szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Új helyre kerülhet a Corvinus Egyetem központi, Fővám téri épületének aulájában található Marx-szobor – értesült a hvg.hu. A felsőoktatási intézmény rektora, Rostoványi Zsolt elismerte, hogy ez felvetődött, mivel az egyetemnek "új corvinusos identitást", s ezzel együtt új jelképet keresnek. A rektor később visszavonta a hvg.hu-nak adott nyilatkozatát.

Több mint egy hónappal ezelőtt érdeklődtünk a Budapesti Corvinus Egyetemen arról, hogy igaz-e az az információnk, miszerint felmerült az intézmény vezetői körében a Fővám téri központi épület aulájában található Marx-szobor áthelyezése. Február 29-én a Corvinus első embere a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy mivel a korábbi Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, majd Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem 2004 óta Budapesti Corvinus Egyetemként működik a kertészeti egyetemmel összevonva, úgy érzik, a változásnak az intézmény jelképében is ideje lenne megnyilvánulnia.

Rostoványi Zsolt megjegyezte azt is, hogy a "budai és a pesti campus összetartozását, valamint a kari identitások mellett a corvinusost erősítő jelkép" megtalálása szerepelt rektori programjában is. Ennek alapján úgy gondolta, az egyetem neve alapján a humanizmusnak, a reneszánsz korszaknak és a reneszánsz embernek megfelelően egy Mátyás király-szobor vagy a Corvinák lennének a legalkalmasabbak szimbólumnak.

Jövőre már nem látja a diplomaosztót?
©

A rektor hangsúlyozta azt is, hogy a Marx-szoborral neki személy szerint semmi baja nincs, mert az is a múlthoz tartozik, amit nem szabad megtagadni, de mindenképpen úgy gondolják, hogy a Corvinus Egyetem fő helyén az intézmény szimbólumának kell helyet kapnia. Ebből adódóan a szobor új helyre kerülne. Egyelőre azonban még nem tudják, mi lenne az új szimbólum, ugyanis mindez csak terv. Főleg – mint Rostoványi Zsolt megjegyezte –, mivel számolniuk kell azzal is, hogy az alkotás esetleges áthelyezése jelentős összeget tehet ki. (A rektor egyébként a korábban adott nyilatkozatát visszavonta, így csak összefoglaltuk az általa mondottakat – a szerk.)

Egzotikum, de...

A tervről megkérdeztünk néhány ismert közgazdászt is, aki még a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett. Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, a Corvinus Gazdaságpolitikai Tanszékének vezetője egyetértett azzal, hogy a Marx-szobornak ma már nem a főépület domináns helyén kellene lennie.

„Nem hallottam még erről az elképzelésről, de szívemből szól, mert bár Marx közgazdaságtudományi jelentőségét elismerem, és a szoborral sincs semmi bajom, úgy gondolom, máshová kellene áthelyezni” – mondta a hvg.hu-nak. Az egyetemi tanár szerint ugyanis az aulában, ahol a modern közgazdaságtudományra és a demokráciára esküsznek fel a hallgatók, már másik szobor állhatna Marx Károlyé helyett. „Persze a külföldieknek egzotikum az alkotás, de más hely méltóbb lenne a szobornak.”

Jó helyen van

Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár a hvg.hu-nak azt mondta, hogy szerinte jó helyen van a szobor ott, ahol van. „Ránk, magyarokra jellemző, hogy könnyen átesünk a ló másik oldalára” – jegyezte meg.

„Korábban Marx Károly volt az Isten, mindent ennek az eszmének kellett alárendelni. Társadalomtudós és közgazdász volt, akire sokszor hivatkozom, de úgy, hogy kritikával is illetem. Úgy vélem, hogy Marx szobra megfér az aulában található többi szobor mellett.”

Mellár Tamás hangsúlyozta, hogy nem ez az alkotás számít az egyetem karaktere szempontjából, hanem az, hogy milyen a Corvinuson oktatók kutatási tevékenysége, illetve, hogy milyenek a hallgatók. Hozzátette: a Marx-szobor eddig sem befolyásolta az egyetem életét, se pozitív, se negatív irányba. „Egy új szimbólum esetében valószínűleg ugyanez lesz a helyzet. A fontos az, hogy mi van az emberek fejében” – hangsúlyozta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Megmarad a Corvinus, szigor vár a diplomázókra - íme Hoffmann terve

Nyilvánosságra hozta az oktatási államtitkárság a felsőoktatási törvény tervezetét. Az előzetes hírekkel szemben nem szűnne meg a Corvinus egyetem sem, csak azok, amelyeket beolvasztanának a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe. A jövőben az abszolutórium után öt év állna a hallgatók rendelkezésére a záróvizsga letételére.

eduline.hu Karrier

Megmenekül a Corvinus Egyetem, vagy mégis feldarabolják?

„Nem vagyok benne biztos” – így válaszolt a Corvinus rektora egy keddi kerekasztal-beszélgetésen arra a kérdésre, mire számít, megmarad-e az egyetem. Mészáros Tamás nem ok nélkül hezitált, a kilátások egyszerre biztatóak és aggasztóak: bár a felsőoktatási tervezet legújabb változata az állami intézmények között említi a Corvinust, a kormány bármikor átrendezheti a felsőoktatási intézmények hálózatát.

eduline.hu Karrier

"Egy-két pofon biztos lesz" - interjú a Corvinus Egyetem leköszönő rektorával

Hiába sorolták fel az összes állami egyetemet és főiskolát az új felsőoktatási törvényben, a kormány előbb-utóbb hozzányúl majd az intézményekhez – mondta az eduline.hu-nak Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, aki úgy tudja, a gazdasági szakokon is lesznek államilag finanszírozott helyek. Igaz, jóval kevesebb, mint eddig volt.

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Miért énekel ma B. B. King a Google főoldalán?

Miért énekel ma B. B. King a Google főoldalán?

Megszólalt a Líbiában megsérült magyar fotós: két méterre csapódott be mellé a rakéta

Megszólalt a Líbiában megsérült magyar fotós: két méterre csapódott be mellé a rakéta

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Kalifornia kormányzója: A fiatalok járványa az elektromos cigaretta használata

Kalifornia kormányzója: A fiatalok járványa az elektromos cigaretta használata

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya