szerző:
hvg.hu

Réthelyi Miklós továbbra is - egészen május végéig - igényt tart a Semmelweis Egyetem lemondott rektorának munkájára - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter hétfőn hivatalában fogadta Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem rektorát – tette közzé Nefmi.

A miniszter a találkozón tájékoztatta a rektort, hogy nem ért egyet azzal a döntésével, hogy beadta lemondását, és – a törvények adta lehetőséggel élve – igényt tart arra, hogy május 31-éig végezze munkáját. A miniszter – mint az egyetem egykori rektora is – fontosnak tartja az ott folyó munkát, és az átadás-átvétel zavartalan lebonyolítását, amely a jelenlegi rektor feladata.

SE: még nem érkezett meg a miniszter válaszlevele

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint Réthelyi Miklós hétfőn 15 órára hívta hivatalába Tulassay Tivadar, és a rektor lemondásáról tárgyaltak. A miniszter jelezte, hogy két hónapos felmondási idő kitöltését fogalmazza meg az ide kapcsolódó válaszlevelében. A hivatalos válaszlevél a Semmelweis Egyetemre egyelőre nem érkezett meg – derül ki az intézmény rövid közleményéből.

Mindez azt jelenti, hogy ha Réthelyi nem fogadja el a rektor lemondását, akkor Tulassaynak az új rektor beiktatásáig maradnia kell a poszton. Tulassay egyébként lemondásával elvesztette a lehetőséget a rector emeritus címről, amelyet maga alapított, és havi félmillió forinttal jár. A Semmelweis Egyetem 75/2003-as határozata szerint ugyanis erre a címre az jogosult, aki két cikluson keresztül volt rektor, és megbízatása nem lemondással, visszahívással vagy a halálával szűnt meg.

Előzmények

Tulassay egy vasárnapi háttérbeszélgetésen jelentette be, hogy távozik a posztjáról. A rektor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vele szembeni bizalomvesztésével indokolta távozását, egyben kijelentette: etikailag, szakmailag és jogilag is magáénak érzi és támogatja az egyetem szenátusának Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonásáról szóló döntését.

A Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsának indítványára az egyetem szenátusa csütörtökön megvonta a köztársasági elnöktől a doktori címet.

Tulassay Tivadar
©

A rektor szerint Schmitt Pál plágiumügyének kezelése során a SE-t fenntartó Nefmi részéről bizalmatlanságot észlelt a személye iránt, ezért hétfőn Rethelyi Miklós miniszternek levélben jelenti be döntését. A személyével szembeni bizalmatlanságról Tulassay Tivadar azt mondta: Réthelyi Miklóssal már az egyetem tényfeltáró bizottságának működése során közölte, hogy a bizottság jelentését állásfoglalást kérve meg fogja küldeni neki, a miniszter ennek ellenére felbontatlanul küldte vissza a jelentést a rektori hivatalba.

Tulassay szerint az egyetem doktori tanácsa és a szenátus az egyetlen helyes döntést hozta, nem csupán etikai, de gyakorlati szempontból is. Az intézménynek évi 7 milliárd forint bevétele van fizetős külföldi hallgatókból, az ő bizalmuk megtartása stratégiai kérdés az egyetem számára. „Így is óriási a renoméveszteség, de a doktori tanács és a szenátus legalább kármentést tudott végezni” – szögezte le a rektor, egyértelművé téve: a maga részéről mindkét döntéssel azonosul.

A döntési folyamat során azonban Réthelyi Miklós miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár részéről a személyével kapcsolatban olyan „gyökeres bizalomvesztést” érzékelt Tulassay, ami szerinte a továbbiakban kárt okoz az általa kilenc éve vezetett egyetemnek. Ezért célszerűnek tartja hétfőn átadni az egyetem vezetését Szél Ágostonnak, a csütörtöki szenátusi ülésen július elsejei hatállyal megválasztott rektornak.

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezen felül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása. Kisdoktori címének visszavonása után Schmitt Pál április 2-án jelentette be, lemond köztársasági elnöki posztjáról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már az ENSZ-ben is téma a Gyöngyöspata-ügy

Már az ENSZ-ben is téma a Gyöngyöspata-ügy

Varga Zoltán veszi át Gréczy Zsolt mandátumát

Varga Zoltán veszi át Gréczy Zsolt mandátumát

Bocsánatot kért Schobert Norbert, igaz, nem mindenért

Bocsánatot kért Schobert Norbert, igaz, nem mindenért

Üzenet jött Brüsszelből Orbán Gyöngyöspatáról tett kijelentései miatt

Üzenet jött Brüsszelből Orbán Gyöngyöspatáról tett kijelentései miatt

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Ahány foka, annyiféle: izgalmas lépcsőt barkácsolt a MÁV Tatán

Ahány foka, annyiféle: izgalmas lépcsőt barkácsolt a MÁV Tatán