szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cáfolja a Schmitt Pál államfői programjaival kapcsolatos, a Blikk hétfői számában megjelent több állítást a Köztársaság Elnöki Hivatal (KEH).

"A KEH sajtóosztálya megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az egyik napilap Schmitt Pál köztársasági elnökről megjelent írásában (Blikk, 2012. február 20.) több olyan állítást közöl, amelyek nem felelnek meg valóságnak" - áll az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

"Az állításokkal ellentétben" tájékoztatásul közölték: a KEH honlapján közzétett adatok alapján Schmitt Pál a 2011-es évben több mint háromszáz programon vett részt, valamint, hogy egy operaházi jótékonysági koncerten való részvételét már az előző napon feltüntették a hivatal honlapján. A KEH szerint az összehasonlító számadatok sem felelnek meg a valóságnak, hiszen a köztársasági elnök 2011. február 18-áig tizenegy, 2012. február 18-áig pedig tíz programon vett részt, szemben az újság által közölt kilenc és kettő alkalommal.

A cikkben szereplő - táblás tüntetőket ábrázoló - fotó a lap állításával ellentétben nem Debrecenben, hanem Egerben készült 2012. január 19-én - írták a közleményben. A KEH közölte, a lap főszerkesztőjétől levélben kérik a helyreigazítást.

A Blikk hétfői számában Schmitt döntött: visszavonul címmel közölt írásban az olvasható: az előző évben az államfőnek havonta 5-9 nyilvános programja volt, az elmúlt egy hónapban csak három. Az újság szerint csak utólag került fel a KEH honlapjára, hogy Schmitt Pál részt vett egy gálaesten az Operában. A lapban megjelent táblázat szerint Schmitt Pálnak 2011 februárjában kilenc, míg idén februárban két programja volt.

A Blikk emlékeztetett arra, hogy a hvg.hu január 11-én írta meg, hogy Schmitt Pál 1992-es, 215 oldalas disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. "Az államfő korábban rendszeresen találkozott az emberekkel, a plágiumvád óta azonban látványosan csökkentek programjai" - fogalmaztak a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen

Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye