szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába mentek el legalább százezren a kormányt támogató szombati Békemenetre, nem valószínű, hogy a Fidesz a jövőben áttérne az utcai politizálásra – mondták a hvg.hu-nak fideszes politikusok. Az MSZP viszont az utca felé veszi az irányt.

Noha a szombati demonstráció kezdetekor még csak néhány ezer embert lehetett látni a Hősök terén és környékén, ahogy elindult a Békemenet, a tömeg egyre duzzadt. Azt, hogy valójában mennyien voltak végül a Kossuth téren és környékén, nehéz megállapítani, az ilyenkor szokásos „számháború” ugyanis most sem maradt el: vannak, akik több tízezer, mások százezer, a Belügyminisztérium 400 ezer, a szervezők egymillió emberről beszéltek. „Nem volt meglepetés, hogy szombaton ilyen sokan demonstráltak a kormány mellett. A választók részéről már hetekkel ezelőtt érkezett egy ilyen megmozdulásra igény” – mondta a hvg.hu-nak Harrach Péter. A KDNP-s politikus szerint szó sincs arról, hogy a kormánypárt azért nem vállalta közvetlenül a demonstráció szervezését, mert tartott az esetleges kudarctól.

„Ez nem teszt volt. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a választókkal, sok egyéni képviselőnk van, mindenki járja a körzetét” – magyarázta Harrach. Mint mondta, hiába mentek el nagyon sokan a Békemenetre, a kormánypárt nem tervezi, hogy az utcán folytatná a politizálást. „A dolog természetével ellentétes lenne, ha egy utcai demonstrációsorozatot a kormány szervezne maga mellett. Ez az ellenzék terepe. De ha az ellenzék ebben erős, akkor meg kell mutatnunk, hogy mi erősebbek vagyunk” – mondta. A KDNP-s politikus megjegyezte azt is, hogy miközben szerinte az Operaháznál tartott ellenzéki tüntetésen a „gyűlölet kultúrája” volt jelen, a most szombati demonstráció nyugodt volt. „Az Operaháznál olyan indulatok szabadultak fel, amelyek nem az utóbbi hónapok, évek történései során raktározódtak el, hanem mélyebbről fakadnak” – közölte. (Ennek ellentmond, hogy az ATV stábját például megdobálták a Békemeneten, az Operaháznál pedig éppen az „ellentüntetőként” megjelenő neonácik támadtak LMP-s aktivistákra és szocialista politikusokra, a köztárasasági alkotmány védői között nem volt agresszió.)

Kattintson, nézze meg a békemenet képeit!
©

Révész Máriusz: önmérsékletet kell tanúsítani

A fideszes Révész Máriusz sem tartja valószínűnek, hogy a kormánypárt mostantól rendszeresen az utcára vinné azokat, akik támogatják. „A kormánypártnak kormányoznia kell, nem utcai demonstrációkat szervezni” – osztotta Harrach Péter véleményét. Révész szerint a Békemenet azért is lehetett ilyen sikeres, mert az országot ért nemzetközi bírálat „kicsit kontraproduktív volt”. „Néhány dologban kétségkívül igaza volt az ellenzéknek, de a végén már olyan zöldségeket hordtak össze, ami egyáltalán nem volt igaz” – mondta az országgyűlési képviselő. Révész – némi önkritikát is gyakorolva – közölte: reméli, hogy az elmúlt időszakból mind a kormánypárt, mind az ellenzék tanult valamit. „Egyfelől az idehaza tapasztalható éles szembenállás nemzetközi szinten is árt Magyarországnak. Másfelől a kormánypártoknak is nagy önmérsékletet kell tanúsítaniuk” – mondta.

Ha a Fidesz nem is, az MSZP az utcában látja a jövőt. „A parlament házszabályát úgy változtatta meg a Fidesz, hogy a demokratikus ellenzéknek egyszerűen nincs más választása” – jelentette ki a hvg.hu-nak a szocialista Nyakó István, aki az Operaház előtt szervezett tüntetésen maga is részt vett. „Újra fel kell fedezni a politizálás azon terepét, ami az operaházi tüntetéskor jól látszott” – közölte. Mint mondta, „gyáva magatartás lenne a legnagyobb ellenzéki párt részéről, ha nem menne az utcára”.

Önmagát csaphatja be a Fidesz

Ahogy egyre inkább evidenciává válik a közbeszédben a komolyan vehető közvélemény-kutatások révén, hogy a Fidesz támogatottsága jelentősen csökkent, úgy válik egyre fontosabbá a kormány számára, hogy látványosan, „közvetlenül” is megmutassa saját támogatottságát – ezt már Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója válaszolta arra a kérdésünkre, lenne-e politikai haszna a kormánypárt számára a Békemenethez hasonló demonstrációt szervezni. Krekó szerint persze ahhoz, hogy sok támogatót utcára tudjon hívni a Fidesz egy-egy alkalommal, nem szerencsés folyamatos demonstrációval kifárasztani a szimpatizánsokat, ebben az évben például – a tavalyi Fidesz-gyűlés elmaradása miatt amúgy is „bizonyítási kényszer alá helyezett” – március 15. és október 23. tűnik esélyes időpontnak.

Krekó Péter szerint a Fidesz továbbra is hatékony a szervezett tömegmozgósításban, de ennek korlátja lehet a jövőben a várhatóan tovább csökkenő tömegtámogatottság. „Valóban sokan vettek részt a kormánypárti felvonuláson, de ha a Fidesz ebből azt a következtetést vonja le, hogy továbbra is létezik a 2010-es választásokon tapasztalható támogatottsága, és nincs szüksége politikai irányváltásra, akkor saját magát csapja be a legjobban” – véli az elemző.  Szerinte a tüntetések résztvevői, a politikailag hiperaktív választók csak a kisebbséget képviselik a bal- és a jobboldalon egyaránt.

„Egy tömegfelvonulás mindenképpen a leglátványosabb demokratikus formája a politikai erődemonstrációnak és figyelemfelkeltőbb lehet, mint más eszközök. Jól látszik ráadásul az eseményeket követő számháborúkból, hogy most ez vált az ellenzék és a kormány közötti versengés sikerének fokmérőjévé” – mutat rá Krekó Péter. Ugyanakkor „a hatékony tömegmozgósítás rendszerint nem valamiért, hanem inkább valami ellen” alkalmazható. „Kormányoldalról csak akkor tartható fenn ennek intenzitása, ha van ellenségkép; jelenleg a gyenge támogatottsággal bíró ellenzék nem is elég ehhez, ezért van szükség külső ellenségre, például a ’gyarmatosító' Európai Unióra” – mondta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A külföldi sajtó a szombati békemenetről

A The New York Times című amerikai lap internetes oldalán az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatban lehetséges lépéseiről jelentetett meg írást, míg a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német újság Orbán Viktor miniszterelnökről közölt portrét, a BBC a honlapján foglalkozott a szombati budapesti Békemenettel, a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap párhuzamot von a magyar és a lengyel kormány döntései között.

MTI Itthon

Békemenet - Fidesz: szánalmas az MSZP vergődése

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint az MSZP vasárnapi - az Operaház előtti január 2-ai demonstráció rendőri biztosításáról szóló - közleménye "szánalmas vergődésre" utal.

hvg.hu Itthon

Lökdösődtek az Opera előtt

Információink szerint egy provokátor egy magyar zászlóval és az alaptörvény egy példányával megpróbált némi zavart kelteni az Operaház előtti civil és ellenzéki tüntetésen. Többen vitatkozni kezdtek vele, lökdösődtek, ám a rendezők végül lenyugtatták a jelen lévőket.

hvg.hu Napi merítés

Békemenet: optikai siker, ám a kormány kiszolgáltatott marad

Magyarország csak akkor lehet az unió stabil együttműködő része, ha a jobb- és baloldalon is többségi támogatást élvez az EU-tagság. Egy elhúzódó és elmérgesedő konfliktus alapjaiban kezdheti ki a nyugatos orientáció támogatottságát a jobboldal hazai hangadóinak körében – véli Miklósi Zoltán a szuveren.hu-n.

hvg.hu Itthon

Óriási tömeg, tumultus az Operaház előtt - percről percre

Civil szervezetek és ellenzéki pártok szerveztek demonstrációt a budapesti Operaház elé hétfő estére, miközben az épületben a kormány az új alaptörvény életbelépését ünnepelte. A hvg.hu percről percre tudósított az eseményekről.

Budapest és Pécs is Európa zöld fővárosa lenne

Budapest és Pécs is Európa zöld fővárosa lenne

Putyin szerint az emberiség ismét a barlangban találhatja magát

Putyin szerint az emberiség ismét a barlangban találhatja magát

Németh Sándor: Korábban jómagam is foglalkoztam a jógával

Németh Sándor: Korábban jómagam is foglalkoztam a jógával

Belenéztek Karácsony, Tarlós és társaik zsebébe és ezt találták

Belenéztek Karácsony, Tarlós és társaik zsebébe és ezt találták

Fának csapódott és meghalt egy autós Bakonypéterdnél

Fának csapódott és meghalt egy autós Bakonypéterdnél

Mentőt hívott egy idős nő, de aztán rájött, hogy kezdődik a Dallas

Mentőt hívott egy idős nő, de aztán rájött, hogy kezdődik a Dallas