szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még karácsony előtt levelet küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, ebben "alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba" - erősítette meg kedden Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, hozzátéve, "a miniszterelnök természetesen a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre".

A Népszabadság internetes oldala kedden számolt be arról, hogy december 23-án terjedelmes levelet küldött az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton a magyar kormányfőnek. A lap szerint az amerikai diplomácia vezetője a magyar demokratikus intézményrendszer szisztematikus leépítésével kapcsolatban fejti ki véleményét, miután a tengerentúli sajtó már hetek óta visszhangzik az Orbán-kormány törvényalkotási ámokfutásának újabb és újabb epizódjaitól.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a levél megerősíti az elmúlt hetekben többször hangoztatott amerikai aggodalmakat a bíróságok függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatban. Új bírálati elemként felbukkan, hogy a Klubrádió frekvenciáját másnak ítélték. A lap egyik forrása megjegyezte, „több alkalommal is jeleztük aggodalmunkat, hogy az alkotmány nagyszabású reformjában is megőrződjék az egyéni szabadságjogok, illetve a fékek és ellensúlyok rendszere, és a változtatásokat átláthatóan, a szükséges viták nyomán hajtsák végre”.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, a levél tartalmáról elmondta, abban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba".

Az amerikai nagykövetség nem erősítette meg az Orbán Viktornak címzett levél hírét kedden az MTI-nek. "Ezt sem mi, sem Washington nem fogja megerősíteni" - közölte a diplomáciai képviselet. Hozzátette, hogy a nagykövetség nem ad tájékoztatást a washingtoni külügyminisztérium diplomáciai kommunikációjáról, és ahhoz nem fűz megjegyzést.

Hillary Clinton budapesti látogatásán a Parlamentben
©

A nagykövetség kitért arra: az Egyesült Államok többször kifejezte aggodalmát a magyar alkotmány lényegi reformja miatt, jelezve, hogy a személyi szabadságjogokat, valamint a szükséges fékek és ellensúlyok rendszerét meg kell őrizni. "Fontos, hogy ezeket a változtatásokat megfelelő átláthatóság jellemezze, és vita kísérje" - közölte a nagykövetség.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis októberben szóbeli tiltakozó diplomáciai jegyzéket, demarsot adott át a magyar kormányfőnek, amely sérelmezi a demokratikus intézményrendszer elleni fellépést, ahogy azt is, hogy az Orbán-kormány láthatóan ügyet sem vet az emiatt megfogalmazódó nyugati bírálatokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
George Clooney nem mondott szépet Orbán Viktorról

George Clooney nem mondott szépet Orbán Viktorról

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire