szerző:
Kapcsándi Dóra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedden megszűnt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a VIII. és a XVII. kerületben. A gyűjtést végző cég a magas üzemanyagköltségekkel és a támogatás hiányával magyarázza döntését honlapján. Közben a családi házas övezetekben egy kínai cég próbál betörni a piacra. Ha sikerül is neki, csupán rövid ideig működhet. 2013. március 1-jétől ugyanis a közterület-fenntartó valamennyi kerületben házhoz megy a külön gyűjtött papír-, műanyag- és fémhulladékért.

Meglepő felismerés várta a VIII. kerületi lakosokat a héten, amikor ki akarták dobni a szemetet. A szelekítv kukákat ugyanis egyik napról a másikra mindenféle értesítés nélkül elvitték.

A VIII. és a XVII. kerületben épp kedden fejezte be tevékenységét a 2009. áprilisa óta dolgozó Recycle Hungary Kft. A cég illetékesét ebben az esetben sem sikerült elérni, telefonos megkeresésünkre azt az információt kaptuk, hogy a cégvezetők már nem járnak be az irodába. David McCall, a kft. ügyvezetője a társaság honlapjára kitett nyilatkozatában arra hivatkozik, hogy a szelektív hulladékgyűjtés veszteségessé vált, miután az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ), amelynek feladata a szelektív hulladékgyűjtés támogatása, nem szerződött velük. Az OHÜ honlapján ugyanakkor azt írták, hogy a partnereket közbeszerzés útján választják ki, a változatosság kedvéért ebben az esetben sem értünk utol senkit, aki nyilatkozhatott volna arról, volt-e tender, és ha igen, ki a nyertes.

Nem maradnak azonban sokáig hulladékszállító nélkül az érintett kerületek. 2013. március 1-jétől ugyanis a a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. Budapest valamennyi kerületében házhoz megy a szelektív hulladékért.

Négy kerületben bevált

Jelenleg négy kerületben működik a házhoz menő rendszerben a szelektív hulladékgyűjtés: az FKF Zrt. a helyi önkormányzatokkal való megállapodás értelmében a VII., IX., XI. és XIII. kerületi társasházakhoz kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkből viszik el a külön gyűjtött papír, műanyag és fém hulladékot. A szolgáltatást egy 4,3 milliárdos európai uniós pályázaton nyert forrásból biztosítják, a hiányzó 800 millió forintot pedig az FKF biztosítja – mondta a hvg.hu-nak Szűcs Panni, az FKF-et is magában foglaló Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK Holding) kommunikációs vezetője.

©

Budapesten jelenleg ezer szelektív hulladékgyűjtő sziget működik, azonban ez a módszer kevésbé hatékony, egyrészt, mert a lakók nem viszik el távolabbra a hulladékot, másrészt a "hajléktalanok rendszeresen felborogatják a kukákat, illetve sok panasz érkezik, hogy a tárolók mellé illegális hulladékot is elhelyeznek". „Évi egymilliárd forintba kerül csak az illegális szemét elszállítása” – tette hozzá.

Gáz

A jövő évben induló programról Szűcs Panni elmondta: a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéshez a jelenlegi dízel kukásautók helyett környezetbarátabb, gázüzemű autókat fognak vásárolni. A belvárosi kerületekben társasházanként helyezik el a szelektív hulladékgyűjtő kukákat, a lakótelepeken pedig tömbösítve. A kertvárosi lakók számára pedig hulladékgyűjtő zsákokat biztosít majd a cég. A szelektív hulladékgyűjtő szigeteket sem szüntetik meg ugyanakkor, mivel a házhoz menő módszerrel csak a papír-, műanyag- és fémhulladékot tudják összegyűjteni, az üvegeket nem.

A Recycle Hungary egyébként  tárgyalni akart az FKF-fel a VIII. és XVII. kerületi szolgáltatás átadásáról, valamint a gépeik eladásáról, de nem jutottak dűlőre. Szűcs Panni úgy fogalmazott: nem találtak olyan pontot, ahol meg tudtak volna egyezni.

Budapest családi házas övezeteiben egyébként egy kínai tulajdonú cég, a Using-Invest próbál betörni a szelektív hulladékgyűjtés piacára. Hogy pontosan hogyan, az ugyanakkor nem derül ki honlapjáról, a feltüntetett telefonszámon pedig nem lehetett elérni senkit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

Megszűnt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Józsefvárosban

Hétfőtől megszűnt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Józsefvárosban és a XVII. kerületben is. A feladatot eddig ingyen végző Recycle Hungary Kft. az üzemanyagárakkal, a béremelésekkel, és támogatásuk megszűnésével magyarázza a leállást - írja a Józsefváros - Itt lakunk blog.

MTI Itthon

Minden társasházba kerülne szelektív kuka

Egész Budapesten úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert alakítana ki a főváros. Az erről szóló uniós projekt benyújtásáról szerdán 27 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól