szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mások mellett Orbán Viktor kormányfő nyitja meg a Kerényi Imre által rendelt festményeket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat több tízmillió forintba került, de ebből a kormányzat állítólag csak „csekély összeggel” vette ki a részét. Azért a többit is az állam állja.

Már majdnem teljesen elkészült a Kerényi Imre által rendelt festményeket bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában – tudta meg a hvg.hu a miniszterelnöki megbízottól. Bár szorít az idő, a Magyar Nemzeti Galéria kommunikációs osztályán még nem tudtak felvilágosítást adni a kiállítás részleteiről (a sajtót december 21-én tájékoztatják majd), ezért Szücs Gézához, az intézmény főigazgató-helyetteséhez fordultunk.

Szücs azt mondta a hvg.hu-nak, a helyzet még most is "necces", és „feszes tempóban” dolgoznak azon, hogy január 2-án a Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című nagykiállítás részeként a Kerényi által szervezett kiskiállítás is megnyíljon egy külön teremsorban. Az intézményvezető a Galéria és a Szépművészeti Múzeum összevonása miatt még azt sem lehet tudni, hogy a Kerényi-féle képeket meddig lehet náluk megnézni, az viszont biztos, hogy a nagykiállítás augusztus végéig látható lesz.

Mint ismeretes, több mint húszmillió forintért rendelt festményeket Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből. A neves és kevésbé ismert kortárs magyar művészek többek között a következő témákat dolgozták fel: Kádár János kora, Nagy Imre újratemetése (ezen a képen szerepel az ifjú, a Hősök terén szónokló Orbán Viktor is), Lovasroham, A Vörös iszap, Új alkotmány születik. Mindegyik művész 1,6 millió forintot kap az alkotásért.

©

Orbán és Schmitt is odaállnak

A január 2-ai kiállításmegnyitón a galéria főigazgató-helyettese, Orbán Viktor kormányfő és Katona Tamás történész is beszélnek majd, de a kiállítás fővédnökeként Schmitt Pál is részt vesz az eseményen. Ahogy Kerényi fogalmazott: a kormányzat részére „szerény ötven meghívót kért”. Ennek ellenére kormányzati forrásokból úgy tudjuk, a Kerényi-féle festményeknek nemcsak az ellenzék részéről, de a kormányzati csapatban is vannak kritikusai: egyesek egyenesen „elszabadult hajóágyúként” tekintenek Kerényi Imrére. A miniszteri megbízott a hvg.hu-nak erről korábban azt mondta: elképzelhető, hogy a jobboldalon is van olyan, akinek eltér a véleménye az övétől, ő azonban nem találkozott még ilyen politikussal. Arról pedig meg van győződve, hogy „mire a folyamat végére érünk, sokaknak tetszeni fog”.

A kiállítás pontos költségeiről sem Szücs György, sem Kerényi Imre nem tudtak pontos felvilágosítást adni. Szücs a hvg.hu-nak azt mondta, mivel nagykiállításról van szó, minimum 30-50 millió forintba kerülhetett a szervezés.

A kormányzat ezekbe a költségekbe csak annyival szállt be, hogy a Kerényi Imre rendelkezésére álló keretből festették át az általa rendelt képek számára berendezett teremsort – mondta lapunknak a miniszterelnöki megbízott. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tárlatot egyébként négy intézmény: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchenyi Könyvtár és az Országos Levéltár összefogásával szervezték meg, de hozzájárult többek között a Munkácsy Alapítvány, a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia is. Ezek az intézmények mindegyike állami költségvetési pénzekből működik.

„Műkincsek között fogunk botorkálni, ezért elképzelhető, hogy több tízmillió forintba került a kiállítás megszervezése” – mondta Kerényi, aki szerint ott lesz többek között a korona, az Aranybulla, a Tihanyi apátság alapítólevele, illetve Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye is, amelyet több mint nyolcvan év után emeltek le nemrég a Parlament egyik faláról egy bonyolult eljárással.

Divat az országjárás

A tizenöt megrendelt festmény mellett harminc gyermekrajzot is bemutatnak, ezeket hétezer beérkezett pályaműből választották ki, Magyarország múltjával, jelenével és jövőjével foglalkoznak, és a miniszterelnöki megbízott szerint szociológiai felmérésként is használhatók.

Kerényi azt tervezi, hogy a kiállítás után országjáró körútra indulnak a képekkel, és csak ezt követően kerülnek majd be a Parlamentbe.  Az alaptörvény hatályba lépését a kiállítás megnyitása után január másodikán este nyolckor egy operagálával ünneplik meg, ahol a koncert előtt Schmitt Pál köztársasági elnök beszél majd.

A kiállítást január 2-án este 18 órakor nyitják meg a Magyar Nemzeti Galériában, ezt délután 17 órakor sajtótájékoztató előzi meg, ahol jelen lesznek az alkotók is. A nagyközönség január 3-tól tekintheti meg a képeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

"Vizuálhorror" - Kerényi Imre nagyot csalódott

Elkedvetlenítették Kerényi Imrét azok az alkotások, amelyeket független fiatal művészek készítettek, reagálva a miniszterelnöki megbízott által 20 millió forintért rendelt festményekre, és tiltakozva az Orbán-kormány kultúrpolitikája ellen. Kerényi számára az elkészült anyag értékelhetetlen, az ellentábor viszont „magyar történelmi vizuálhorrornak” tartja az alaptörvényt népszerűsítő festményeket.

hvg.hu Itthon

Orbánból „szent lett és bohóc”, Kerényiből egy ló feje - galéria

Bár korábban nyitottnak mutatkozott, Kerényi Imre mégsem jelent meg az általa rendelt festményekre válaszképpen született művek kiállításmegnyitóján. A reakció sem lett apolitikus: Orbán Viktortól Budaházy Györgyön át Gyurcsány Ferencig mindenki fel-felvillant egy-egy maró, vagy kevésbé éles kritika tárgyaként. Kerényi mellett, korábbi ígéretével szemben végül egy tucat alkotó is távol maradt az eseménytől.

Tossenberger Adél Itthon

Dedikált Kerényi-album járhat a sikeres érettségiért

Ha tehetné, Kerényi Imre is vásárolna két-három festményt az új alkotmány díszkiadványának illusztrációjához megrendeltek közül. A kiadvány 10 ezer forintba kerül majd, a festményeket pedig a Magyar Nemzeti Galériában állítják ki először. Bár kormányzati oldalról is kritizálják munkásságát, Kerényi erről nem tud. Meg van győződve, hogy a végén a kétkedőknek is tetszeni fog az eredmény.

MTI/hvg.hu Itthon

Fotók: most lett teljes a Kerényi-kollekció

Elkészültek a hiányzó alkotások is a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott felkérésére a magyar történelem elmúlt 150 évének kiemelkedő eseményeit megörökítő festménysorozatból, amely a millenniumra készült ötven alkotás mellett az új alaptörvény díszkiadását illusztrálja majd.

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”

Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója