szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány melletti békemenetet hirdettek szombat délutánra, eközben a civilek Schmitt Pál ellen tüntettek a Várban. A Hősök terétől indult, több tízezres menetben angol és magyar nyelvű, a kormányt éltető és a nyugatot támadó feliratú transzparensek voltak láthatóak tudósítóink beszámolói szerint. A Kossuth tér megtelt a tüntetőkkel, akiket hatalmas buszmenet követett. Vidékről és a Felvidékről, illetve Romániából is sok demonstráló érkezett, javarészt idősek.

1 2 3
Sorrend megfordítása

A köztévé rendkívüli műsorban számol be

Az Este rendkívüli kiadással jelentkezik a köztévén a "400 ezres" békemenetről - közölte műsorában az m1. Az MTVA közleményben is meghirdette a műsort.

BM: 400 ezer demonstráló volt

A békemenet befejeződött, a békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt - közölte a Belügyminisztérium. A közlemény szerint emberemlékezet óta Magyarországon ekkora tömeg még nem demonstrált a kormány és politikája mellett. Rendőri intézkedésre nem volt szükség.
Nagyítás-fotógalériánk a békemenetről - kattintson a képre!
©

Csiba Gábor közleményben köszönte meg a túrát

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért közleményt adott ki a demonstráció után. Mint írják, "Dr.  Csiba Gábor  a  Stratégia Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a mai napon, a BÉKEMENET erejét látva és annak  részeseként, támogatását és köszönetét nyilvánítja ki a  kormány iránt".

Vége

A demonstrálók felszállnak a buszokra, oszlik a tömeg. Az Andrássy úton megindult a forgalom.

Nagyítás-fotógalériánk a békemenetről - kattintson a képre!
©

Hatalmas buszmenet követi a tüntetőket

A tömeg vége most kanyarodott be az Alkotmány utcába. A tömeget lépésben kísérik azok a buszok, amelyekkel feljöttek a fővárosba, és feltehetően a rendezvény után azonnal viszik őket vissza. A járművek a Bajcsy Zsilinszky út nagy részét elfoglalják, közöttük rendőrautókat látni. Tudósítónk körülbelül száz buszból álló menetről számolt be (ezt rendőrök is megerősítették), van, ahol két sorban állnak egymás mögött a buszok.

A buszok között több román rendszámú is van, az MTI beszámolója szerint a felvidékiek mellett sokan érkeztek Erdélyből. Polgármesteri hivatalok buszait is lehet látni, illetve az Alba Volántól is sok bérelt jármű érkezett.

Az egyik buszvezető azt mondta a hvg.hu tudósítójának, hogy nem lépésben jöttek, hanem akkor indultak el, amikor szóltak nekik, és rendőri felvezetéssel mennek. A Bajcsy-Zsilinszky utat lezárták a rendőrök.

Nagyítás-fotógalériánk a békemenetről - kattintson a képre!
©

 

"Ez volt az évtized tüntetése"

Úgy volt, hogy bevárják a tömeget, de a szervezők azt mondták, hogy megtelt a Kossuth tér, ezért nem várnak tovább. A menet vége ekkor a Bazilikánál volt. Bencsik András felmutatta az alkotmány egy példányát, Bayer Zsolt pedig azt mondta, a szeretet erősebb a gyűlöletnél.

Mint fogalmaztak, megmutattuk a kormánynak hogy nincs egyedül, Európának, hogy nem vagyunk hajlandóak diktátum szerint élni, és ezt az orzágot soha nem fogjuk odaadni. Ezután elénekelték a Szózatot, majd azt kérték a résztvevőktől, hogy hagyják el a helyszínt, hogy a további érkezők is elénekelhessék a Szózatot.

Széles Gábor is magához ragadta a mikrofont és azt mondta ez volt az évtized tüntetése.

A szervezők szerint egymillióan vannak

A Kossuth téren Bencsik András és Bayer Zsolt beszélt a tömeghez. Azt mondták, egymillióan vannak összesen és ezt a televízió is bemondta. Megköszönték az embereknek, hogy eljöttek. Külön köszönetet mondtak a demonstráción részt vevő lengyeleknek.

Tudósítóink szerint is sokan vannak a demonstrálók, de az eddigi becslések inkább több tízezres vagy százezres tömegről szóltak. Mindenesetre a tömeg olyan nagy, hogy a Kossuth térre nem is biztos, hogy befér. A szervezők arra kérték a tüntetőket, hogy várják meg míg a tömeg vége is odaér.

Bencsik András beszél a tömeghez - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A Magyarok Világszövetsége is demonstrál

A Nagy Imre szobornál a Kossuth téren a Magyarok Világszövetsége is tüntet, mintegy 30 ember. A rendőrség azonban elzárja őket a békemenettől.

A Kossuth téren a menet eleje

A menet eleje odaért a Kossuth térre. Többen azt skandálják: „Viktor”.

Nagyítás-fotógalériánk a békemenetről - kattintson a képre!
©
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell

Feltalálták a napelemet, amihez már napsütés sem kell

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet” – Testamentum címmel jelent meg az új Omega-album

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet” – Testamentum címmel jelent meg az új Omega-album

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez