szerző:
Mihály László
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rossz úton jár Európa nyugati fele Orbán Viktor szerint, mert nem ismerte fel a válság kirobbanása után, hogy radikális változásokra van szükség, "át kell állítani a vágányokat". Brüsszel nem tud úrrá lenni a válságon, régi recepteket követ, és túl nagy hatalmat, beleszólást követel magának a nemzetállamok belügyeibe, amelyektől még fél is - mondta a miniszterelnök a székelyföldi Tusnádfürdőn. A magyar miniszterelnök szokásos évi tusnádfürdői előadásában ismét a válság okait és következményeit elemezte, és újból kritizálta a nyugati világot.

„Európa holdkóros módon a saját vesztébe tántorog (...) Átrendeződnek az erőviszonyok, de a fejünkben is átrendeződik a világról alkotott elképzelés. Egész történelmünket is új, korábban nem ismert nézőpontokból kezdjük tanulmányozni” – mondta Orbán Viktor szombaton a Tusnádfürdőn tartott előadásában.

A miniszterelnök ismét részt vett a Bálványosi Szabadegyetem nevet viselő rendezvényen, ahol a tavalyi előadásához hasonlóan ismét az európai válságról beszélt és élesen bírálta a nyugati válságkezelési metódusokat, hangsúlyozva, hogy ezzel szemben Magyarország jó úton jár. A szombati rendezvényen Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Néppárt tiszteletbeli elnöke a romániai helyzetet elemezte, amely Traian Basescu államfő felfüggesztésével állt elő.
 
„Csak a nyugati világ romlott el”

„Ki kell mondanunk: az európai válság Brüsszel válsága, és Brüsszel az akadálya annak, hogy megtaláljuk a megoldást a nemzeti bajok kezelésére” – fogalmazott Orbán Viktor. Azt mondta, egyetért azokkal a közgazdászokkal, akik „brutalitás egyértelműségével” jelezték, hogy az európai politika képtelen radikális döntéseket hozni.

Orbán Viktor megérkezik a tusványosi táborba
©

Európa válsága szerinte hosszabb és mélyebb, mint azt kezdetben gondoltuk, ráadásul a válság nem világválság, mert Ázsia, Dél-Amerika vagy Afrika fejlődik, csupán a nyugati világ romlott el. Mint fogalmazott, meg kell találnunk az okát Európa válságának, és amit a nyugati világban elrontottak, azokból tanulva a magunk javára kell fordítanunk a tapasztalatokat.

„A mostani válság oka, hogy Európa ma is a második világháború árnyékában él, mindentől fél, amiről azt hiszi, hogy okozója volt a két világháborúnak” – érvelt a kormányfő, aki szerint az Európai Unió azt gondolja, az okok között a nemzetállamok és a nacionalizmus húzódik meg.

Szerinte Nyugat-Európa ma egy ördögi körben vergődik, amelyben nem találja a kiutat. Azt mondta, Brüsszelben a tyúkketreceket méregetik, fontosabb, hogy a disznóknak játékot adjanak vagy meghatározzák, merre kunkorodjon az uborka, miközben egyre kevesebbet ér az emberek pénze. „Ha az abszurditások nem tűnnek el, esélyünk sincs arra, hogy a komoly, valódi kérdésekre megtaláljuk a választ” – tette hozzá Orbán.

A kormányfő szerint az európai uniós bürokraták féltik a nemzeti bankok függetlenségét, miközben szerinte nyilvánvaló, hogy az európai központi bank egyre inkább nemzeti-politikai döntések befolyása alá kerül. Orbám azt mondta az EU vezetői tiltakoznak a multinacionális cégek megadóztatása ellen, és "infarktus kerülgeti őket", ha a történelmi lemaradást sajátos gazdasági intézkedésekkel akarja valamely ország behozni.

Szerinte a tény, hogy miközben Nyugat-Európa bajba kerül, Közép-Európa pedig sikeres a válságkezelésben, azzal magyarázható, hogy utóbbi nem követte el azt a hibát, amit a Nyugat: vagyis hogy a válság kirobbanásakor további adósságba verte magát. „2009 után mi is bajba kerültünk: 80 százalék fölé ugrott az államadósság, most már az alatt van. Nyugaton 90 környékén, amiről sokan úgy tartják, önerőből innen nincs visszaút” – mutatott rá. Mint mondta, meg kell őriznünk az eszünket, nem szabad úgy csinálnunk, mint a déli országok, ahol államadóssággal válaszolnak a válságra.

"Ezt én szabadságnak tartom"

Orbán szerint az a gondolat, hogy esetleg a vágányokon kellene állítani, Nyugat-Európában az elmúlt évtizedekben nem volt szükséges, a hatalom elvi és intézményes jellegét elfogadták. Közép-Európában viszont nem épült fel a jóléti világ, így ez a gondolat nem alakult ki, ezért sikeresebbek a közép-európai országok a válságkezelésben, rugalmasabban tudnak a változásokhoz igazodni.

Orbán: egy hajóban evezünk
©

Az 1990-es évek elején meglátása szerint sokkal könnyebb volt a helyzet szellemi-intellektuális értelemben, mint most: akkor szükségszerű gondolat volt, hogy ha sikerül mindent úgy csinálni, mint a Nyugat, jó lesz. A mostani helyzet ezzel szemben az, hogy a nyugati világ súlyosabb válságba került, mint a közép-európai, így számunkra már nincs sikerrecept. „Nekünk kell beazonosítanunk a problémáinkat, de nem hihetjük azt, hogy onnan átültetve bizonyos dolgokat megváltozik az életünk. És ezt én szabadságnak tartom” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Sorsdöntő jelentősége van, kik kormányoznak, milyen döntéseket hoznak, a felelősség elve nem tűnt el” – tette hozzá Orbán, aki szerint egy-egy sikeres kormányzati időszak rendszerint "jönnek a szocialisták, akik előbb-utóbb összedöntik az országot", majd megint a jobboldalnak kell a dolgokat helyrehoznia.

"Nem tagadhatjuk meg Európát"

Orbán azt mondta, ennek ellenére óva int attól, hogy "megtagadjuk Nyugat-Európát". „Egy kontinensen vagyunk, egy hajóban evezünk, ezért azok a gondolatok, miszerint kívánatos lenne, hogy szétessen az eurózóna, teljes ellentétesek a nemzeti érdekeknek. Nekünk az az érdekünk, hogy a nyugat kezelni tudja válságát és egész Európa kilábaljon a bajból. Csak azt kell megérteni, hogy másképpen lehet ezt véghezvinni Nyugat-Európában, és másképpen Közép-Európában.”

Orbán szerint nem tagadható jelenség, hogy a mostani válság mögött rejtett amerikai-európai konfliktusok is állnak. Jól láthatóan erősebbek azok a személyek és érdekek, amelyek Európában és Amerikában egymás számára riválist látnak, és nem potenciális szövetségeseket. A szövetségességünk gyakorlatilag "egy NATO kódnevű biztonságpolitikára vonatkozik", de gazdasági területre csak nagyon lassan tudjuk kiterjeszteni.

A miniszterelnök távozóban a fesztiválról
©

A miniszterelnök szerint Európának és Oroszországnak meg kell találnia egy stratégiai együttműködés formáját. Miközben például Németország már tett is lépéseket, Közép-Európa számára is fontos, hogy az elkerülhetetlen együttműködésnek ne a vesztese legyen, mint ahogy hasonlóra már volt példa. „Nekünk, közép-európaiaknak, ha nem akarunk pórul járni, össze kell fognunk és nagyon erős együttműködéssel kell felkészülnünk a következő 25 évre” – tette hozzá a kormányfő.

Jó döntés, ha nem döntenek - Orbán Băsescuról

„A mostani román belpolitikai fejlemények a mi szemünkben nagy kockázattal járnak. Úgy látjuk, mintha Románia kockára tenné azokat az eredményeket, amelyeket az emberek teherbírásának köszönhetően megszerzett” – utalt Orbán a Romániában zajló politikai válságra, amelyet az váltott ki, hogy a korábban ellenzékben lévő szociálliberális szövetség megbuktatta az Ungureanu-kormányt, majd felfüggesztette tisztségéből Traian Băsescu államfőt, Orbán Viktor barátját.

Băsescu ügyében vasárnap tartanak népszavazást Romániában, ezzel kapcsolatban Orbán Tusnádfürdőn azt kívánta a romániai magyaroknak, hogy „jó döntéseket hozzanak, például úgy, hogy nem hoznak döntést rögtön, és utána majd a parlamenti választáson hozzanak olyan döntést, amellyel meg tudják védeni a létező alapokat”. A Băsescu mögött álló korábbi kormánypárt, a demokraták korábban bojkottra szólítottak fel, mert azt szeretnék elérni, hogy érvénytelen legyen a népszavazás. Az előzetes felmérések szerint a választópolgárok többsége az államfő leváltása mellett fog szavazni.

"Ősfideszes" fesztivál

A kormányfő tavaly is a nyugati életmód válságáról beszélt Tusnádfürdőn. Akkori előadásában arról beszélt, az adósságokat felhalmozó nyugati életmód megbukott, de szerinte ezt nem érdemes sajnálni, mert a "régi világ", az a világ börtön, „legalább is kényszerlakhely” volt Magyarország számára.

A 23. alkalommal megrendezett Bálványosi Szabadegyetem "ősfideszes” fesztiválnak számít. A rendezvény hivatalos neve megtévesztő, ugyanis már hosszú évek óta nem Bálványosfürdőn tartják a fesztivált, hanem egy másik székelyföldi üdülőhelyen, Tusnádfürdőn, innen a Tusványos elnevezés.

A rendszerváltás után a liberális Fiatal Demokraták Szövetsége szervezte első szabadegyetem programját elsősorban szakpolitikai és tudományos előadások töltötték ki, ám idővel egyre nagyobb teret hódított a zene, egyre több lett a koncert. A szabadegyetem ma már inkább fesztiválnak számít, ahol a délutáni politikai és szakpolitikai előadásokat jóval kevesebben ülik végig, mint ahányan az együttesekre kíváncsiak. A több napig tartó rendezvénysorozat csúcspontja ennek ellenére továbbra is a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak a szombati felszólalása, amelyet a program szerint idén Magyarország és Közép-Európa megújul címmel tartott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mihály László Világ

Magával vitatkozik a kormány vezérkara az ősfideszes székely fesztiválon

Elmaradtak a Fidesszel jó viszonyt ápoló román politikusok és értelmiségiek az idei tusványosi fesztiválról, a felfüggesztett román államfő sem fog kezet rázni szombaton régi barátjával, Orbán Viktorral. A 23. bálványosi szabadegyetem mára a kormány egyik bulihelye lett, ahol már nem igazán kedvelik a vitákat. A fiatalok viszont nem Orbánért, hanem az ingyenes koncertekért sereglenek a székelyföldi fesztiválra. A Quimby és Deák Bill Gyula például 12 ezer embert csalt a tusványosi színpad elé.

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok