szerző:
hvg.hu

„És Matolcsy még miniszter?” – kérdezte a Fidesz szerdai elnökségi ülésén a kormányfő-pártelnöktől Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke. A hvg.hu meg nem erősített forrásból úgy értesült, hogy Orbán Viktor ezt megelőzően közölte a párt vezetőségével, hogy a kormány ismét az IMF-hez fordul.

A kormány múlt csütörtökön kezdeményezte, hogy szülessen egy új típusú megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken személyesen közölte is az IMF éves országvizsgálata keretében Magyarországon tartózkodó képviselőivel. A kezdeményezésről a washingtoni székhelyű valutaalap, valamint az Európai Bizottság is hétfőn kapta meg a hivatalos írásbeli megkeresést.

A kapcsolatfelvételi szándék nem volt előkészítve: előzetesen a kormány nem tájékoztatta se a valutaalapot, se a bizottságot. Ők is a sajtóból értesülhettek arról, hogy Magyarország mire készül. De szemmel láthatóan a kormánypárti frakciókat is meglepetésként érte a hír: a frakciótagoknak az utolsó élménye még az lehetett, amint Matolcsy György múlt hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy nem az IMF-re, hanem „az IMF ellen hangoljuk a gazdaságpolitikát”, valamint azt, hogy „ez a hárombetűs intézmény” mélyen ellenez minden olyan intézkedést, ami kihozza a bankok csapdájából az embereket.

Tudták, csak titokban tartották

A hvg.hu kormányfőközeli forrásból úgy tudja, hogy Matolcsy kedden közölte Orbán Viktorral: spekuláció kezd kibontakozni a forinttal, valamint az OTP-vel szemben, és hogy elkerülhetetlennek látszik a kapcsolatfelvétel a Nemzetközi Valutaalappal. Ezen kívül a kormány néhány tagja, egy igen szűk kör kedden értesült arról is, hogy a Standard and Poor’s (S&P) csütörtökön 14 órakor akar kijönni a leminősítéssel, és Matolcsy mindenképp meg akarta előzni a kapcsolatfelvétel bejelentésével a leminősítést. (Az S&P már korábban negatív figyelőlistára helyezte Magyarországot, ami közvetlenül megelőzi az államkötvények vételre nem ajánlott – bóvli – kategóriába helyezését. Ilyenkor a hitelminősítő ad még egy kis időt a leminősítés előtt.)

Matolcsy egy hétvégi konferencián. Megkopott glória
©

Orbán azt mondta Matolcsynak, hogy az IMF-fel való újbóli kapcsolatfelvétel gyökeresen szembemegy eddigi politikájával. De ha mindenképpen szükség van rá, akkor ezt Matolcsynak kell kezdeményeznie, és neki is kell a nyilvánosság felé kommunikálni. Ezenkívül az is fontos volt, hogy a tárgyalások felvételének a ténye maradjon szűk körben, nehogy pénzpiaci spekulációkra adjon lehetőséget – mondta el a hvg.hu-nak a kormány döntéseit közelről ismerő forrás.

Kedden a Fidesz elnöksége hosszasan ülésezett. Az elnökség munkájára rálátó forrás szerint Orbán többször is elhagyta a termet, hogy telefonáljon. Hétfőn ugyanis nem sikerült megfelelő mennyiségű érdeklődőt találni az Államadósság-kezelő Központnak a diszkont kincstárjegyekre, így nem is vontak be forrást az államadósság finanszírozására. Kedden háromszoros túljegyzés érkezett, amit Orbán aztán arra használt fel, hogy megnyugtassa az elnökségi tagokat, nincs akkora probléma. Valójában a túljegyzés ekkor is csak jelentősen emelkedő hozamígéret mellett volt lehetséges.

A szerdai kormányülés után éjszakába nyúló elnökségi ülést tartottak a Fideszben, melyen a gazdaság volt terítéken. Orbán tudomásunk szerint itt közölte a párt legfelső vezetésével, hogy nincs más, megkeresik az IMF-et. Kövér László, a párt választmányi elnöke, aki előző nap a Magyar Hírlapban tett hitet az IMF-típusú diktátumok elutasítása mellett, úgy tudjuk, csak annyit kérdezett: „És Matolcsy még miniszter?”. A kormányfő erre kurtán csak annyit válaszolt: "Miért lenne másként? Nincs akkora változásról szó. Az IMF miatt legfeljebb csak enyhe módosítás jöhet a gazdaságpolitikában".

Dunsztjuk se volt

Lázár János mai parlamenti sajtótájékoztatóján nem beszélt arról, hogy mikor és milyen körülmények között értesült a frakció a tárgyalások felvételéről. A hétfő reggeli ülésükön is csak érintették a kapcsolatfelvételi szándékot, mert Lázár szerint mindaddig nincs miről szólni, amíg nem lehet tudni, hogy milyen konkrét tényekről kell állást foglalniuk. A frakcióvezető szerint a képviselőtársai belátták, hogy ha az IMF-fel 2010 őszén (a Gyurcsány-kormány idején kötött készenléti hitelmegállapodás lejártával) folytatták volna az együttműködést, akkor nem lett volna lehetséges a bankadó, az energiaszektor vagy az élelmiszerláncok különadójának a bevezetése.

Lázár felelősségteljes politikai döntésnek nevezte az IMF megkeresését. Szerinte az, hogy ez a választól érdekeket szolgálja, szerinte azon is látszik, hogy azóta egy kicsit stabilizálódott a forint. Lázár szerint „érdemes meghallgatni, hogy mit mond most az IMF”.

Kövér helyreigazít

Az Országgyűlés elnökét, a Fidesz választmányi elnökét, Kövér Lászlót képviselő ügyvédi iroda a következő helyreigazítási kérelmet juttatta el hvg.hu-hoz. A cikk politikusra vonatkozó állításainak helyreigazítását kérő levelet szó szerint közöljük.

„Helyreigazgatás
 
Lapunk 2011. november 21. napján közzétett ’Matolcsy fejét hiányolta Kövér az IMF-blamázs miatt’ című írásunk címében valótlanul állítottuk, hogy Kövér László az IMF ügy miatt Matolcsy ’fejét hiányolta’. Ehhez képest a valóság az, hogy Kövér László ilyet nem tett.
 
Valótlanul állítottuk továbbá, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a Fidesz elnökségi ülésén a kormányfő-pártelnöktől azt kérdezte: ’És Matolcsy még miniszter?’. Ehhez képest a valóság az, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke sem a kormányfő-pártelnöktől, sem mástól nem kérdezett ilyet.” 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kitüntették Kudlik Júliát

Kitüntették Kudlik Júliát

A EU szankciós keretet fogadott el Törökország ellen

A EU szankciós keretet fogadott el Törökország ellen

Szaúd-Arábiában terrorizmusért elítéltek 38 embert

Szaúd-Arábiában terrorizmusért elítéltek 38 embert

A Porsche megmutatta a 650 lóerős új 911 Turbo S-t

A Porsche megmutatta a 650 lóerős új 911 Turbo S-t

A lakáskiadás még veri a szuperállampapírt, de sok a kockázat

A lakáskiadás még veri a szuperállampapírt, de sok a kockázat

Az összes szupersportkocsiját elővette Gordon Ramsay – videó

Az összes szupersportkocsiját elővette Gordon Ramsay – videó