szerző:
MTI

"Vagy együtt, vagy sehogy" - Orbán Viktor szerint ennek jegyében végzi közös munkáját a két kormánypárt, a Fidesz és a KDNP.

"Alpinista" helyzet van a Fidesz és a KDNP között: "ketten lógnak a falon, össze vannak kötve, és az egyik élete a másikén múlik, ha értik egymást, működik, (...) ha azonban nem, akkor mindkettő rosszul, méghozzá cudarul rosszul jár" - fogalmazott a miniszterelnök, a Fidesz elnöke újságírók előtt, a kormányoldal szövetségeseivel való konzultációsorozat első állomása, a KDNP vezetésével folytatott budapesti tárgyalás után. Szerinte mind a Fidesz, mind pedig a KDNP tisztában van ezzel "a történelmi típusú alpinista helyzettel", és bátorító példa is van előttük, a CDU és a CSU együttműködése Németországban.

A legnagyobb rossztól való megszabadulás képessége, a felemelkedés képessége vagy a félelem nélküli életre vonatkozó keresztény tanítás mély alapját adja a kormányzati együttműködésnek - sorolta Orbán Viktor.  Kijelentette: egyetértés van a fideszesek és a kereszténydemokraták között abban, hogy nincs olyan rossz, amelyet ne lehetne jóvá tenni, nincs olyan mély gödör, amelyből ne lehetne kimászni.

A Fidesz és a KDNP közötti együttműködés 1994 óta egyre mélyül - mondta, majd felidézte, hogy 1998 és 2002 között már kormányoztak együtt, és Európának  akkortájt az volt a legkereszténydemokratább jellegű kormánya. 2010-ben pedig az elmúlt húsz év legnagyobb nemzeti egységét hozta létre a pártszövetség - tette hozzá.

Orbán Viktor érkezik a KDNP székházához hétfőn délelőtt
©

A KDNP székházában tartott sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, azt kérte a kereszténydemokratáktól, hogy álljanak ki a méltányos tehermegosztás, a szükséges átszervezések és a középosztály felerősítésének politikája mellett.

A méltányos tehermegosztást keresztény ihletettségű gondolatnak nevezte: "ha válság van, mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből, de mindenkinek csak annyi terhet kell elhordoznia, amennyinek az elhordozására képes". A kormánypártok egyetértenek abban, hogy nem szabad visszatérni a 2010 előtti megszorítások politikájához, ugyanis nem megszorításokra van szükség, hanem tehermegosztásra - hangsúlyozta, és egyúttal köszönetet mondott a KDNP-nek, hogy az EU-val folytatott vitákban is támogatta őt.

Az ország átszervezéséről szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a változások mértéke talán csak az Antall-kormány kezdeményezte, 1990-ben megkezdődött átszervezésekhez hasonlítható. Arra is kérte Semjén Zsolt KDNP-elnököt, hogy azokat, akik dolgoznak, vállalkoznak, adót fizetnek, gyermeket nevelnek, mindenek felett támogassák, mert ők viszik a hátukon az országot.

Orbán Viktor szólt a szociális adócsökkentésről is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a kugligolyó elgurult, a bábuknak dőlniük kell", azaz a szociális adócsökkentésnek - a viták ellenére is - meg kell történnie, és a pénzügyletek illetékeiből meg kell teremteni az ehhez szükséges bevételeket. Közölte azt is, pozitívan fogadta a KDNP-nek a következő két évre vonatkozó megfontolásait.

A miniszterelnök a következő napokban a Fidesz többi választási szövetségesével is találkozik, hogy áttekintsék az elmúlt két évet.

Ezt kéri a KDNP Orbántól

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egyeztetést követően azt mondta, a családi adókedvezmény bővítését, a családok csődvédelmének bevezetését, a szociális adócsökkentés megvédését, valamint a rokkantellátásból kikerültek egészségügyi állapotuknak megfelelő újrafoglalkoztathatóságának megteremtését kéri a KDNP a kormánytól a ciklus hátralévő felében.

A kereszténydemokrata politikus újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az elmúlt két évben alapvetően teljesültek azok az elvárásaik és reményeik, amelyeket a Fidesszel közös kormányzástól vártak. Mint mondta, a KDNP kérésének megfelelően teljes mértékben "keresztényi ihletettségű" új alkotmánya született az országnak, valamint bevezették a családi adózást, a honosítással pedig megvalósult a "nemzet közjogi egyesítése".

Semjén Zsolt a következő két évről szólva elmondta: azt kérték a kormányfőtől, hogy a kabinet ne engedjen a "pénzügyi világ nyomásának" a munkahelyvédelemhez kapcsolódó szociális adócsökkentés kérdésében. Kiemelte továbbá a családi adókedvezmény "kiteljesítésének" igényét, amit szerinte az indokol, hogy az alacsony jövedelmű többgyermekes családok nem minden esetben tudják kihasználni a jelenlegi könnyítést. A KDNP ezért azt javasolja, hogy akik az adójukban nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, azok a munkavállalói járulékukból is megtehessék ezt. Semjén Zsolt szerint így a jövőben minden család kedvezményt kaphat. 

Szólt emellett arról is, hogy a kereszténydemokraták a családoknak elérhetővé tennének egy a cégekéhez hasonló csődvédelmi szabályozást. Semjén Zsolt szerint azért ezt és nem a magáncsőd intézményét kell bevezetni, mert az "ember természetétől fogva családban van".

A KDNP elnöke negyedik javaslatukat ismertetve elmondta: elérhetővé kívánják tenni, hogy a "rokkantnyugdíjból kikerültek" egészségügyi állapotuknak megfelelő, speciális Start-munkát kereshessenek. A cél ebben az esetben az, hogy senki ne kereshessen kevesebbet, mint korábban - tette hozzá.

Semjén Zsolt a tájékoztató végén megköszönte Orbán Viktornak a találkozót, amelynek legfőbb üzenete szerinte az volt, hogy bevált a Fidesszel kötött "bajtársi szövetség". Orbán Viktor miniszterelnök támogathatónak nevezte a Semjén Zsolt által megfogalmazott kéréseket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Tusk: Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a maradó 27 tagállam ezt elfogadja

Tusk: Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a maradó 27 tagállam ezt elfogadja

Jobb idő lesz október 23-án, mint amilyen március 15-én szokott lenni

Jobb idő lesz október 23-án, mint amilyen március 15-én szokott lenni

Arrébb tesznek egy világítótornyot Dániában, mert félő, hogy összedől

Arrébb tesznek egy világítótornyot Dániában, mert félő, hogy összedől

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu