szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az MTVA törvényellenesen tagadta meg a Magyar Televízió Kunigunda úti székházára vonatkozó opciós szerződés kiadását a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete szerint.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön ítéletet hirdetett az Átlátszó és az MTVA közötti perben. A harmadik tárgyaláson hozott ítélet alapján az MTVA törvényellenesen tagadta meg a Magyar Televízió Kunigunda úti székházára vonatkozó opciós szerződés kiadását. Hiába hivatkozott az MTVA arra, hogy a székház-szerződés minősített adatot tartalmaz, ténylegesen minősítésre nem került sor – sem korábban, sem a folyamatban lévő per idején kezdeményezett eljárásban – írja az atlatszo.hu.

Hiába hivatkozott az MTVA arra, hogy a székház-szerződés döntés-előkészítéssel összefüggő adat, a bíróság egyetértett azon álláspontunkkal, hogy az aláírt szerződés már maga egy döntés, ami magától értetődően szolgál további döntések alapjául. Hiába hivatkozott az MTVA arra, hogy a székház-szerződés üzleti titkot képez, a bíróság úgy ítélte meg, hogy kizárólag a szerződésben szereplő biztonsági intézkedések (pl. biztonsági szolgálat elhelyezése), illetve az üzemeltetési know-how kitakarására van mód. Az ítélet nem jogerős, az alperes a kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetése 48 órán belül saját honlapján nyilvánosságra hozza a Kunigunda útjai székház adásvételi szerződését - közölte az alap kommunikációs igazgatósága pénteken azt követően, hogy a bíróság erre kötelezte a céget. Az MTI-nek megküldött közlemény szerint az összehasonlíthatóság biztosítása érdekében nyilvánosságra hozzák a 2007-ben, az akkori vezetés által megkötött bérleti szerződést is.

A döntést az MTVA vezérigazgatója megelégedéssel vette tudomásul, a közlés szerint Böröcz István azt mondta: ritka eset, amikor annak örülünk, ha a bíróság a velünk szemben állónak ad igazat. Bejelentette azt is, az MTVA nem fog fellebbezni a határozat ellen.
A vezérigazgató fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a legteljesebb nyilvánosságra törekednek minden szerződés ügyében, szemben a korábbi gyakorlattal. "Az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mire költjük a pénzüket. Nekünk pedig fontos, hogy megmutassuk, hatékonyan, takarékosan és fegyelmezetten gazdálkodunk" - mondta Böröcz István.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett szerződés azt mutatja, a mai áron számolva 93 milliárd forinttal olcsóbban veszik meg a székházat, mintha a 2007-ben negyven évre megkötött szerződést folytatták volna. Nem is értem, hogy gondolták ezt az akkoriak - fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált