szerző:
hvg.hu

Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalán hosszasan reagált arra a hírre, hogy bizonyítottság hiányában megszüntették ellene a nyomozást Sukoró-ügyben. A volt miniszterelnök Polt Péter legfőbb ügyészt lemondatná és bocsánatkérést is vár tőle. Pártja, a Demokratikus Koalíció Schiffer Andrástól is bocsánatkérést vár.

"Polt tartozik egy lemondással. Utána meg egy bocsánatkéréssel. Hamisan gyanúsított meg egy súlyos bűncselekménnyel, amelyet végül maga sem hisz. Alkalmatlan és tisztességtelen. Alávaló ember" - reagált Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalán arra a hírre, hogy pénteken bizonyítottság hiányában megszüntették ellene a nyomozást Sukoró-ügyben. (A témáról bővebben itt olvashat!)

"Polt ügyészsége Orbán nyomására azt merte állítani, hogy visszaéltem hivatali hatalmammal, amikor találkoztam egy befektetői csoporttal, akik milliárd dolláros befektetést akartak Magyarországra hozni és én ezt elvileg támogattam. Megáll az ember esze. Elképesztő dolog bűncselekményt konstruálni abból, hogy egy miniszterelnök elvileg támogat egy befektetést. Nincs kétségem, hogy a most megvádolt emberek, köztük Tátrai Miklós, Császy Zsolt, Markó Andrea is ártatlanok. Ha kell, a bírósági eljárásban tanúként is kiállok mellettük" - folytatta a volt miniszterelnök.

"Schiffer András szerencsétlen ember"

Gyurcsány szerint a legfőbb ügyész megijedt. "Tudta, hogy egy esetleges tárgyalás minden napja pokol lesz számára. Mert vádlója lettem volna. Neki és „tartójának”, Orbán Viktornak és rendszerének. Nem merte vállalni a kockázatot. Így vesztett kevesebbet. De Polt még most is játszik. Azt mondja, hogy bizonyítottság hiányában nem emel vádat. Álljon meg a menet! Ilyent az ügyészség nem mondhat. Ez a bíróság dolga. Az ügyészség vádol, ha meggyőződött a bűncselekményről, és eljár a bíróságnál, hogy bizonyítsa igazát" - írja a volt kormányfő.

©

"Ha nincs bizonyíték az ügyészség kezében, az azt jelenti, hogy koholtan vádolt. Azt jelenti, hogy bűnt kiáltott, mikor nem tudta, hogy volt-e bűn. Ez pedig a szakmai, emberi, morális alkalmatlanság, a mi esetünkben a politikai elfogultság bizonyítéka" - tette hozzá.

Gyurcsány az LMP-s Schiffer Andrást is megemlíti. "Schiffer András, aki 2009-ben egy kis parlamenten kívüli párt vezetőjeként pár perc hírnévért feljelentett, aki a jogállam őrzőjének szerepében tetszeleg, közben hamisan vádol. Szerencsétlen ember. Nem kellene valamit mondanod András? Vagy inkább lapogatod még egy kicsit Gaudi-Nagy hátát? Kompenzálsz? Kinek? Miért?" - teszi fel a kérdést, majd kijelenti: szerinte az ügy most kezdődik el csak igazán. "Vegyék észre: a diktatúra nem működik. De akik segítik, azok jobb, ha nyugtalanul alszanak. Mert egyszer vége lesz. És akkor jönnek a kérdések" - írja a volt kormányfő.

A DK is reagált

Mindeközben Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) is reagált a hírre. Varju László országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: a történteknek nem lehet más következménye, minthogy Polt Péternek, "szakmailag és politikailag bukott emberként, távoznia kell mind a helyéről, mind a közéletből".

Szerinte ugyanis a legfőbb ügyész a parlament és a magyar nép által ráruházott felelősséget és eszközöket arra használta fel, hogy kriminalizálja a politikai közéletet és másokat besározzon. A DK politikusa Schiffer András LMP-s képviselőt - aki a feljelentést tette a volt miniszterelnök ellen - arra szólította fel, hogy kérjen bocsánatot Gyurcsány Ferenctől.

Mint megírtuk: pénteken bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen a sukorói telekcsere ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség. Vádat emeltek viszont öt ember, köztük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két egykori vezetője, Tátrai Miklós volt vezérigazgató és Császy Zsolt volt értékesítési igazgató ellen.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szörnyű igazság: 15 éve már megjósolták a szakértők, hogy bekövetkezik a "Boeing-tragédia"

Szörnyű igazság: 15 éve már megjósolták a szakértők, hogy bekövetkezik a "Boeing-tragédia"

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Terrorállamban akarunk élni vagy szabadságban? - lezárult a Beszélgetések a jövőről vitasorozat

Terrorállamban akarunk élni vagy szabadságban? - lezárult a Beszélgetések a jövőről vitasorozat

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét