miért lenne másként? Nincs akkora változásról szó. Az IMF miatt legfeljebb csak enyhe módosítás jöhet a gazdaságpolitikában".

Dunsztjuk se volt

Lázár János mai parlamenti sajtótájékoztatóján nem beszélt arról, hogy mikor és milyen körülmények között értesült a frakció a tárgyalások felvételéről. A hétfő reggeli ülésükön is csak érintették a kapcsolatfelvételi szándékot, mert Lázár szerint mindaddig nincs miről szólni, amíg nem lehet tudni, hogy milyen konkrét tényekről kell állást foglalniuk. A frakcióvezető szerint a képviselőtársai belátták, hogy ha az IMF-fel 2010 őszén (a Gyurcsány-kormány idején kötött készenléti hitelmegállapodás lejártával) folytatták volna az együttműködést, akkor nem lett volna lehetséges a bankadó, az energiaszektor vagy az élelmiszerláncok különadójának a bevezetése.

Lázár felelősségteljes politikai döntésnek nevezte az IMF megkeresését. Szerinte az, hogy ez a választól érdekeket szolgálja, szerinte azon is látszik, hogy azóta egy kicsit stabilizálódott a forint. Lázár szerint „érdemes meghallgatni, hogy mit mond most az IMF”.

Kövér helyreigazít

Az Országgyűlés elnökét, a Fidesz választmányi elnökét, Kövér Lászlót képviselő ügyvédi iroda a következő helyreigazítási kérelmet juttatta el hvg.hu-hoz. A cikk politikusra vonatkozó állításainak helyreigazítását kérő levelet szó szerint közöljük.

„Helyreigazgatás
 
Lapunk 2011. november 21. napján közzétett ’Matolcsy fejét hiányolta Kövér az IMF-blamázs miatt’ című írásunk címében valótlanul állítottuk, hogy Kövér László az IMF ügy miatt Matolcsy ’fejét hiányolta’. Ehhez képest a valóság az, hogy Kövér László ilyet nem tett.
 
Valótlanul állítottuk továbbá, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a Fidesz elnökségi ülésén a kormányfő-pártelnöktől azt kérdezte: ’És Matolcsy még miniszter?’. Ehhez képest a valóság az, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke sem a kormányfő-pártelnöktől, sem mástól nem kérdezett ilyet.” 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Koppenhága szexuális zaklatással vádolt polgármestere

Lemondott Koppenhága szexuális zaklatással vádolt polgármestere

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai

A HBO lehozta a Sipos Pál-sztori szerzőjével készült interjút, ami teljesen kimaradt az Epipo-filmből

A HBO lehozta a Sipos Pál-sztori szerzőjével készült interjút, ami teljesen kimaradt az Epipo-filmből