szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hungarista és neonáci fiatalok "a nemzeti szocializmust éltetve" emlékeztek a 67 évvel ezelőtti budavári kitörési kísérletre szombat délután Budapesten, a Normafánál.

A többségében fekete dzsekit, fehér fűzős bakancsot viselő, kopaszra nyírt résztvevők "jelképes hadrendbe" álltak a XII. kerületi Normafánál, a Jánoshegyi út végénél lévő parkoló mögötti réten egy fekete molinó mögött, amelyre németül az volt írva, "védd a nemzeti szocializmust". Az ott összegyűlt mintegy négyszáz ember közül többen külföldről érkeztek. A számukra hagyománnyá vált rendezvényt azért tartották, hogy megemlékezzenek 1945. február 11-éről, amikor a budai Várban rekedt német és magyar katonák megpróbáltak kitörni a szovjet hadsereg ostromgyűrűjéből.

Az általuk "becsület napjának" nevezett eseményen angolul, németül és magyarul is felszólaltak. A magyar szónokok a nemzeti szocializmust éltették és "a fehér faj" felsőbbrendűségét hirdették, illetve a "cionista hatalom" elleni harcra buzdították elvbarátaikat.
A megemlékezés végén megkoszorúzták a kitörésben elesett katonák jelképes sírját, egy általuk vitt fakeresztet, amelyre egy világháborús német katonai sisakot tettek. A fejfára azt írták: vér és becsület.

A Normafánál tartott megemlékezés előtt a budai Várban, a Kapisztrán-emlékműnél tartottak hasonló megemlékezést. A rendezvényen rendőri intézkedés nem volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonul Fekete László

Visszavonul Fekete László

Anglia visszaáll a járványkészenléti rendszerre, de máshogy

Anglia visszaáll a járványkészenléti rendszerre, de máshogy

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat