szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is érvényes az egykori adatvédelmi biztosi határozat a Szociális Konzultációval kapcsolatban Jóri András volt ombudsman szerint, vagyis a konzultáció során beérkezett személyes adatokat meg kellene semmisíteni. Jóri szerint a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) nincs joga új határozatot hoznia az ügyben.

Jóri András volt adatvédelmi biztos még 2011 augusztusában határozatában rendelte el, hogy az úgynevezett Szociális Konzultáció 2011 során az érintettektől visszaérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat semmisítsék meg a határozat jogerőre emelkedését követő nyolc napon belül. Az adatvédelmi biztos a jövőre nézve megtiltotta továbbá a Szociális Konzultáció 2011 során felvett, az érintettek nevét, lakcímét elektronikus levélcímét tartalmazó adatbázis létrehozását, az ezzel kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást.

Jóri András
©

A határozatot a Szociális Konzultációt lebonyolító hivatal (KEK KH) bíróságon támadta meg. A perben posztja megszüntetése után az adatvédelmi biztost az európai jogot sértő módon létrejött ún. "Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság" váltotta fel. Az első tárgyaláson hétfőn a bíróság megszüntette a pert, mert a KEK KH és a NAIH közösen „egyezséget” nyújtottak be. Mivel közigazgatási perben nincs polgári jogi egyezségnek helye, annak jóváhagyását a bíróság formai okból elutasította, de a felek kérelmét tiszteletben tartva megszüntette az eljárást. Az adatvédelmi biztosi határozat Jóri András álláspontja szerint így jogerős, és végrehajtandó.

Az  ún. NAIH azonban kedden közölte, hogy az adatvédelmi biztos határozata „vállalhatatlan” mert azoknak az adatait is meg kell semmisíteni, akik önként visszaküldték a kérdőíveket. A megsemmisítést azonban Jóri András épp azért rendelte el, mert a kérdőíveken szereplő hozzájáruló nyilatkozat a hazai és az európai gyakorlat szerint érvénytelen volt, azaz megfelelő tájékoztatás hiányában a visszaküldők nem hozhattak felelős döntést adataik megadásáról. A NAIH közleményében a Szociális Konzultációval kapcsolatos új határozat meghozatalának szándékára utal.

Mivel az ügyben már létezik jogerős közigazgatási határozat, így új határozat hozatalára Jóri András volt biztos szerint ugyanabban az ügyben nem kerülhet sor, és a korábbi adatvédelmi biztosi határozat hajtandó végre. Jóri szerint kizárólag a bíróság hozhatott volna arról döntést, hogy a Szociális Konzultációval kapcsolatos adatvédelmi biztosi határozat jogszerű volt-e: az eljárás elől azonban Jóri András közleménye szerint "a NAIH vezetője megfutamodott".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt