szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azerbajdzsántól, Ukrajnától érkeznek általában olyan sértődött reakciók egy-egy jelentésükkel kapcsolatban, mint amilyet most a magyar kormánytól tapasztalnak – mondta a hvg.hu-nak a Freedom House amerikai jogvédő szervezet munkatársa. Sylvana Kolaczkowska, aki a Nations in Transit címet viselő jelentés elkészítését felügyelte, úgy látja: Magyarország rossz irányba indult.

hvg.hu: A magyar kormány és a washingtoni magyar nagykövet is élesen bírálta az önök jelentését, mely szerint jelentősen romlott a helyzet Magyarországon. Gyakran előfordulnak ilyen reakciók?

Sylvana Kolaczkowska: Magyar részről csak az utóbbi két évben. Bár igaz, a magyar kormány részéről volt egyfajta – a New York Times fogalmazott így – napfénypolitika is: Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár korábban felkereste az irodánkat és hosszan beszélgettünk. Évek óta romlik a demokrácia helyzete Magyarországon, de az utóbbi két évben ez a folyamat határozottan rosszabb lett. Visszatérve a kérdésre: szoktunk ilyeneket kapni, olyan országok részéről, mint Azerbajdzsán vagy Ukrajna, mióta Viktor Janukovics az elnök.

hvg.hu: A kormány azzal érvel, hogy az Freedom House a nemzetközi baloldal szakértőiből áll.

S. K.: Ez azért érdekes, mert mások azzal vádolnak minket, hogy egy „nagy konzervatív összeesküvés” részei vagyunk. Természetesen egyik sem igaz, mindenki utánanézhet, kik a támogatóink, ezt mindig nyíltan kezeltük, és soha nem függtünk egyetlen kormánytól sem.

hvg.hu: A kormány szerint önök kettős mércét alkalmaznak. Orbán Viktor is rendszeresen arról beszél, a világ egyszerűen nem képes elfogadni azt a tényt, hogy van egy kétharmados kormány, amelyik egy „fülkeforradalom” eredményeképpen jutott hatalomra, és most széleskörű reformokat hajt végre.

S. K.: Az, hogy demokratikus úton jutottak ekkora hatalomhoz, nem változtat azon a tényen, hogy mélyen antiliberális politikát folytatnak, hogy minden független intézményt megpróbálnak közvetlen befolyásuk alá vonni a fideszes delegáltak által.

hvg.hu: De az alkotmányunk szerint ezek független intézmények továbbra is, és még ha a vezetőik fideszes politikusok voltak is korábban, most teljesen függetlenül működhetnek a kormánytól.

S. K.: Ez igaz lehet bizonyos esetekben, de ha sok ilyen van, az mégis afelé viszi az egész rendszert, hogy a függetlenség, a felelősség, az elszámoltathatóság elveszni látszik. Ha mindenhol egykori Fidesz-tagok vannak, előbb-utóbb nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere.

hvg.hu: Az egyik legfőbb kritikájuk az volt, hogy az új alkotmányt széleskörű egyeztetés nélkül fogadták el a kormánypártok.

S. K.: Igen, maga a Fidesz egyik politikusa (Szájer József - a szerk.) említette, hogy a saját iPadjén írta meg tulajdonképpen. Az is az egyeztetések hiányát, a gyors munkát mutatja, hogy egymásnak ellentmondó részek maradtak a szövegben. A végső változat mindenesetre egyáltalán nem tükrözi az ellenzéki pártok, vagy a civil szervezetek véleményének figyelembe vételét.

A Freedom House szerint a kormány nem hallgat senkire magán kívül
©

hvg.hu: A kormány viszont azzal érvel, nemzeti konzultáció előzte meg az egészet, minden választópolgár kapott egy kérdőívet, amelyen válaszolhatott az ott feltett kérdésekre. Ez nem volt elég önök szerint?

S. K.: Tény, hogy számos szervezet véleményét nem vették figyelembe, vagy előzetesen ugyan megkérdezték, de a végső szövegváltozatból már kimaradtak az észrevételeik.

hvg.hu: A választási rendszert is lepontozták. Az ellenzék szerint több helyen úgy változtatták meg a választókörzeteket, hogy az a kormánypártoknak legyen jó. A Fidesz azt állítja, ők csak a parlamenti többségüket használták, és a kisebb parlamenthez igazították a kerületeket, amelyre bőven találni példát Európában.

S. K.: Ez a „máshol is van erre példa” kedvelt érve a kormánynak, nagyon sokszor használják, például a médiatörvénynél is. Az új választási törvény megnehezíti a kisebb pártoknak az indulást, és a kormánypártoknak kedvez többféleképpen is, például a töredékszavazatok kiszámításának új szabályaival.

hvg.hu: Most az előzetes választói regisztráció ötlete is felmerült, ezzel kapcsolatban is arra hivatkozik a kormány, hogy máshol is van rá példa. Mit gondol erről?

S. K.: Valóban igaz, az Egyesült Államokban is létezik az előzetes regisztráció. Kérdés, milyen szándékkal vezetik be, mi a célja, és az elmúlt két év tapasztalata alapján azt hiszem elég okunk van rá, hogy aggódjunk a kormány szándékai miatt.

hvg.hu: Egyébként általában milyennek találják a kormány hozzáállását az ilyen észrevételekkel kapcsolatban? Az Európai Bizottság is sokszor kritizál, és több esetben ezeket figyelembe is veszik.

S. K.: Ez főleg kozmetikázás. A kormány reakcióit látva nem hiszem, hogy figyelembe veszik a véleményünket, még ha az egy nemzetközileg elismert szervezettől jön is.

hvg.hu: Hogyan készítik el ezeket a jelentéseket? Mennyire alapos a megelőző kutatómunka?

S. K.: Ezek a jelentéseket az adott országban élő, vagy azt nagyon jól ismerő szakértők készítik: így a magyar jelentést is egy magyar munkatársunk írta. A terjedelmes bibliográfiából is látszik, hogy milyen alapos munkát végzett. Többen is ellenőrzik a leírtak valóságtartalmát, különösen, ha érzékeny területekről van szó, ha valamiben visszaesést tapasztalunk, és azt látjuk, valószínűleg kénytelenek leszünk rontani a minősítésen. A munkatársaink is függetlenek, sosem beszélünk kormánytanácsadókkal. Végül az egyes minősítések is egy hosszú folyamat eredményeképpen születnek meg.

hvg.hu: Általában fél ponttal romlottak a magyar osztályzatok (a Freedom House hetes skálát használ, az egyes a legjobb, a hetes a legrosszabb osztályzat), az alkotmánnyal, a választási rendszerrel kapcsolatban is. Ez mennyire súlyos visszaesés?

S. K.: Magyarország korábban a demokratikus kormányzásra 3 pontott kapott, most 3,5-t. Az igazságszolgáltatás függetlensége a 2,25 pontról 2,75-re romlott. A félpontos visszaesés sajnos elég komoly romlást jelent. Ráadásul ez már a második éve tapasztalható folyamat.

hvg.hu: Magyarország még konszolidált demokrácia az önök rendszerében, de már az utolsó helyen ebben a kategóriában. Ha a jelzett tendenciák folytatódnak, jövőre kieshetünk ebből?

S. K.: A következő kategória az úgynevezett félig konszolidált demokráciáké, ilyenek Románia és Bulgária. Nem akarok jósolni, csak annyit mondhatok, 2012-ben nem láttunk sajnos jelentősebb javulást egyetlen kérdéses esetben sem.

hvg.hu: Az Európai Unión belül volt már példa hasonlóan negatív folyamatokra?

S. K.: Robert Fico előző kormányzása idején Szlovákiában. Vagy korábban Kaczynski-idején Lengyelországban. De hogy egy korábban hosszú időn át nagyon jó demokrácia teljesítményt mutató ország ennyire más irányba forduljon, nem jellemző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A magyar média állapotát bírálta a Freedom House alelnöke

Igazolták a nemzetközi sajtószabadság-szakértőknek a magyar médiaszabályozással kapcsolatos komoly aggodalmait azok a tárgyalások, amelyeket a múlt héten Magyarországon folytatott egy, a szólásszabadság állapotával foglalkozó szervezetek képviselőiből álló küldöttség - állította Paula Schriefer, a Freedom House (FH) alelnöke a szervezet honlapján a hétvégén közzétett blogjában.

MTI / hvg.hu Itthon

Hazudik a Freedom House a KIM szerint

Magyarországot az utolsó helyen ugyan, de még a "megszilárdult demokráciákhoz" sorolta a Freedom House (FH) a tavalyi helyzetet értékelő, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében. A KIM szerint a FH jelentése megalapozatlan és több helyen hiteltelen érvelésre épül, ráadásul van, amiben a szervezet nem is mond igazat.

MTI Itthon

Freedom House: visszalépés történt Magyarországon

A washingtoni központú, független nemzetközi jogvédő szervezet jelentése egyebek között megállapította, hogy az EU-tagország Magyarországon az országos szintű demokratikus kormányzás és a média függetlensége terén jelentős visszaesés történt.

Kósa András Világ

Aggasztó tendenciák – a Freedom House elnöke Magyarországról

Magyarországon romlott a sajtószabadság helyzete – ezt külön is megemlítette a Freedom House amerikai jogvédő szervezet idei országjelentése. A hvg.hu-nak nyilatkozó David J. Kramer, a szervezet elnöke szerint nem csak a sajtószabadsággal kapcsolatban lehet aggasztó tendenciákat megfigyelni.

Európa egyik legrégebbi közössége kis híján eltűnt az elmúlt 50 évben

Európa egyik legrégebbi közössége kis híján eltűnt az elmúlt 50 évben

Komoly tüzet okozhatnak a kidobott akkumulátorok

Komoly tüzet okozhatnak a kidobott akkumulátorok

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot